Mario Pašalić

 ANTE CIZMIC Cropix
VELIKI TRANSFER NA POMOLU

Vatreni se vraća na San Siro? HR agent potvrdio: ‘To je apsolutno točno, 3 klupska čelnika žele ga - odmah!‘

U priči postoji jedan dosta velik problem: ‘Ne mogu odgovoriti koliko je to blizu ili daleko.‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. lipanj 2022. 06:12

Pojedini su Vatreni već promijenili klub, neki to žele ili moraju, ali lova se još nije zavrtjela. Očekivanja transfera koji će biti plaćeni u desecima milijuna eura zasad se ne ostvaruju.... Nakon objave da će Joško Gvardiol gotovo sigurno ostati u RB Leipzigu i sljedeću sezonu, manje se piše o Chelseaju i drugim zagrijanim kupcima za posao koji bi mogao biti rekordan u povijesti Hrvata, premda, dok je tržište otvoreno, ništa ne treba križati. Pa ni preokret oko stopera, koji je zbog ozljede i operacije propustio lipanjske utakmice Vatrenih.

U fokusu su ovog časa neka druga imena. Na jednom od talijanskih portala stoji priča o "glamuroznom povratku veznjaka kojeg je Pioli tražio". Ranija teza da Milan želi ponovno u svojim redovima Marija Pašalića dobila je nastavak...

- To je apsolutno točno! I trener Stefano Pioli, i prvi čovjek struke Paolo Maldini, i direktor Frederic Massara, žele Pašalića. Sto posto je tako, ali... - odgovorio nam je Marko Naletilić, menadžer igrača Atalante, naglasivši taj često fatalni "ali"... Zašto?

Iako je Milan dobio novu vlasničku strukturu, to je pretakanje iz šupljeg u prazno. Premda je osvojio scudetto i ima zajamčeno mjesto u Ligi prvaka, njegov budžet za transfere je limitiran. Prema pisanju La Gazzette dello Sport, radi se o svega 50 milijuna eura za ovo ljeto. Kopne šanse da će dovesti željene akvizicije iz Lillea, Svena Botmana i Renata Sanchesa, no mogu li Pašalića?

Otvaranje vrata

Pašalić je igrao među Crveno-crnima, no iako je te 2016./17. ostavio dobar dojam nisu ga otkupili od Chelseaja. U međuvremenu se etablirao u Atalanti, u kojoj je po statistikama bio najbolji klupski igrač protekle sezone. Stručnjaci u Italiji će, analizirajući brojne klubove, kazati - idealno bi im došao Pašalić. Tako i za Milan. No, Atalanta bi mogla imati veliko potraživanje, od Chelseaja ga je kupila za 14,5 milijuna eura, neće čuditi ako će postaviti letvicu i dvostruko više. Istina, u četvrtak je Atalanta objavila kupnju ofenzivnog veznjaka iz Salernitane Edersona za 15 milijuna eura, što bi moglo otvoriti vrata prodaji Pessine ili Pašalića. Možda i obojice.

- Milan bi jako volio vratiti Marija, međutim, ne mogu ovog trenutka odgovoriti na pitanje koliko je to blizu ili daleko - oprezan je Naletilić.

image

Mario Pašalić je već bio dio Milanove svlačionice

MIGUEL MEDINA Afp

Koji će igrači biti prioriteti Rossonera? I je li Lazio također u igri za Pašalića, kako se može pročitati? O tome će očito još biti riječi...

Iako će ponovno za mnoge aktualne biti posudbe, ima i drugih kandidata za prilične odštete. O Borni Sosi mnogo je priča, i ozbiljnih i glasina, zadnje ga se veže s Interom i Chelseajem, ali tek se čeka da na vidiku bude nešto konkretno. Za njega je logično da traži novi izazov u karijeri, a za Stuttgart da to dobro naplati. Zato i traži 25 milijuna eura. Slično je s kumom mu Brekalom nakon što nije ostao u Torinu. Ima ugovor s Wolfsburgom, čiji je novi trener Niko Kovač poručio da je se sve u Josipovim rukama. Niko ne bi imao ništa protiv da nastavi među Vukovima, što nije nemoguće... Ugovor ga veže još godinu dana. Sezona pod Kovačem, pa slobodni papiri, to djeluje sve realnije. U protivnom kupac mora dati 11-12 milijuna eura budu li tražili jednako koliko su htjeli od Torina...

Duje Ćaleta-Car sad se spominje i kao potencijalno pojačanje Torina našeg trenera Ivana Jurića. Prije toga pisalo se o Sevilli i drugim klubovima, kao što su engleski West Ham i Crystal Palace. Već nekoliko prijelaznih rokova Duje je tema na mercatu, a ništa nije realizirano. Ugovor mu vrijedi samo još jednu sezonu kao i u slučaju Brekala. Dojam je da više klub teži transferu nego on.

Dovoljno vremena

Ako netko od ove četvorice ne napravi ozbiljan posao, malo je opcija da do njega dođe što se tiče drugih Vatrenih koji su u inozemstvu. Borna Barišić povezivao se s turskim prvakom Trabzonsporom, međutim, sada dolaze vijesti da od toga neće biti ništa. Josip Juranović dovodi se u kontekst engleske Premier lige, a Martin Erlić veže se uz zanimanje Freiburga, iako iz Sassuola stižu priče koje sugeriraju da ga vide u svojoj ekipi. Dovoljno je vremena da netko ipak promijeni adresu...

Nikola Vlašić zatražio je od West Hama uvjete pod kojima su ga spremni prodati i uvjete za posudbu. Nije dobio nijedno, samo odgovor - kad dovedu pojačanja i kompletiraju roster, reći će mu pod kojim okolnostima može otići. Vlašić ovog časa nema ponudu koja bi Čekićare "izula iz cipela" jer u tom slučaju odmah bi ga prodali te s tim novcem išli po osnaženja ekipe. Morat će čekati da popune kadrovsku križaljku, te da potom prihvati jednu od niza varijanti za posudbu koje ima. Radi se o klubovima koji nisu u stanju platiti tridesetak milijuna eura za otkup. Jedan od njih je i Hajduk. Vlašić forsira da što prije riješi status jer želi doći na početak ili barem dio priprema kluba u kojem će igrati. Stalo mu je da zauzme mjesto u ekipi i uhvati kontinuitet kako bi potvrdio mjesto u reprezentaciji za Katar. Zato i inzistira da napusti West Ham u kojem mu je pao rejting za tržištu.

Dominik Livaković je godinama u Dinamu i rado bi se okušao u inozemstvu, Ivica Ivušić je bio vani, ali ni Osijek, ni on ne bi odbili pravu ponudu, Ivo Grbić ima ugovor s Atleticom, no nakon što mu je posudba u Lilleu krenula po zlu traži novu adresu i šansu. Niti jedan od trojice vratara na koje se izbornik oslanjao u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i sada u Ligi nacija, gdje nije zvao Grbića zbog neigranja, ovog trenutka nije siguran u kojem će klubu nastaviti karijeru. Pritom su Livaković i Ivušić u komotnoj poziciji jer imaju sigurna mjesta u Dinamu i Osijeku, no pitanje je jesu li sasvim sretni? Opet, kako je Svjetsko prvenstvo tijekom jeseni, vjerojatno bi im bilo bolje da ostanu tu gdje jesu pa potom krenu dalje, otvori li se prava opcija. Ako negdje odu, nikad ne mogu biti sto posto sigurni kako će se tamo snaći i adaptirati. Jedino je za Grbića izvjesno da mora ponovno naći novi ekipu. Doduše, kako su Livaković i Ivušić branili i budući da su do SP-a ostale samo tri utakmice nacionalne vrste, bitno je kompromitirao poziciju u odnosu na završnicu kvalifikacija kad je bio prvo ime protiv Malte i Rusije.

Na zadnjoj akciji hrvatske A reprezentacije bila su četvorica igrača Dinama - Ivanušec, Oršić, Livaković i Josip Šutalo. I dok je Livaković zasebna tema, sva trojica navedenih u izlogu su, ali imaju cijenu koja dolikuje njihovom statusu. Bude li Dinamo inzistirao na tim standardima, bilo koji od transfera ako se napravi bit će pravi posao.

Upiti postoje

Poznato je da postoje upiti za svu trojicu, da se radi na prodaji, možda je najbliži odlasku Luka Ivanušec, iako ništa konkretno nije napravljeno, pa to na kraju ne mora biti tako. Šutalo je najmlađi, ima tek 22 godine, ali s dva nastupa za A vrstu iskočio je u fokus. Za svakog od njih Dinamova tražena cifra vrti se oko 15 milijuna eura, s mogućim manjim odstupanjem. Modri se pojačavaju svjesni da bi bez nekoga od glavnih aduta mogli ostati, ali neovisno o tome tko došao, odlasci bi bili hendikep. Pogotovo se to odnosi na Oršića, koji ima specifičnu važnost za hrvatskog prvaka.

Linker
20. travanj 2024 06:37