MARCO BERTORELLO Afp
NAVIJAČI ZABRINUTI

Što se zapravo događa u Juventusu? Čak 16 direktora završilo pod povećalom pravosudnih tijela

Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli i članovi upravnog odbora povukli su se sa svojih pozicija
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 30. studeni 2022. 10:11

Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli i članovi upravnog odbora povukli su se sa svojih pozicija, a brojni navijači Stare dame zabrinuti su za sudbinu torinskoga kluba.

Sumnja se da je Juventus poslovao na način koji je dugi niz godina bio potpuno uobičajen i u ovim našim krajevima, a vjerojatno bi se i danas pronašli takvi primjeri u nekim tvrtkama. Narodski rečeno, plaćao je igrače ‘na crno‘.

Na takvu protuzakonitu rabotu klupsko je vodstvo nagnala teška financijska situacija tijekom pandemije covida-19. Naime, tijekom svibnja i lipnja 2020. godine 23 su igrača potpisala sporazume o smanjenju plaća na razdoblje od četiri mjeseca kako bi klubu pomogli da prebrodi to teško razdoblje.

Međutim, ispostavlja se da su se igrači odrekli samo jedne mjesečne plaće, dok su im ostale tri isplaćene ‘ispod stola‘. Time su igrači i klub izbjegli plaćanje poreza, no to nije jedini krimen. Falsificiranje isplatnih lista radi usklađivanja dokumentacije naziva se financijskom prevarom, i ako se to dokaže, Juventus bi se našao u ozbiljnim problemima.

Među igračima koji su primali ‘crnu lovu‘ navodno je bio i Cristiano Ronaldo. Istražitelji su navodno pronašli zasad neobjavljeni dokument kojeg je potpisao Portugalac, a koji mu je dopuštao primanje isplata unatoč izjavi da će se on i suigrači odreći četiri mjesečne plaće. Istražitelji vjeruju da su igrači i članovi stručnog stožera Juventusa primili novac bez da su to priopćili Nogometnom savezu Italije ili burzi. La Stampa je u listopadu izvijestila da je Ronaldo odbio odgovoriti na pitanja torinskog tužitelja glede tog predmeta.

Ranije se dosta spominjao slučaj ‘nabildanih‘ transfera u kojem su Juventus i drugi klubovi navodno na umjetan način povećavali vrijednosti prilikom prijelaza igrača, no tih su optužbi oslobođeni na suđenju u travnju ove godine. Tek treba vidjeti hoće li se taj slučaj ponovno otvoriti nakon najnovijeg razvoja događaja.

Zasad se 16 Juventusovih direktora našlo pod istragom pravosudnih tijela zbog navodnog lažnog računovodstva i lažne komunikacije s tržištem, no još uvijek nije pokrenuta nova sportska istraga.

Ako do nje dođe, i ako se dokaže da je klub iz Torina doista muljao u slučaju transfernih vrijednosti i skrivenih isplata, tada bi se moglo razgovarati o oduzimanju bodova, pa čak i o izbacivanju iz Serie A. Juve je iz najvišeg ranga talijanskog nogometa bio izbačen 2006. godine zbog skandala s namještanjem utakmica.

U prošlosti su dva kluba izbačena iz elitnog razreda zbog napuhavanja transfernih vrijednosti, bili su to Chievo Verona i Cesena. La Gazzetta dello Sport piše kako bi Juventus bio u opasnosti od izbacivanja u niži rang natjecanja samo ako se pokrene nova sportska istraga. U suprotnom, čak i ako se klupskim direktorima u ostavci dokaže krivnja, Juventus bi bio kažnjen velikim novčanim iznosom.

Zanimljivo je da će obitelj Elkann-Agnelli i dalje voditi klub, iako se predsjednik Andrea Agnelli povukao s predsjedničke pozicije. Exor je kao holding koji kontrolira većinski paket dionica već imenovao novog glavnog direktora koji će naslijediti Agnellija, dok će se skupština dioničara održati 18. siječnja 2023. godine, kad se očekuje imenovanje novog upravnog odbora.

Inače, u sezoni 2021./22. Juventus je ostvario rekordni gubitak od 250 milijuna eura, te se očekuje da će u sljedećem razdoblju glavnu riječ u klubu voditi stručnjak koji bi morao riješiti financijski kaos. To znači da će klupska legenda Alessandro Del Piero teško postati predsjednikom u aktualnoj situaciji, što je bila želja dijela navijača...


"Gvardiol je igrač za Real, Perez je zakasnio jer ga je već trebao kupiti". Tim je riječima Krunoslav Rendulić komentirao činjenicu da bi Chelsea već nakon SP-a mogao dovesti stopera iz Leipziga. Tko bi još od Vatrenih mogao imati ponude nakon Katara, je li među njima i Livaja te smije li njega Hajduk prodati saznajte u našem Mundocastu:

Linker
11. svibanj 2024 23:54