Ronald Goršić / CROPIX
STROGA PRAVILA

Šimuniću se loše piše: Fifa je već kažnjavala HNS zbog pokliča 'Za dom spremni’!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. studeni 2013. 14:03

Sad kad su, valjda, svi koji su imali mišljenje o Šimunićevu potezu rekli što su imali reći, čeka se pravorijek Fife. Na kraju, kad je nogomet u pitanju, samo je to bitno. Kako će Fifa gledati na igračev poklič “Za dom spremni”, što kaže povijest? Ako gledamo Fifinu praksu, ona Šimuniću nudi loše vijesti. Naime, u pogledima krovne svjetske nogometne organizacije “Za dom spremni” nedopušteno je skandiranje, jer zbog njega je HNS već dvaput platio kaznu samo u ovim kvalifikacijama. Jednom 50 tisuća švicarskih franaka, nakon utakmice sa Srbijom, kad je Fifa izvijestila HNS da su navijači vikali ustaške parole među ostalima i upravo ovu “Za dom spremni”. Zbog iste je stvari HNS kažnjen sa 35 tisuća franaka nakon utakmice s Belgijom. Očito je, dakle, taj je pozdrav, kako god ga tko objašnjavao, pravdao ili kudio Šimunića, po Fifinim pravilima - kažnjiv.

Druga činjenica također ne ide u prilog Šimuniću. Naime, na skupu u svibnju na Mauricijusu Fifa je dodatno pooštrila kazne za rasizam (pod tu formulaciju spadaju svi pokliči neopravdanog rasnog ili ideološkog sadražaja), pa igrači koji naprave prekršaj pod tom točku bivaju kažnjeni najmanje s pet utakmica neigranja! To je ono što sigurno prijeti i Šimuniću, premda uvijek postoji mogućnost da Fifa uvaži njegovo objašnjenje, da prihvati kako nije imao nikakve političke konotacije ili uzmu u obzir da se sve dogodilo nakon utakmice u trenucima slavlja. U svakom slučaju kazna, čak i visoka, može se dogoditi, neće biti presedan.

Inače, podsjetimo na grčki primjer, koji je, doduše, bio puno eklatantniji. AEK-ov igrač Katidis izbačen je doživotno iz reprezentacije jer je navijače pozdravio uzdignutom desnicom. Tu nikakve dvojbe, što taj pozdrav simbolizira, nije bilo, iako se on branio da “nije imao pojma”. Kaznio ga je odmah Grčki savez, pa i nije bilo nekog razloga za Fifinu reakciju. Uostalom, bilo je to na utakmici AEK-a, Fifina nadležnost tu i nije postojala.

Linker
23. rujan 2024 10:31