GORAN MEHKEK Cropix
SJAJNA NAJAVA

Dinamovci čine više od pola Hrvatske, kao u Rusiji, a u Kataru bi se moglo dogoditi nešto nezapamćeno!

Može li se u Kataru dogoditi da u Dalićevoj vrsti zaigra kompletna Dinamova pozvana ‘četvorka‘?
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. studeni 2022. 13:18

S netrpljenjem su danas u Maksimiru čekali konačni popis Zlatka Dalića za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Čak šestorica igrača Modrih bila su u igri, na kraju na Mundijal putuju četvorica, Dominik Livaković, Josip Šutalo, Bruno Petković i Mislav Oršić. Iako je postojala nada do posljednjeg trenutka, Dalićev ‘urbi et orbi‘ s šireg popisa skinuo je Josipa Mišića i Luku Ivanušeca.

Ipak, u Maksimiru definitivno ne mogu biti razočarani, jer će na velikom natjecanju imati ‘četvorku‘. Modri su definitivno dominantni kad se radi o pozivnicama za Katar, jer niti jedan drugi klub širom Europe na Dalićevom pozivu nema više od jednog igrača. A kad se još nadodaju oni koji su igrali u Dinamu, a to su Vida, Lovren, Gvardiol, Sosa, Modrić, Kovačić, Brozović, Majer, Jakić i Kramarić, dolazimo do jedne zanimljive brojke. To je brojka - 14! Od 26. Na što vas podsjeća ta brojka? Pa mora na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, na kojem je također igralo 14 igrača koji su igrali u plavom dresu.

A te 2018. godine smo napravili najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa, postali smo vice-prvaci svijeta. Dakle, 14 igrača koji su trenutačno u Dinamu ili koji su bili dio maksimirskog kluba je sjajna su najava za Katar, zar ne? ‘Četrnaestica‘ je sjajno vozila po Rusiji, zašto ne bi i po Kataru?

A da vidimo kako je bilo na prijašnjim velikim natjecanjima na kojima je igrala Hrvatska, koliko je Dinamovih igrača bilo u rosterima Vatrenih? Tu primarno mislimo na one koji su tog trenutka igrali u plavom dresu ili su otišli netom prije u izlaznim transferima.

Hrvatski prvak na prošlom Euru imapo je pet igrača. Dominika Livakovića, Brunu Petkovića, Luku Ivanušeca, Mislava Oršića i Joška Gvardiola. Dobro, Gvardiol je već bio igrač Leipziga, ali do nacionalne vrste je stigao sjajnim predstavama u Dinamu. Dinamo je više igrača imao 1998., kada je Ćiro Blažević u Francusku poveo šestoricu igrača (Ladić, Prosinečki, Šimić, Jurčić, Marić i Jurić), a mogao je i sedmog, da Cvitanović nije izvisio zbog sukoba s "trenerom svih trenera". Na prvom velikom natjecanju na kojem je naša reprezentacija nastupila, na Euru 1996., igrala su četvorica igrača tadašnje Croatije. Na vratima je bio Ladić, koji je odigrao sve utakmice, Dario Šimić nastupio je jedino u porazu od Portugala kada je izbornik Blažević odlučio odmarati glavne igrače. Soldo je u toj utakmici odigrao svih 90 minuta, a u utakmicama protiv Turske i Danske je ulazio s klupe. Jedino Cvitanović nije odigrao ni minute.

Nakon SP-a i brončane medalje u Francuskoj, nastupilo je sušno razdoblje za Dinamove igrače. Na prvenstvu u Japanu i Koreji 2002. Dinamo je imao samo jednog predstavnika, bio je to Tomislav Butina, koji kao drugi vratar nije dobio niti minute, a na Euru 2004. prvi i jedini put od osamostaljenja Modri nisu imali niti jednog igrača na velikom natjecanju, tadašnji izbornik Otto Barić nije pozvao nikoga iz plavog doma.

U Njemačku dvije godine kasnije su otišla samo dva Dinamova igrača - Luka Modrić i Ivan Bošnjak. Također, jedina dvojica Dinamovih igrača na Euru u u Austriji i Švicarskoj dvije godine kasnije bili su Luka Modrić i Ognjen Vukojević. Iako su obojica prije samog prvenstva potpisali ugovore s Tottenhamom, odnosno, kijevskim Dynamom, prije EP sezonu su završili u Dinamovu dresu.

Čak pet Dinamovih igrača pozvano je u reprezentaciju za Euro 2012., ali samo je Vida igrao i to na utakmici protiv Španjolaca do 66. minute. Kelava, Vida, Badelj i Šimunić su pozvani na Europsko prvenstvo u prvom popisu, a nakon ozljede Iličevića pozvan je i Vrsaljko. Niko Kovač je za SP u Brazilu 2014. pozvao samo jednog dinamovca, bio je to Marcelo Brozović.

Na Euro 2016. godine Ante Čačić je pozvao četiri dinamovca, bili su to Gordon Schildenfeld, Marko Rog, Marko Pjaca i Ante Ćorić, dok je Zlatko Dalić u Rusiju 2018. godine vodio samo jednog dinamovca, Livakovića kao trećeg vratara. Inače, samo su dva puta na velikim natjecanjima četvorica igrača Dinama bila u udarnoj postavi, oba puta na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj. Protiv Japana su igrali Ladić, Šimić, Prosinečki i Jurčić, a protiv Argentine Ladić, Marić, Šimić i Prosinečki.

Može li se u Kataru dogoditi da, ako ne već u udarnoj postavi, u jednom trenutku u Dalićevoj vrsti zaigra kompletna Dinamova pozvana ‘četvorka‘?

Linker
11. svibanj 2024 08:22