Zlatko Dalić

 OZAN KOSE Afp
VELIKI DALIĆEV PROBLEM

ANKETA SN: Tko bi trebao biti HR ‘devetka‘ za Kanadu? Kramarić je bio izgubljen, zaslužuje li novu šansu?

Obično bi Dalić, ako ne za Kramarićem, posezao za jednim te istim igračem. Hoće li i sada biti tako?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. studeni 2022. 08:02

O tome da Hrvatska nema centarfora koji lakoćom zabija i odlučuje velike utakmice najjačih liga debatiralo se mjesecima uoči Svjetskog prvenstva i prva utakmica to je samo potvrdila.

Andrej Kramarić igrao je 71 minuti, nije uputio niti jedan udarac, dobio je tek jedan od sedam duela, a statistika govori da je imao samo 21 dodir s loptom. Napadač u kojeg je Zlatko Dalić pokazao najveće povjerenje ostao je izgubljen između hrvatske igre i svojih afiniteta. Još jednom. Znao je dolaziti i na centar po loptu jer jako ih je malo bilo... Ostao je skoro neprimjetan.

image

Andrej Kramarić

TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Marko Livaja zamijenio ga je i bio nešto odlučniji i aktivniji jer u tom razdoblju od 71. minute našao se u 13 navrata s loptom, dobio dva od tri duela, no i on je ostao bez udarca. Ante Budimir i Bruno Petković nisu dobili šansu.

Što će za Kanadu učiniti Dalić? Hoće li i dalje vjerovati Kramariću ili će posegnuti za drugom rješenjem? Belgija je s Kanađanima imala velike probleme. Dobila ih je stjecajem okolnosti i zbog suparnikove nedorečenosti. Teško im je dolazila do kaznenog prostora, a gol je zabila dugom loptom, iz kontre. Mitchi Batshuayi je pobjegao i poentirao. Hrvatska nema brzonogu špicu i za takvim rješenjem ne može posegnuti. Osim da Dalić stavi Oršića za što nije dosad pokazao sklonosti.

Glasujte u anketi Sportskih novosti!

Vatreni bi prije svega morali puno bolje igrati nego Belgija i manje dopustiti rivalu da se razmaše. Moglo bi biti prostora po boku što omogućava centaršutove. Kramarić nije igrač koji obožava izravne srazove sa stoperima i visoke lopte. Često ga nema u šesnaestercu kad ga se traži. Dalić ima rezon mijenjati. Svaki od tri kandidata za uskočiti na "devetku" ima svoje argumente. Izbornik je izjavio kako nije razmišljao o preinakama u sastavu, ali kad napravi još jednu analizu Kanade ne isključuje tu mogućnost. To se prije svega odnosi na napad, eventualno na obranu. Kritizirao je bekove, je li s time dao najavu mogućnosti da Stanišić uskoči umjesto Juranovića? Išao bi izravno, ako Kanada ne promijeni svoju koncepciju, na klupskog kolegu iz Bayerna Alphonsa Daviesa. U drugom redu eventualnih novosti je da šansu dobije Šutalo....

Zašto bi napadač mogao biti Budimir? Zato što je često bio starter kod Dalića. Ako to nije Kramarić, u pravilu je bio Budimir. Ima skok igru i robusnost centarfora, imalo bi se na koga nabacivati. Otvarao bi više prostora igračima iz drugog plana.

Zašto bi taj mogao biti Livaja? On je opasan strijelac koji se zna izboriti za prigodu i poentirati. Iako nije visok također je spretan u kaznenom prostoru kod ubačaja, a i jak je na lopti i suradnji.

image

Marko Livaja

TOM DUBRAVEC Cropix

Zašto bi taj mogao biti Petković? Zato što je već iskusan napadač vrlo dobre tehnike kojem je Dalić davao prigode. Različiti su bili rezultati toga, no tko kaže da mu nije spreman još jednom povjeriti šansu?

Izbor centarfora mora odrediti i način na koji će Hrvatska napadati jer ne može jednako igrati sa svakim, a da to bude kvalitetno.

Linker
25. travanj 2024 11:57