RONALD GORSIC Cropix
NAJVEĆI GUBITNICI

Dvojac Vatrenih doživio je bolne ‘ćuške‘, degradirani su, ali za tako nešto najviše su sami krivi!

S obzirom na svoje postulate, Dalić je od njih odstupio u samo jednom slučaju. I bio je u pravu!
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 09. studeni 2022. 13:08

Veseli me što se i vi pitate oko eventualno dva-tri imena, reći će tijekom druženja s novinarima Zlatko Dalić, dajući time do znanja kako je uvelike odradio dobar posao.

I doista, teško mu je proturječiti, znajući pogotovo postulate kojima se vodi: zajedništvo, kemija, klupski, ali i reprezentativni status, njegova taktička vizija te naposljetku forma. Ako uzmemo u obzir sve navedene parametre, koje je poput Svetog pisma objesio na zidu reprezentativne svlačionice, Dalić je od njih eventualno odstupio u slučaju Nikole Vlašića, izvlačeći ga iz londonskog frižidera, a da se to pokazalo dobrim rješenjem, dokazuje i recentne izvedbe Splićanina za Torino, kao i Dalićeva ideja, gdje ovoga vidi kao potencijalnog kandidata za veznu liniju, ali i problematično mjesto desnog krila.

Vlašićev poučak, doduše, mogao je nagristi ego i povući emocije iz spektra ljutnje određenim pojedincima koji su se vjerojatno i nadali sličnom modusu operandi u njihovim slučajevima, primjerice kod Brekala, koji je od 2018. do jesenas bio stalni reprezentativac, no istina je, nažalost, da si je sjajni igrač uvelike kompromitirao pozivnicu i dosta lošim ovoljetnim odlukama: odlaskom iz Torina, u kojem se vraćao u svoju formu, naišao je na Kovača u Wolfsburgu a to (zasad) i nije dobitna kombinacija...

image

Josip Brekalo ne igra u Wolfsburgu kod Nike Kovača

MAX ELLERBRAKE Dpa Picture-alliance Via Afp

Navodno niti Čolak nije odustajao od velikog iznenađenja, pa i izraženih očekivanja, jer je u aplikaciji poslao CV koji se diči sa 14 pogodaka u 23 ovosezonska nastupa za Rangers, međutim, Dalić je ipak optirao za Petkovića i poglavito Budimira, koji mu, tvrdi, donosi presing, skok-igru i defenzivnu trku.

Uz logični izbor Ive Grbića za trećeg vratara, s obzirom da je bio integralni dio građenja mundijalskog puta, posljednje se pitanje lomilo oko, kako smo to kolokvijalno nazvali, "Brozovićeva nasljednika". Dalić niti tu nije bio spreman za iznenađenja, jer je odabrao Kristijana Jakića, defenzivca Eintrachta, također djelića ove vatrene garniture, nauštrb Josipa Mišića, dokazanog i konzistentnog dinamovca, koji je u cijeloj priči imao dva minusa - prvi je pozicija, jer on za sebe tvrdi da je više "osmica" nego "šestica", a drugi činjenica da bi bio novak, a s takvima Dalić ne želi na SP.

- Nisam bio sklon na SP voditi nekoga tko je prvi put s nama kao što je Mišić, on je u mojim planovima za budućnost...

Ako ćemo iskreno, to je realna odluka, kao gotovo sve koje je Dalić obrazložio, znajući da u grupi koja bi na okupu trebala biti mjesec dana ne smije biti neočekivanih situacija. Premda Mišić sigurno nije igrač takvog habitusa, Dalić nakon Rusije i Kalinića puše na hladno i jasno podvlači:

- Tko nije spreman to prihvatiti morat će otpasti, neki su i otpali. Opet ću obaviti razgovor, ne bih volio da pošaljem nekoga kući, ali morat ću to napraviti, premda ostali s 20 igrača. Ili 25. Za Hrvatsku moraš dati sve od sebe, igrao minutu ili ništa. Svima ću to objasniti da im bude jasno - s iskustvom Rusije, ali možda i lanjskog Eura, gdje atmofera nije štimala, šalje poruku izbornik.

Dok traži još dva igrača za otvaranje Mundijala kontra Maroka 23. studenog u startnoj postavi, desno krilo i napadača, Dalić uvelike poziva na zajedništvo i pozitivu. Ništa, dakle, novo, već njemu svojstveno. Onu sitnu dozu intrige, oko nepozivanja nekih već spomenutih, ne treba previše eksploatirati: izuzev Čolaka, koji je govorio golovima, drugi teško da imaju valjane argumente.

image

Luka Ivanušec je cijelu jesen u potrazi za formom

MARKO TODOROV Cropix

A izuzev Mišića, čiji bi se odnos poslu trebao honorirati u nekim budućim ciklusima, iako spada u dio momčadi koji je nakrcan najjačim karikama, drugi više trebaju preispitivati same sebe. Primarno tu mislim na Josipa Brekala, ali i Luku Ivanušeca, koji su prilično degradirani, nakon što su bili dio "vatrene" ekspedicije na lanjskom Euru. Ono što je dobro jest činjenica da su obojica itekako dovoljno mladi da povrate svoje pozicije u budućnosti.

Ova "ćuška", koja je sigurno teška i bolna, mora im poslužiti kao katalizator povratka u elitno jato hrvatskog nogometa. Koje za pet dana leti na drugi kraj svijeta, u misiji novog grandioznog rezultata. Nadajući se tek da im za vikend neka ne daj Bože ozljeda ne potkreše široko rastegnuta, ambiciozna krila.

- Iza odluke stojim milijun posto - reći će za kraj Dalić.

Gledajući ciklus od Rusije do Katra, nemoguće je reći da netko nije dobio priliku dokazati se. Upravo stoga, u ovome času nemoguće je izborniku nakon objave konačne "liste 26" oponirati.

Linker
06. listopad 2024 19:26