Jose Mourinho 

 Editorial/profimedia
RAZLOZI SMJENE U RIMU

Svi su krivi, samo ‘Posebni‘ - nikad. Ispisao je povijest pa vodio ratove, a od svih otkaza zaradio bogatstvo

Jose Mourinho prekinuo je 14-godišnju trofejnu sušu Rome, no u Vječnom gradu ne živi se od prošlosti
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 17. siječanj 2024. 14:52

Premda je smjena Josea Mourinha u Rimu i široj nogometnoj javnosti svrstana u okvire događaja pristiglog poput groma iz vedra neba, u uredskim prostorijama Olimpica predobro se zna da je stvarnost posve drukčija. Niti je nebo nad Vučicom vedro, niti je odluka o otkazu, inače četvrtom u nizu za ‘Posebnog’, donesena preko noći.

Američki vlasnici kluba Dan i Ryan Friedkin, otac i sin, još uvijek vjeruju da se sezona može spasiti te da se Roma s devetog može popeti na jedno od top četiri mjesta Serije A, no provedena analiza pokazala je da se ta mogućnost otvara tek ako Jose Mourinho postane bivši, što se raspravljalo tjednima, a obistinilo u utorak ujutro. Portugalčev angažman u Romi stao je na 138 vođenih utakmica. Dugotrajnija je to epizoda od one u Portu (127), Interu (108) i Tottenhamu (86), a kraća od Chelseaja (u dva mandata 320), Real Madrida (178) i Manchester Uniteda (144).

Asistent na rubu suza

Dan Friedkin privatnim je letom iz SAD-a doputovao u Rim i sa sinom zakazao, pišu Talijani, “beskrajno dug” sastanak. U talijansku prijestolnicu stigao je u kasne noćne sate ponedjeljka, odmah po završetku sastanka osobno je kontaktirao Mourinha toplo mu poručivši da isprazni svoj ured te da poruku prenese svim svojim asistentima. Igrači su za otkaz saznali netom prije treninga, Sky Sports piše da su igrači bili jako iznenađeni odlukom klupske vrhuške, a pomoćni trener Salvatore Foti, koji je također spakirao kofere, bio je na rubu suza.

image

Jose Mourinho

ANDREAS SOLARO Afp

Što je, napokon, natjeralo upravu na prekid suradnje pola godine prije isteka trenerova ugovora? Američka obitelj Friedkin vrlo je pragmatičnog razmišljanja. Pogledali su investicijski račun na kojem jasno piše da su Romini troškovi na plaće igračima treći po redu u čitavoj ligi, više izdvajaju jedino Juventus i Milan. Pogled na drugu tablicu, onu prvenstvenu, govori da je Roma deveta s 29 bodova (8p, 7n, 5i), na minus 12 od lidera Intera.

Takvo odstupanje za investitore je neprihvatljivo, no još veći problem Mourinho si je “zakuhao” na račun vlastitog temperamenta, “tradicionalnog” mu bijega od krivice i nepreuzimanja odgovornosti te ostalih (a)simpatičnih nota što krase neupitnog nogometnog masterminda. Mourinho je s pet bodova iz šest početnih ogleda potpisao najlošiji ligaški start u svojoj karijeri. Krivnju je preusmjerio na upravu koja, reći će, nije dovela dovoljno pojačanja.

- Da, svjestan sam svog neuspjeha, ali nije to samo moja pogreška! Pogledajte kadar, nitko nam ne dolazi.

Ipak, lako je vidljivo da je sportski resor ispunio mnogo Mourinhovih želja: Tammy Abraham, Nemanja Matić, Andrea Belotti, Leandro Paredes, pa Romelu Lukaku i posudba Renata Sanchesa. U momentu dolaska u Romu, sve su to bila ili još uvijek jesu prvoklasna imena, svi do jednog dovedeni po Mourinhovoj mjeri. Uostalom, čim je došao na ljeto 2021., klub je iskeširao 130 milijuna eura na pojačanja, što im je druga najveća sezonska potrošnja u klupskoj povijesti. Kad nije bila kriva uprava, onda je prstom pokazivao prema igračima.

Bijeg od odgovornosti

- Neki me konstantno ispituju zašto nemaju veću minutažu. Sada sam ih vidio na dijelu i tvrdim da će ju dobiti tek kad neki drugi igrači umru - govorio je nakon 1:1 remija sa Servetteom u grupnoj fazi Europske lige, koju je Roma završila na drugom mjestu iako su joj, pored švicarskog kluba, lagodno društvo činile Slavia Praha i Šerif iz Tiraspola.

Kasnije je ponovno kritizirao igrače kazavši da “mnogi od njih ne izgledaju kao profesionalci”, a na svoje izabranike znao se obrušiti čak i kad bi pobjeđivao, kao protiv Udinesea u studenom...

- Ne znam zašto Smalling ne igra. Da, ozlijeđen je, ali čini mi se da se provlači. I druge momčadi imaju ozlijeđene igrače pa igraju pod lijekovima.

image

Jose Mourinho

ISABELLA BONOTTO Afp

A kad bi i igrači ispunili njegove zahtjeve, posrijedi je bila sabotaža nepravednih sudaca. Koliko je Mourinho volio talijanske arbitre, najbolje oslikava podatak da je kao trener Rome zaradio osam crvenih kartona, koliko nema nijedan igrač lige u tom razdoblju.

- Suci imaju takve kriterije da možemo biti sretni što smo uopće tu gdje jesmo - ustvrdio je u prvom ligaškom susretu s Lazijom (0:0), koji ga je prošlog tjedna stajao polufinala Talijanskog kupa, da bi Milan pobjedom 3:1 za vikend samo potvrdio da Roma ne može pratiti korak najjačih Talijana.

Uprava je, između ostalog, procijenila da je Portugalac vodeći ratove izgradio poprilično nezdravu atmosferu na svim relacijama, a kad bi mu ponestalo obrane, Mourinho se pozivao na uspješnu povijest: “Sa mnom ste igrali dva europska finala”. Istina, vojska navijača Vučice zato će ga zauvijek pamtiti. Osvajanjem Konferencijske lige u debitantskoj sezoni prekinuo je 14-godišnju trofejnu sušu Rome, a pehar Europske lige potom je izostao finalnim porazom na penale od Seville. No, u ligi je dvaput završavao šesti i ni po čemu ne odskače od prethodnika Fonsece i Ranierija.

Jose Mourinho vratio je pravi duh i čistu emociju na Olimpico, to mu nitko ne može oduzeti, kao ni europski rezultat koji će ostati zapisan u vječnosti. Ipak, u Vječnom gradu pokazali su mu da se ne živi od prošlosti, te da za samoprozvanog Posebnog ne vrijede i posebna pravila.

Novac koji je dobivao od odšteta

Chelsea 2007. 21 mil. €

Real Madrid 2013. 20 mil. €

Chelsea 2015.10 mil. €

Man. United 2018. 23 mil. €

Tottenham 2021.17 mil. €

Roma 2024. 3,5 mil. €

Ukupno: 94 mil. €

Povratak u Premier ligu ili Saudijska Arabija?

Da je dobio otkaz samo 10-ak dana ranije, nema sumnje da bi Mourinha nazvali iz Brazilskog nogometnog saveza. Zna se da su ga Brazilci ljetos kontaktirali i ponudili mu mjesto izbornika, kao i da su vapili za europskim imenom, pa ipak angažirali Dorivala Juniora početkom godine.

Iduća Mourinhova postaja? Kladionice najveće šanse predviđaju Newcastleu, gdje Eddie Howe opasno “visi”, a izgledno djeluje i Saudijska Arabija. I sam Mourinho u listopadu je kazao da je “uvjeren da će jednog dana raditi tamo”. Ne treba odbaciti opcije Porta i portugalske reprezentacije, iako trenutno ne djeluju previše realno.

Linker
26. travanj 2024 04:55