AFP
POVRATAK BIVŠEG VATRENOG

U Hrvatskoj su o njemu mislili svašta, zakomplicirao si je karijeru, a sad će opet biti važan igrač!

Hrvatski trener investirao je 12 milijuna eura u novu momčad, a tu je i bivši igrač reprezentacije
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 08. listopad 2020. 21:10

Činilo se da će njegova nova destinacija biti Torino. Klub sa ozbiljnim proračunom za talijanske prilike, veliko ime i tradicija, a vlasnik Cairo jedan od jačih poduzetnika (i vlasnik La Gazzette dello sport) Italije ujedno ambiciozan.

Nikola Kalinić, zanimljivo je to, nakon sjajne ere u Fiorentini, doživio je prestižni maksimum kada je potpisao za Milan. Učinio je to u jednoj lošoj fazi Milanove zbilje, sa vodstvom koje je potrošilo veliki novac ali nije znalo vratiti ni približno sjaj rossonerima. U kaotičnoj klupskoj situaciji Nikola Kalinić platio je ceh velikim a nerealnim očekivanjima. Slabašna momčad, treneri pod stalnim pritiskom, a Kalinić pod teretom i pehova sa zdravljem. Puno plaćen (ukupno 25 milijuna eura) i dugo tražen od Milana samo su dodatno opteretili njegovu prilagodbu velikom klubu.

Nije to bilo to, ključna je teza koja je medijski promovirana kada je odlazio, i to u Atletico Madrid. Diego Simeonea imao je jasne ideje o tome što bi htio dobiti u igri od Nikole Kalinića. Važnu alternativu u napadačkoj formaciji, ali i golove koje je taj često pretjerano osporavan centarfor, u pravilu davao gdje god je igrao, kada je imao stabilnu situaciju oko sebe. Ona u Atleticu također nije bila poticajna. Puno problema i kako to obično biva, ceh plaćaju oni igrači koji imaju najmanju "težinu" u projektu.

Posuđen je Romi, gdje je opet alternativa u momčadi koja ima, među ostalim, odličnog centarfora, Edina Džeku. Imao je svojih trenutaka Kalinić (pet golova u 19 nastupa), ali doista "to nije bilo to". Nije ni moglo biti. Što god tko, pogotovo u Hrvatskoj mislio o njemu, Kalinić je odličan centarfor. Zbog svoje introvevertiranosti i ponekad tvrdoglavosti, zakomplicirao si je karijeru.

No, tko god mu je pružio puno povjerenje, dao dužnu pažnju, on je uzvraćao odličnim igrama i golovima.
Povratak u Atletico, sa kojim je imao ugovor još jednu sezonu, jasno se nazirao kao trenutan, dok ga ne "parkiraju" negdje drugdje. I umjesto u Torino, pojavila se prije tjedan dana opcija Verona. Po nama i najbolja za njega. Prije svega zato što ga je želio trener, potom i zato što je to Splićanin Ivan Jurić. Koji iznimno dobro poznaje njegove kvalitete i kako iz njega izvući maksimum za Hellas Veronu.

U tom klubu Nikola Kalinić će nakon tri godine od odlaska iz Firenze, gdje je bio jedan od glavnih igrača, napokon opet biti u statusu važnog. Sugerira to i dogovor Verone i Atletica, po kojem je talijanski klub otkupio njegov ugovor i sada je Nikola Kalinić punopravni član Veroneza. Talijani su platili 1,8 milijuna eura odštete i Atleticu će kroz određene bonuse, ako se ispune, dodatno uplatiti još 3 milijuna. Toliki iznos zaraditi će Kalinić za dvogodišnji ugovor sa Veronom, plus bonusi koji će ovisiti o učinku. To je uistinu win win situacija kako za Kalinića, tako i za Veronu i Atletico. U Jurićevoj ofenzivnijoj varijanti nogometa (3421), Kalinić će biti napadač koji će se tipičnom mu pokretljivošću brzo snaći. To je momčad koja stvara dosta šansi.

Ivan Jurić, kako ocjenjuju mediji, napravio je dobar posao u prijelaznom roku obzirom na ne baš bogat proračun za mercato. Verona je ostala bez Rrahmania, Amrabata i Kumbule, koji su bili nositelji igre u prvoj odličnoj sezoni, ali je u blagajnu kluba stiglo čak 42 milijuna eura. Sada je investirano 12 u noviju momčad, a ostalo će biti uloženo u gradnju kampa, možda rekonstrukcije stadiona. Juriću sezona, sada sa više iskustva igrača, znači opet prioritetno osiguranje prvoligaškog statusa, potom što god se napravi više je bonus, dok je očekivano daljnje afirmiranje novih mladih igrača.

Među njima, kroz određeno vrijeme prilagodbe, svoje će šanse dobiti riječka pridošlica, vratar Pandur.

Linker
07. listopad 2024 13:30