Za pogledati Virgila van Dijka i Nizozemce trebat će se ulogirati na HRTi

 RAUL ARBOLEDA Afp
STVARI SU JASNE

Dvije utakmice u isto vrijeme, a samo jedna na TV-u! Evo u čemu je problem i kako gledati ludu završnicu

Nije stvar u pravima, jer bi po njima HTV mogao prenositi i na 6 kanala. Problem je ugovor s Vladom.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 29. studeni 2022. 09:35

U utorak od 16 sati po srednjeeuropskom vremenu počinje rasplet grupne faze na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Tri su reprezentacije - ona portugalska, brazilska i francuska, već osigurale nastup u osmini finala koja će otpočeti odmah sa subotom, bez dana odmora od nogometa između faze po skupinama i nokaut-runde Mundijala.

Kako bi se unutar svake od osam skupina na turniru očuvala maksimalna regularnost i jednakopravnost, FIFA je, jasno, obje utakmice stavila u isti termin. Tako će primjerice, danas od 16 sati na teren momčadi iz grupe A. Nizozemci će se sučeliti s domaćinom Katarom, dok će Ekvador igrati protiv Senegala.

Četiri sata kasnije, u terminu od 20 sati igrat će Engleska i Wales te Iran i SAD. Sve četiri utakmice nude, neka više, a neka manje, zanimljivost u smislu pozicijske borbe. Jasno je jedino da je Katar ispao bez ijednog dosad osvojenog boda, a za svih preostalih sedam reprezentacija još uvijek je moguće da se plasiraju u osminu finala, kao i da ispadnu s turnira.

Od utorka do petka, u sve skupa osam, što popodnevnih, što večernjih termina, gledatelji neće moći putem svojih TV-prijemnika paralelno pratiti sve utakmice.

Naime, Hrvatska radiotelevizija je, kao ekskluzivni vlasnik svih multimedijskih prava (TV, radio, internet, OTT-platforme) za područje Republike Hrvatske, još ranije odlučila da će jednu utakmicu prenositi na Drugom programu (HRT-HTV 2), a da će drugu svi moći pogledati besplatno putem OTT-platforme HRTi. Ista situacija dogodila se i prije četiri godine na SP-u u Rusiji za vrijeme utakmica posljednjeg kola po skupinama.

Kod dijela javnosti ta je odluka izazvala negodovanje. Neki se, eto tako, žale jer će danas od 16 sati na Drugom biti prijenos Ekvadora i Senegala, dok će se, ako misle pogledati Nizozemce s Katarcima, morati ulogirati na HRTi. Iako se u današnje vrijeme to i ne smatra nekim prevelikim postignućem, jer je registracija na tu platformu zapravo vrlo jednostavna i lako dokučiva, naš je čovjek navikao sve imati na pritisak jednog ili maksimalno dva gumba daljinskog upravljača. Sve poviše toga, za neke još uvijek predstavlja određenu dozu napora.

No, sve i kad bi sa Sportskog programa HRT-a to i htjeli, a vjerujemo da mnogi i hoće, ona druga utakmica ne može biti u prijenosu, po Zakonu. Ili bolje rečeno po Ugovoru između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske. U tom dokumentu od ukupno 74 stranice jasno je naznačeno, konkretno, u članku 20. da se sportski sadržaj može prenositi samo na Drugom programu, i to u minimalnom udjelu od 8 posto godišnje.

Drugim riječima, na ostalim televizijskim kanalima HRT-a nije Ugovorom predviđeno emitiranje sportskog sadržaja.

U ekstremno bitnim slučajevima, kao što su paralelni prijenosi košarke i rukometa za vrijeme Olimpijskih igara u Rio De Janeiru 2016. godine, može se učiniti iznimka. Ali, jasno, samo u slučaju da se neka hrvatska nacionalna vrsta na dva (olimpijska ili svjetska) fronta istovremeno bori za medalju. Toga dana, a radilo se o 11. kolovozu 2016. godine, rukometaši su u utakmici s Danskom bili prenošeni na HTV 1, a košarkaši su svoju utakmicu s Brazilom imali na HTV 2.

Za prenositi Nizozemska - Katar ili Engleska - Wales (jer SAD - Iran će biti na televiziji), HRT bi morao tražiti dopuštenje Vlade. A to, za ova četiri dana, složit ćete se, nije baš najnužnije...

Raspored utakmica i kanal prijenosa za posljednje kolo:

29. studenog:
Skupina A: 16:00 - Senegal - Ekvador (HRT 2), Nizozemska - Katar (HRTi)
Skupina B: 20:00 - SAD - Iran (HRT 2), Engleska - Wales (HRTi)

30. studenog:
Skupina C: 20:00 - Poljska - Argentina (HRT 2), Meksiko - Saudijska Arabija (HRTi)
Skupina D: 16:00 - Australija - Danska (HRT 2), Francuska - Tunis (HRTi)

1. prosinca:
Skupina E: 20:00 - Japan - Španjolska (HRT 2), Kostarika - Njemačka (HRTi)
Skupina F: 16:00 - Hrvatska - Belgija (HRT 2), Kanada Maroko (HRTi)

2. prosinca:
Skupina G: 20:00 - Srbija - Švicarska (HRT 2), Kamerun - Brazil (HRTi)
Skupina H: 16:00 - Gana - Urugvaj (HRT 2), Portugal - Južna Koreja (HRTi)


Nikola Jurčević je gostovao u novom Mundocastu, a s njim smo razgovarali o tome tko bi trebao startati u napadu Vatrenih ako Livaja ne bude spreman; o potezima koje Dragan Stojković nije vukao na utakmici između Srbije i Kameruna; o ‘nuklearnoj utakmici‘ između Irana i SAD-a; kao i o drugim pričama sa SP-a. Pogledajte novi Mundocast:

Linker
30. travanj 2024 02:57