Maribor, 030712.Slovenija, Pohorje, hotel Habakuk.Slaven Bilic novi trener FK Lokomotiv Moskva odrzao popodnevni trening sa svojim igracima i novim pojacanjem Vedranom Corlukom na Mariborskom Pohorju.Na slici: Slaven Bilic trener FK Lokomotiv Moskva.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX
BIVŠI IZBORNIK ZA SN

Slaven Bilić u pohodu na Rusiju: 'Ivan Rakitić bi nam u Moskvi sjajno došao'

Piše: Alen MaričićObjavljeno: 21. siječanj 2013. 07:57

Prošlog utorka započele su pripreme moskovskog Lokomotiva za proljetni dio sezone. Bit će to zapravo prve prave pripreme za Slavena Bilića, koji od prošlog ljeta vodi klub pod patronatom bogatih Ruskih željeznica. Što kažete vi, a što vaši poslodavci na zaključno, jesensko, 8. mjesto u Premjer ligi? - Nema spektakla kako se u nas može steći dojam temeljem naših navika da je svaki trenutni rezultat kraj svijeta ili početak svjetske euforije. Stabilna je situacija u klubu i oko njega, a uostalom ima još 11 kola do kraja prvenstva kada ćemo podvući crtu oko ostvarenja željenih ambicija.

Dobro, ali što vam kaže “čelična lady”, predsjednica Olga Smorodskaja?

- U prvoj sezoni je cilj napredovati u odnosu na prošlosezonski doseg, odnosno izboriti plasman za euronatjecanje, što znači biti među prvih pet. Ruska liga, slažu se svi, nije nikad bila jača, ima 7-8 klubova koji opremljeni za tu europsku borbu i u takvoj konkurenciji može se događati ono što se dogodilo nama. Nakon tri uzastopne bili smo spremni i za četvrtu pobjedu na kraju polusezone, s kojom bismo sada bili na 4. poziciji, odmah do Zenita, odnosno ispod vodećeg CSKA i Anžija. Nažalost, propustili smo brojne šanse i 14-plasirana Volga nas je kaznila golom i porazom. No, dobro, ispravit ćemo to...

Rekli ste u nekoliko navrata da vam nedostaje više mirnoće u finalizaciji napada, što je u prijevodu potreba za kvalitetnim vezistom kojem je forte posljednji pas. Je li to Ivan Rakitić, koji se medijski kontinuirano “seli” prema Moskvi?

- Govorimo o igraču koji bi svakome bio pojačanje, pa tako, naravno, i nama. Raketa je strašan igrač i sjajna osoba. O tome mogu meritorno suditi jer sam ga godinama vodio u reprezentaciji i svjedok sam njegove fantastične igračke metamorfoze. Brojke su mu impozantne, a iskazuje odgovornost kao da mu je 37 a ne 24 godine.

Uglavnom naši mediji nude priču o vašem interesu i za Kranjčara, i za Eduarda, koji malo igraju u aktualnim im klubovima?

- Nemojte inzistirati na toj tematici jer, kazao sam vam više puta, svako spominjanje hrvatskog igrača u kontekstu dolaska u Lokomotiv može imati pogrešne konotacije. Iznimno cijenim naše igrače, to sam valjda potvrdio u izborničkoj praksi, ali je točno i to da bi svaki od njih bio svojevrstan uteg na mojim leđima i imperativom bi se od njega očekivalo da bude duplo bolji od drugih.

Vi ste inzistiranjem na Ćorluki pokazali da je Lokomotiv dobro investirao?

- Točno je da je Ćorluka pokazao kako je najbolji i naš najkompletniji igrač! S takvom se klasom ne može pogriješiti.

Ušli ste u prvu godinu bez reprezentacije, nakon što ste ih devet (do)živjeli s Vatrenima. Nedostaju li vam ti dani?

- Obožavao sam izbornički posao i općenito taj osjećaj vođenja Hrvatske, reprezentacije koja toliko puno znači navijačima. No, sada sam u nekoj drugoj vrsti trenerskog posla, uživam u njemu jer je, realno, dinamičniji. Svakog dana si u mlinu, svakog tjedna je nova šansa, kao trener možeš bitno više utjecati.

Čujete li se s igračima?

- U kontaktu smo. Mi smo nakon svega ipak i dalje prijatelji.

Kako gledate na Modrićev početak u Realu?

- Pozitivno! Tu i tamo prate ga loši medijski napisi, kod nas očito nikad ne manjka jala. Real Madrid po svemu je poseban planet. Došao je iz drugog nogometa u Primeru, u momčadi mu je žestoka konkurencija, kako i dolikuje tako velikom i slavnom klubu. No, da ne pripada tim razinama, Modrić nikad ne bi dobio poziv u Real i na njemu je samo da maksimalno radi i igra onako kako zna. Nemam nikakve dvojbe da je Modrić klasa Realove razine.

Je li vas iznenadila brza Mandžukićeva prilagodba Bayernu?

- Ni najmanje! Ni golovi nisu iznenađenje iako, po mojem mišljenju, oni i nisu temelj njegova nogometa. Mandžukić je igračina.

Nijemci patriotski štite svoje pa navode da je Gomez ipak prvi Mario?

- Gomez je jedan od onih igrača, a nema ih puno, koji ti garantira 30-ak golova po sezoni. Veliki klub kao Bayern treba što više klasnih igrača, a Gomez i Mandžukić im to garantiraju za napad. Dakle, ako Gomez jest dokazani strijelac, činjenica je i to da Mandžukić ima jednu prednost, a to je da može igrati i na drugoj poziciji osim centarfora. Zato mi se doima i logičnim da Bayern može igrati s oba Marija u prvoj postavi.

Perišić nije mogao dobiti željenu minutažu u Borussiji. Pričalo se da bi i on mogao k vama, ali kao i u drugim prilikama, završio je na drugoj strani, u Wolfsburgu?

- Ivan je mudro postupio! Borussia Dortmund velik je i atraktivan klub, ali očito nije mogao iskoračiti u onoj mjeri kojoj je težio.

Kad ste sve lijepo nahvalili, red je da se sada osvrnete i na rad vašeg nasljednika, s kojim ste se lijepo družili na humanitarnoj večeri Udruge Vatreno srce u Zagrebu...

- Družili smo se, normalno, zašto tome pridajete neko posebno značnje. Toliko sam puta to već pojasnio, sa Štimcem nisam kućni i nerazdvojni prijatelj, ali kad god se vidimo sasvim korektno komuniciramo. Bože moj, pa mi smo praktično pola života zajedno igrali, postoji međusobni respekt.

Dobro je da je tako, a kako gledate na njegove rezultate?

- Pratim reprezentaciju i sa zadovoljstvom gledam na odličan učinak u dosadašnjem dijelu kvalifikacija za SP u Brazilu! Nije sada presudno je li to zbog kiksa Srbije ili kvalitete Makedonije, ali Belgija i Hrvatska su se odvojile i bore se za prvo i drugo mjesto. Pozdravljam takav doseg Hrvatske i čestitam. O igri ne mogu baš suditi jer nisam gledao više od isječaka utakmica, jedino sam pogledao cijeli susret sa Švicarskom zato što smo tada pratili Ziglera koji nam je došao na posudbu.

Čitate recenzije, izvještaje, stavove kolega, vidite izbore, kakav je vaš dojam o vremenu poslije Bilićeve ere?

- Prvi je dojam važan jer je rezultatski, dakle, to je uspješno! Što se tiče igre i sustava, koliko vidim, to je sve na više-manje istim idejama, kao što je i kadar koji se koristi. To je potvrda da smo ostvarili dobar posao i nasljednicima ostavili kvalitetnu reprezentaciju. Kao i svaki novi trener, tako je i Štimac donio nešto svojeg…

Linker
22. rujan 2024 06:26