AFP
NIKOLA KARABATIĆ ZA SN

‘Da je Francuska ispala sa SP-a protiv njih, ne bi bilo nezasluženo. Hrvatska? Baš ju je lijepo gledati‘

Francuska rukometna legenda o novom svjetskom finalu nogometaša u Kataru
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. prosinac 2022. 14:05

Francuska je u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru i branit će naslov osvojen prije četiri godine u Rusiji. Nikola Karabatić je najbolji francuski rukometaš, jednom i najbolji sportaš Francuske, igrač koji je s Francuskom osvojio tri olimpijska, tri europska i četiri svjetska zlata.

Njegovo najdraže finale ovaj puta se neće ponoviti kao prije četiri godine, ali zanimljivo je čuti velikog sportaša koji je osvojio toliko toga što kaže o Svjetskom prvenstvu u Kataru, o reprezentaciji čiji dres nosi, koja je uz mnogo problema uspjela ostvariti pothvat. Nevjerojatna je mirnoća i realnost s kojom gleda na stvari i ako budete mogli pokušajte okrenuti situaciju u nekom drugom smjeru da bi vam bilo jasnije o čemu je riječ. A možda je i to razlog tolikog trajanja i uspješnosti na velikoj sceni...

‘Englezi su bili bolji, ali...‘

Francuska, uz silne probleme kojima je bila izložena uoči Svjetskog prvenstva, igra možda najbolji nogomet u Kataru?

"Najbolji nogomet? Ne znam. Za mene protiv Engleza nije bilo tako, Englezi su bili bolji, ali promašili su penal i to je presudilo utakmicu u korist Francuske. Mi smo imali mogućnosti u toj utakmici, ali Englezi su bili opasniji. Ova zadnja utakmica je dokaz da je dosta toga sličnog, ali i upornost i dosljednost Francuske u svakom momentu. To je jako važno na ovakvim natjecanjima."

Gledali ste sudar s Marokom?

"Nisam, igrali smo s Magdeburgom u Ligi prvaka i izgubili kući, tek sam poslije toga s društvom pričao o nogometu i pogledao sažetak utakmice. Maroko je iznenadio sve, izuzetno su dobro postavljeni, izuzetno borbeni i fanatični, ali osjećao sam da neće biti teška ta utakmica. Nemam stres kada gledam. Bio sam spreman i na poraz do Engleske i on ne bi bio nezaslužen."

‘Atgentinci se nisu lijepo ponašali...‘

Slijedi veliko finale...

"I protiv Argentine će biti slično. Argentinci se nisu lijepo ponašali protiv Nizozemske, ali i protivnik je bio agresivan i malo su provocirali, tako da me ne čudi. Argentina isto dobro igra i nakon poraza od Saudijske Arabije su se jako digli. Znam koliko im je stalo i koliko to žele zbog Messija. Zato, bit će teška utakmica za oba sastava."

Igrali ste za mnoge naslove. Kako je to kada nedostaje sedam ključnih igrača s posljednjih akcija ponovno biti momčad, a to je možda i najveće postignuće Francuske na ovom SP-u?

"Mislim da je tu Dechamps odigrao najveću ulogu. Zadnje Europsko su promašili, jer su izgubili od Švicarske. Prije toga bili u finalu, pa su osvojili SP u Rusiji i sad su opet u finalu. To su strašni dosezi. Fali im dosta igrača i dosta je polemika o tome jesu li toliko jaki ili ih prati sreća. No, svima koji znaju je jasno da se takve stvari ne događaju samo zbog sreće. Postigli su situaciju da nije problem ako netko ne igra svaku utakmicu. Griezmann se malo spustio u igri i sada je najbolji igrač momčadi, Mbappe je odlično igrao nekoliko utakmica, veže puno na sebe. Jednostavno, svi su se podredili timu."

Kako će zaustaviti Mesija?

"Messija ne možeš zaustaviti, on je igrač koji uzima na sebe više igrača i jako je teško to kontrolirati 90 minuta. Tu obrana mora biti jako pažljiva, da ne kažem savršena. No, ja sam samo gledatelj nogometa, nisam stručan za te stvari."

image
DPPI via AFP

‘Hrvatsku je lijepo gledati‘

Gdje pogledate utakmice?

"Kod kuće s familijom. To je najbolje."

Vratio se na Francusku.

"Mislim da je postava strašna i jako talentirana i ne vidi se da joj nedostaje toliko igrača. U obrani možda nisu toliko jaki, jer se u obrani te promjene uvijek više vide. Ali oni su i u tom segmentu dosta jaki. U nogometu je to jako teško, najteže, ponavljati titule. Kolektiv može puno promijeniti stvari. Imaju strašno samopouzdanje i pozitivnu energiju. To je u takvim utakmicama jako bitno."

Kako ste vidjeli nastup Hrvatske?

"Hrvatska je izgubila u polufinalu, ali ono što pokazuje je velika stvar i lijepo je za gledati. Znao sam da Brazilu neće biti lako, jer uvijek je tako bilo, ali me ugodno iznenadilo da su se vratili kada je Neymar zabio gol i dokazali da su mentalno jaki, a to je velika emocija koja strašno podiže tim. Protiv Argentine ih je malo napustila i sreća. Ima dana kada sve ide protiv tebe, a to se dogodilo Hrvatskoj u polufinalu. Ta dva brza gola su bili fatalni i nisu se uspjeli izvući nakon njih."

Nastavio je bez potpitanja…

"Ispadanje velikih je normalna stvar. Sad se vidi koliko su narasle male reprezentacije. Na SP nema male utakmice i malog protivnika. Za nas je kada ispadnu Španjolska ili Njemačka to katastrofa, a zapravo nije. Lijepo je vidjeti da sport bude globalan, a nogomet to apsolutno jest."

Imate li svoje favorite u Hrvatskoj?

"Imam, naravno. To su Luka Modrić i Ivan Perišić svakako, koji su ponovo odigrali sjajan turnir."

Imate li svog favorita u Francuskoj?

"Imam. Po mom ukusu je Olivier Giroud, koji je moj prijatelj koji se nikad nije predao, odustao čak i kada za njega nije bilo mjesta. Nekad ranije imao sam priliku družiti se s njim dok smo igrali u Montpellieru. Odličan momak."

‘Mbappeova mama je bila rukometašica‘

Često vam dođe na rukomet i Mbappe?

"Da, njegova mama je bila rukometašica i uvijek kada ima vremena dođe na našu utakmicu. I mi odemo na njihove kada nam to obveze dopuste."

Družite se?

"Ne, samo se poznajemo."

Hoćemo li prognozirati finale?

"Nećemo, jer mi sportaši ne bavimo prognozama. Mi smo samo igrači. Znam koliko bi bilo lijepo da uspije Francuska, ali znam da bi za nogomet u cjelini puno značilo da uspjeh Messi. Kako god bude, u PSG-u ćemo imati naslov svjetskog prvaka."

RUKOMETNO SP Još je prerano o tome razmišljati

Bilo bi nepristojno ne pitati za rukomet, jer SP u Poljskoj i Švedskoj je pred vratima, a Francuska je Francuska, uvijek spremna na velike stvari.

- Vidim da svi imaju problema, imamo ih i mi, ali bit ću iskren, sad još uvijek ne razmišljamo o tome. U Ligi prvaka smo kiksali protiv Magdeburga kod kuće, ali još uvijek imamo šanse za postići cilj, plasirati se direktno u četvrtfinale. U domaćem prvenstvu čeka nas gostovanje u Montpellieru, pa onda u Nantesu, a to su dva najveća konkurenta za naslove u Francuskoj. Pa onda Božić, Nova godina. Toliko toga i prerano je definitivno još razmišljati o Svjetskom prvenstvu. (drp)

Linker
19. svibanj 2024 01:28