GIUSEPPE MAFFIA Nurphoto Via Afp
VELIKA KRIZA

Novi problemi za Rebića! Svi su ga prizivali, a onda mu se dogodio nevjerojatan peh u poluvremenu...

Rebić je ušao u najgoru fazu po nogometaša. I inače introvertiran, sada je još neraspoloženiji
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. travanj 2022. 10:02

Nadali su se, očekivali ne bez podloge. Jer naučio ih je u protekle dvije sezone da najbolje od sebe daje u drugom dijelu sezone. Za Antu Rebića je ovo treća priča u dresu Rossonera. I sukladno vidljivom problemu realizacije Piolijeve momčadi, opterećene odsustvima Zlatana Ibrahimovića te up-down učinincima Girouda i Leaoa, vjerovanja u boljitak počivala su na liku i djelu Ante Rebića.

Brojke jasno ukazuju. Kad je došao u Milanello, 2019., prvi dio prvenstva bio je statist. Onda je u drugom dijelu, od početka 2020., golovima i silinom prodora podigao Milan na višu razinu. Tu je, sa 11 golova i 3 asistencije u 26 nastupa zaradio veliki kredit kod Piolija, navijača, medija, a klub je honorirao njegov učinak otkupom ugovora od Eintracht Frankfurta.

Naravno, potpisao je i novi ugovor (2020.) koji traje do 2025. godine. Rebić se ponovio važnim ulogama u Piolijevoj formaciji i u prošloj sezoni. Upisao je 11 pogodaka i 7 asistencija, uz bitnu napomenu da je opet najefikasniji bio od siječnja do svibnja, s 10 od tih 11 pogodaka! Treće sreće, međutim nema. Sada je Milanu najveći problem kako postići pogodak. U 12 utakmica postigli su isti broj pogodaka, i s prosjekom od jednog po utakmici ne može se osvojiti naslov prvaka.

image
LORIS ROSELLI Nurphoto Via Afp

U ovakvim trenucima krize, pogotovo nakon poraza kao ovaj s Interom u kupu, potiču se pitanja pojedinačnih učinaka. Oko Ante Rebića je već par mjeseci pojačana skepsa medija glede nastavka karijere u Milanu. Ima tu, naravno, dosta površnih špekulacija, kako i ide uz današnje medijsko naklapanje o transferima. Rebić je, naime, igrač s ugovorom do 2025. godine, i još uvijek vrlo svježim odjecima iznadprosječnih učinaka. Dakle, on sam odlučuje hoće li ostati, ali ostaje pitanje koliko će igrati. A igrač koji ne igra, pogotovo u velikom klubu, nije sretan. Bez obzira na materijalni status...

Ante Rebić je u ovoj sezoni upisao 25 nastupa od 43 mogućih za Milan. Prosjek minuta je tek 39, što je jasan znak da nešto ne štima. Kod Rebića je problem zdravstvena situacija. Zbog raznih ozljeda, gležnja, mišića, izostao je s čak 18 utakmica. Kao simbolika krivih linija sezone može poslužiti upravo ova utakmica Kupa Italije s Interom.

Danima je Stefano Pioli novinarima, koji su često pitali što je s Rebićem, najavljivao da se vraća u momčad, da je ozdravio te će biti važan adut u završnici borbe za naslov prvaka. Mediji su navodili kako je Rebić samoinicijativo dodatno trenirao i u slobodne dane, želeći što spremniji ući u kreševo finiša prvenstva. To su javno pozdravljali mnogi VIP navijači Milana iz svijeta politike, šou-biznisa, medija i nogometnog miljea, koji upravo u izostanku “pravog Ante” vide izvor jalovosti napada Rossonera. Rebić je u poluvremenu meča s Interom izišao na zagrijavanje i trebao je ući odmah od početka na teren, kako bi se nadoknađivala prednost suparnika. No, kao po Murphyevom zakoniku, Rebić se na zagrijavanju ozlijedio. O čemu se točno radi nije još poznato, ali kroničari ističu da je u pitanju koljeno...

Učestalost ozlijeđivanja je generator skepsi oko Rebićeva statusa. Kad je spreman i maksimalno motiviran Rebić je jako važan igrač Milana. I zbog tih njegovih učinaka, prodornosti, važnim pogocima i asistencijama, fizičke nadmoći, svi milanisti žale što ne uspijeva uhvatiti kontinuitet igre. Naravno da u takvim trenucima ima i onih kritičara koji ističu negativnosti. Tako će se navoditi teret njegova prgavog karaktera te posljedičnih nervoza koje ga remete u igri i dohvatu kontinuiteta forme.

Neki od analitičara dodaju kako je Rebić zbog disciplinskih prijestupa prošle jeseni izgubio reprezentativni status te da to također ima utjecaja na njegove pehove i krive tijekove sezone. To su varljivi dojmovi, jer brojke ukazuju da je Rebić jako dobro krenuo u klupsku sezonu. Imao je status prvotimca, u trećem je kolu dva puta asistirao za 2:0 pobjedu nad Lazijom, u idućem kolu dao je gol za 1:1 protiv Juventusa u Torinu, a između je postigao pogodak na Anfieldu protiv Liverpoola.

Obećavajući start doživio je prekid 16. listopada, kada se u Milanu, protiv Tudorove Verone morao povući s terena u 36. minuti. Ozljeda je uz drugi problem s mišićem uzela 14 utakmica prvenstva i Lige prvaka te uvela Rebića u najgoru fazu po nogometaša, a to je gubitak natjecateljskog ritma i posljedično samopouzdanja. Kako je po naravi introvertiran, odrazilo se to na njegova (ne)raspoloženja. Ovaj novi stop, nakon zagrijavanja u poluvremenu dvoboja sa Interom, vjerojatno nije zbog ozbiljnije ozljede, ali svakako će dodatno opteretiti mirnoću igrača te njegov povratak u formu.

Linker
19. travanj 2024 08:17