NIZOZEMSKA - MEKSIKO 2-1

Sneijder i Huntelaar u ludoj završnici u kipućoj Fortalezi bacili Meksikance u očaj!

Nogometaši Nizozemske plasirali su se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva pobijedivši u Fortalezi Meksiko s 2-1, iako su do 88. minute gubili s 0-1
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 29. lipanj 2014. 14:26

Nevjerojatan preokret Oranja vrijedan četvrtfinala! Klaas Jan Huntelaar nije odigrao službenu utakmicu za reprezentaciju od 2012., a sada je u pet minuta ugradio asistenciju i pogodak u osmini finala SP-a. I spasio Van Gaala žestokih kritika...

Nizozemski stručnjak omogućio je Dirku Kuytu 100. nastup u narančastom dresu, no da je netko plavokosom Nizozemcu rekao da će u svojoj jubilarnoj utakmici igrati lijevog beka, nismo sigurni kakvu bi reakciju dobio kao komentar. No, eto, Kuyt je u 5-3-2 ili 3-5-2, kako god želite, držao cijelu lijevu stranu, Blind je bio na stoperu jer Martins Indi ipak još nije bio na 100 %. Unatoč tome, morao je brzo u igru zbog ozljede De Jonga, pa se Blind prebacio u sredinu. Umjesto Janmaata desno je igrao Verhaegh iz Augsburga dok Miguel Herrera nije iznenadio s postavom; Hernandez je opet bio na klupi, a Salcido je, prema najavama, zauzeo mjesto suspendiranog Vasqueza ispred posljednje linije.

Susret je odigran po paklenoj brazilskoj žegi, termometar u Fortalezi pokazivao je više od 30 'Celzijevaca'. U hladu. Nizozemci su se posljednjih dana mnogo bavili vremenskim uvjetima koji su, logično, više odgovarali naviknutim Meksikancima. Estadio Castelao ponovno je plesao u zelenom ritmu, gdje god se čovjek okrene, ugleda sombrero ili koje drugo obilježje El Tri.

Uglavnom, što god je Van Gaal naumio s tim taktičkim zamislima, nije uspjelo. Nizozemska u prvih 45 minuta nije postojala na terenu, osim par izoliranih sekvenci ( Van Persie 27). Općenito, bio je to nogomet ispod razine SP-a, očito je vrućina igrala jako veliku ulogu. I vrućina, ali i ogroman ulog zbog kojeg nijedna momčad nije htjela ući u rizik. Daley Blind i Wijnaldum nisu uspostavili ravnotežu na sredini terena,međutim, ne može se to ni očekivati od prosječnog veznjaka i klasičnog lijevog beka, što se najbolje pokazalo u akciji kod pogotka Dos Santosa. Arjen Robben nijednom nije krenuo u svoj prepoznatljivi šprint, bio je izgubljen u kompaktnoj meksičkoj obrani. Igrao je drugog napadača, nešto polu-centralno na lijevoj strani...

Meksiko odličan! Dvaput je nakon 15-ak dosadnih minuta zaprijetio Hector Herrera, nakon lošeg udarca uslijedila je vrlo sporna situacija. Cillessen se našao u "ničijoj zemlji", a Herrera krenuo u utrku s nesigurnim Vlaarom koji je visoko podignuo nogu, baš kao i De Vrij, dobro je tu prošao meksički veznjak. Da se takva situacija dogodila na bilo kojem dijelu terena, Proenca bi sigurno dosudio slobodan udarac zbog opasne igre. Zašto to nije napravio i u kaznenom prostoru?

Obrana Oranja prilično se kockala, ostavljala dosta prostora Peralti, iako se pokušavala gusto braniti. Toliko gusto da su veznjaci upadali u krilo obrani i praktički stvarali liniju od 7 igrača. Meksikanci su nekoliko puta to probili jednostavnom igrom u sredini bez kompliciranja, najbolju priliku imao je Dos Santos u 43. minuti, ali Cillessen je dobro zatvorio svoj kut i nogom obranio udarac iskosa. Još jednu spornu situaciju vidjeli smo u sudačkoj nadoknadi prvog dijela, Moreno je uklizao Robbenu, ali Proenca je ostao i ovoga puta nijem.

U 48. minuti stigla je nagrada Meksikancima. Blind je bio apsolutno premekan u duelu s Dos Santosom koji je uzeo ničiju loptu, smirio ju, prošao par koraka, pa ljevicom pogodio sam kut mreže - 0:1. Van Gaal je morao reagirati, Depay unutra, Kuyt na desnog beka, a momčad u 4-2-3-1 (Robben, Sneijder i Depay iza RVP-a) formaciju u kojoj je - prodisala! Ochoa ni sam ne zna kako je obranio udarac De Vrija iz blizine, a blok je u posljednji trenutak u 60. minuti zaustavio Sneijderov projektil, El Tri je teško živio u tim trenucima...

"Tulipani" su sve više pritiskali Meksiko, no vrijeme nije bilo njihov saveznik. Arjen Robben nekoliko puta slomio je Layuna svojim klasičnim fintama na desnoj polušpici, ali Ochoa je i jučer bio u strašnoj formi, što je potvrdio obranom u 74. minuti. Kada je već Nizozemska bila na izlaznim vratima, ukazao se Huntelaar, zlatna rezerva. Prvo je spustio loptu (88) nakon Robbenovog kornera za nepokrivenog Sneijdera koji neobranjivo "stišće" udarac 1:1, a potom realizirao kazneni udarac nakon prekršaja Marqueza na Robbenu. Preokret u zadnjim trenucima, Nizozemska je u četvrtfinalu!

NIZOZEMSKA - MEKSIKO 2-1 (Sneijder 88, Huntelaar 90+4 / Dos Santos 48)

KRAJ UTAKMICE!

90+4. minuta - Huntelaar je poslao loptu u jednu stranu, a Ochou u drugu! Nizozemska je pred četvrtfinalom!

90+2. minuta - Marquez je srušio Robbena, jedanaesterac za Nizozemsku!

88. minuta - Wesley Sneijder je napravio nemoguće - savladao Ochu! I to vjerojatno na jedini mogući način. Nakon kornera lopta se odbila na 15-ak metara, Sneijder je potegnuo svom snagom i zakucao loptu u sami kut. Ochoa se nije ni pomaknuo...

84. minuta - Huntelaar je pucao s tri metra, ali Ochoa brani! Sudac je svirao zaleđe, ali opet... Meksikancu je nemoguće zabiti!

74. minuta - Ochoa je jednostavno nesavladiv! Robben je prošao sve na lijevoj strani, pucao iz blizine, ali fantastični meksočki vratar ima odgovor na sve!

70. minuta - Čini se da Meksikanci pomalo gube dah, ali obrana na čelu sa sjajnim Marquezom je još uvijek nepogrešiva.

61. minuta - Sneijder je pucao s vrha 16-erca, Rodriguez je blokirao, a lopta je pala malo kraj vratnice. Nizozemska opasno pritišće...

57. minuta - Svaka čast Ochoi, ali koliko taj čovjek ima sreće ovo Svjetsko prvenstvo je - nevjerojatno. Nakon kornera De Vrij je pucao s dva metra, a vratar Meksika je refleksno odbio loptu u vratnicu. Nemoguća obrana!

56. minuta - I Peralta je pokušao s 20-ak metara, Cillessen ovaj put brani.

48. minuta - Meksička dominacija stigla je na naplatu već u prvim minutama drugog poluvremena. Dos Santos se othrvao Blindu, odapeo s više od 20 metara i pogodio sami kut nizozemskog gola.

Počelo je u nastavku.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

45. minuta - Pogriješili su Meksikanci, Van Persie je proigrao Robbena, a Marquez je u 16-ercu pokupio nizozemskog napadača. Proenca nije ništa svirao, iako je prekršaj bio očit.

42. minuta - Sjajna akcija Meksika, Dos Santos je izbio sam ispred Cillessen, ali je otišao previše ukoso tako da je nizozemski vratar uspio zaustaviti taj udarac!

41. minuta - Osvježenje je izgleda dobro došlo Nizozemcima. Malo su primirili Meksiko i konačno uspjeli zavladati posjedom.

32. minuta - Proenca je poslao igrače na predah od tri minute. Temperatura u Fortalezi je oko 30 stupnjeva Celzijusa. Ovo je prvi službeni 'cooling break' na Svjetskom prvenstvu.

Related content

27. minuta - Evo konačno i Nizozemske. Van Persie je uspio primiti jednu tešku loptu iz sredine, ali malo je izgubio balans i pucao visoko preko gola.

24. minuta - Salcido je odapeo s 35 metara, vratar je jedva odbio u korner.

20. minuta - Herrera je prevario Vlaara, a nizozemski branič je izbio loptu tako da je usput pokupio i meksikančevu glavu. Meksikanci su se bunili, ali Proenca je pokazao samo na - korner.

17. minuta - Velika prilika za Meksiko! Dos Santos je primio loptu na 6-7 metara od gola i dao povratnu na Herreru. Veznjak Meksika se dugo namještao, na kraju je opalio iz srca 16-erca, a lopta je prošla nekoliko centimetara od vratnice.

14. minuta - Layun je probio svog čuvara na lijevoj strani, uputio oštru loptu na peterac, ali malo je zakasnio Dos Santos. Odličan početak Meksika!

9. minuta - Veliki hendikep za Nizozemce, ozlijedio se De Jong!

8. minuta - Cillessen je morao izletiti daleko od gola da bi ispucao ispred Peralte, ali nije to baš najbolje učinio tako da je morao spašavati De Vrij.

2. minuta - Meksikanci su vrlo brzo počeli s dalekometnim projektilima. Layun je opalio s više od 30 metara, lopta je završila visoko preko gola.

Utakmica je počela!

Veliku premoć na stadion u Fortalezi, naravno, imaju meksički napadači. Brazilci tvrde da je Meksikanaca u samom gradu čak 50.000.

NIZOZEMSKA: , Vlaar, De Vrij, Blind, De Jong (od 9. Indi), Wijnaldum, Verhaegh, Sneijder, Kuyt, Robben, Van Persie (od 76. Huntelaar).

MEKSIKO: Ochoa, Marquez, Rodriguez, Moreno, Aguilar, Layun, Salcido, Herrera, Guardado, Dos Santos, Peralta.

Linker
23. rujan 2024 04:12