VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
SVE JE DOGOVORENO

Hrvatska će već u ožujku isprobati stadione Svjetskog prvenstva: Evo s kim i kada igraju Vatreni

Reprezentacija Zlatka Dalića dobila suparnike u pripremnom proljetnom terminu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. siječanj 2022. 08:58

Vatreni definitivno idu u Katar gdje će u Dohi krajem ožujka odigrati dvije prijateljske utakmice. Suparnici će biti Slovenija i Bugarska. Sve je potpisano i riješeno. Iako je nakon otkazivanja Belgije taj izlet mogao doći u pitanje, organizatori su našli zamjenu u Bugarskoj.

Prvi je vijest u javnost odaslao predsjednik Bugarskog nogometnog saveza Borislav Mihajlov.

- Potpisali smo ugovor za dvije utakmice u Dohi, sastat ćemo se 26. ožujka s domaćinom Katarom i tri dana kasnije sa svjetskim doprvakom Hrvatskom - kazao je Mihajlov, nekad odlični vratar.

Kasnije smo doznali i ostatak programa turnira četiri repezentacije. Hrvatska će 26. ožujka igrati sa Slovenijom, a 29. ožujka će osim susreta Hrvata i Bugara biti i ogled Katarana i Slovenaca.

Belgija je otkazala Katar jer se nije dogovorila oko uvjeta, te je našla jednog suparnika, ona će 26. ožujka gostovati kod Irske u Dublinu. Drugog još traži.

Hrvatska i Slovenija sastale su se i u proteklim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. U Ljubljani je bilo 1:0 za domaćina, a u Splitu 3:0 za Hrvatsku. U 11 međusobnih ogleda Vatreni imaju sedam pobjeda, triput je bilo neodlučeno, a Slovenci su lani slavili prvi put. Izbornik je i dalje Matjaž Kek, koji je potpisao ugovor do kraja Eura 2024. godine.

Hrvatska i Bugarska dosad su odmjerile snage osam puta, no jedna je utakmica bila još 1942. godine kad je završilo 6:0 za Hrvatsku. Od 2002. Vatreni i Bugari igrali su sedam puta, naša reprezentacija dobila je četiri puta, uz dva remija i jedan poraz. Posljednje tri međusobne utakmice završile s bodovima za Vatrene, a radilo se o kvalifikacijskim susretima. Zadnja je na praznom Maksimiru 10. listopada 2015. završena rezultatom 3:0. Bio je to izbornički debi Ante Čačića. Zabili su Perišić, Rakitić i Kalinić. Njihov izbornik je Jasen Petrov, 53-godišnjak, koji je trenirao brojne klubove, prvenstveno u Bugarskoj i Kini.

Izbornik Zlatko Dalić ostat će u Dohi nakon tih susreta jer 1. travnja tamo je ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo. Po prvom planu bilo je da će Hrvatska igrati s Katarom i Belgijom, međutim problem je napravio i katarski izbornik Španjolac Felix Sanchez Bas. Nije želio igrati ni s Belgijom niti s Hrvatskom, zato što su sudionice Svjetskog prvenstva. Radije je izabrao Slovence i Bugare. Očito čovjek želi sa što boljim skorom dočekati Mundijal. Ili se pita hoće li ga dočekati bude li gubio? A možda misli da će nešto sakriti što će mu biti korisno ako se susretnemo na prvenstvu? Realno bi s tog gledišta njemu više koristilo da sad odigraju utakmicu nego Vatrenima...

U svakom slučaju Dalićeva momčad osjetit će atmosferu i pustinjsku klimu u državi domaćinu Mundijala, vidjeti stadione, a neke i isprobati. Najavljeni su i naši navijači, sad je to puno jeftinije nego što će biti u studenom i prosincu.

Linker
19. travanj 2024 02:13