Vladimir Dugandzic / CROPIX
OPTIMIST UOČI UTORKA

Slaven Bilić za Bild: 'Uvjeren sam da Nijemci ne žele igrati protiv Hrvatske na SP-u'

Ako se kvalificiramo, možemo otići jako daleko jer imamo dobar momčadski duh, a to je jako važno na velikim natjecanjima - rekao je trener Bešiktaša
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. studeni 2013. 15:09

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić dao je intervju za njemački Bild u kojem je pričao o ''vatrenima'', aktualnom poslu u Beşiktaşu, svome hobiju…

* Nakon 0-0 na Islandu u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija Hrvatskoj je u mislima Svjetsko prvenstvo. Ako u utorak doista osigura plasman, hoće li biti bez šanse u Brazilu?

- Nikako! Ako se kvalificiramo, možemo otići jako daleko jer imamo dobar momčadski duh, a to je jako važno na velikim natjecanjima. U kvalifikacijama to nije izraženo jer su igrači zajedno pet dana. Ali na SP-u će se družiti četiri, pet tjedana. Na okupu je tada 50, 60 muškaraca, uvijek su zajedno, bez žena. To može biti vrlo opasno. Mnogi su zbog toga imali problema s atmosferom, Nizozemska ili Srbija, na primjer. Ali ne i Hrvatska.

*Zašto je mala Hrvatska tako uspješna u sportu?

- To su me pitali već 200 puta. Ali ne znam odgovor. Jednostavno smo dobri u nogometu, rukometu, košarci, tenisu. Čak i u skijanju iako nemamo snijega.

*Kako će proći Njemačka u Brazilu?

- Moj favorit za naslov je Brazil. Njemačka će sigurno osvojiti svoju skupinu, ali nakon toga je sve otvoreno. Neće mi biti iznenađenja ako izgubite od Španjolske, Italije, Francuske, Engleske ili Brazila. A vjerujem da se Nijemci ne veseli ni mogućoj utakmici protiv Hrvatske.

*Tko vam se najviše sviđa u njemačkoj reprezentaciji?

- Mesut Özil i Jogi Löw. Kod Özila mi se sviđa njegov karakter i način igranja. Nevjerojatan je. A Löw je vrhunski čovjek i trener. Ima ideje, usuđuje se isprobavati nešto novo. Napredak između Eura 2008 i SP-a 2010. je bio jasno vidljiv. To je njegova zasluga. Njemačka nema slabih točaka.

*Privlači li vas Bundesliga?

- Koji trener ne bi želio raditi u Njemačkoj. Igrao sam u Karlsruheu, govorim njemački, za mene nema barijera. Bundesliga je najbolja liga na svijetu.

*Koliko je ozbiljan bio interes HSV-a za vas?

- Ne posebno, samo smo razgovarali. Ali čak da je i bilo nešto konkretno - ja sam sretan u Beşiktaşu.

*Koji vam je cilj u Istanbulu?

- Uvijek se moramo boriti za naslov. Moramo dobro raditi, dobro trenirati, dobro igrati. Za usporedbu, mislim da nismo lošiji od Stuttgarta ili HSV-a.

*Tijekom ljeta su se u gradu odvijali krvavi prosvjedi. Jeste li što primijetili?

- Ništa. O događajima na Taksimu sam čuo samo od prijatelja i rodbine iz Hrvatske. Osamdeset posto vremena provodim na terenu ili kod kuće.

*Bi li Istanbul bio dobar organizator završnice Eura 2020. godine?

- Sigurno! Istanbul je poseban grad. Napoleon je rekao da bi Istanbul bio glavni grad da je svijet jedna država. I u pravu je.

*U momčadi imate četvoricu njemačkih Turaka. Što vam oni donose?

- To je odlična kombinacija. Turci imaju talent i dobar mentalitet, a to je pomiješano s njemačkom disciplinom i iskustvom. Od toga smo imali koristi i u hrvatskoj reprezentaciji. Braće Kovač i Ivana Klasnića se sjećam samo po dobrom.

*Trenerski posao iscrpljuje. Kako se opuštate*

- Kuhanjem. To je moj veliki hobi.

Linker
22. rujan 2024 12:42