Ivan Jurić

 GIUSEPPE MAFFIA Nurphoto Via Afp
Velika šansa

Juriću u Romi neće biti lako: Klub guta trenere, okruženje je super zahtjevno, a vlasnici su nestrpljivi

Gdje god je do sada radio, Ivan Jurić je napravio dobar posao i stekao veliki respekt navijačkog okruženja
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. rujan 2024. 14:12

Prije dva mjeseca bio je u zrakopraznom prostoru. Kad je odlučio da će zaključiti trogodišnju uspješnu priču s Torinom, iako ga je veliki gazda Urbano Cairo molio da ostane, Ivan Jurić je znao prije svega što više ne želi.

Gdje god je radio, stvarao je rezultate s momčadima u koje je uloženo malo novaca, a najviše su profitirali gazde klubova jer je igračima višestruko dizao cijenu. Cairo, koji je učenik Silvija Berlusconija, vlasnik moćne izdavačke kuće (u kojoj je i La Gazzetta dello Sport), jako je dobro znao zašto želi zadržati Jurića, koliko god je težak karakter i sklon iznošenju u javnosti neugodnih istina. Zaradio mu je novac i još je bio na pragu europskih iskoraka...

Kad je postao slobodan od obveza Ivan Jurić je očekivao da će biti brzo negdje angažiran. To negdje, kako je i sam govorio, trebao je biti ambiciozan klub, koji želi natjecateljske više iskorake, a ne samo povećati vrijednost igrača. Nije imao preferencije po pitanju liga, ali nekako je smatrao da bi mogao dobiti šansu u Engleskoj. Tamo su, nakon povijesnih "odbijanja" stranih trenera, u ovom mileniju potpuno okrenuli ploču i gotovo da nema više Engleza na klupama. Talijani su, pak, uvijek u modi, a Jurić ima i vrlo pristojan kurikulum karijere. Ono što je ključno, njegov nogomet je drugačiji od drugih kolega, čak i od mentora mu Gasperinija, uz kojeg se kompletirao kao igrač, a kasnije i učio kao trener. Jurić ima slične vizije o intenzitetu igre, ali je još snažniji u tome.

Roma je veliki klub prioritetno zbog ogromne ljubavi navijača. Rezultati kluba u povijesti (dva scudetta do 2001.) bili su preškrti prema takvoj privrženosti, pa kada su se pojavili otac i sin Friedkin, koji upravljaju imetkom (biznisom) od 4-5 milijardi dolara, ponadali su se da će zasjati neka nova stvarnost žutocrvenih. Stvari, naravno, ne idu prema očekivanjima, iako je Roma osvojila prvi europski trofej, Konferencijsku ligu 2022. godine (prvo izdanje). Uz to su potom došli do finala Europske lige, ali su izgubili na jedanaesterce od Seville.

image

Dan Friedkin i Ryan Friedkin

FABRIZIO CORRADETTI Nurphoto Via Afp

U Serie A Roma je pod aktualnim Milanovim trenerom Fonsecom bila peta, pa sedma, da bi Jose Mourinho izazvao euforiju navijača, ali nije mogao dalje od šeste pozicije. Američki vlasnici, koji su već jako nezadovoljni činjenicom da ne uspijevaju dati zamah gradnji novog stadiona, jer ih birokracija blokira, očito su i vrlo brzi na okidaču kad su treneri u pitanju. U ovoj su sezoni uspjeli u osam mjeseci prvo smijeniti Josea Mourinha, kojem je u lipnju istjecao ugovor, ali mu ga nisu željeli produžiti.

Postavljen je na klupu legendarni romanist, Daniele de Rossi, koji je u velikom stilu zaključio prošlu sezonu, potpisao novi ugovor (do 2027.), a onda je u utorak prijepodne smijenjen! Nakon što su vlasnici uložili 100 milijuna eura u pojačanja, a to je za Romu veliki novac, očekivali su nešto više od tri remija i poraza u četiri kola. Poslije četiri godine ulaganja u pokrivanje dubioza prethodne vladavine (isto Amerikanac, Palota), Dan Friedkin i sin mu Ryan, poznat i kao osvajač ženskih srca u Italiji, dali su naslutiti da su umorni od neuspjeha.

Njihov ultimativni zahtjev svakom treneru je plasman Rome u Ligu prvaka, gdje je novac, biznis i kako Amerikanci vide stvari, smisao ulaganja u europski nogomet. Zato su opet, i još gore po ukuse navijača jer je u pitanju legenda kluba, nakon Mourinha brzopotezno smijenili i De Rossija. Činjenica da je dva dana prije u medijima njegov veliki prijatelj i jedina veća ikona za romaniste, Francesco Totti, iskazao bojazan da se De Rossiju sprema otkaz, jasno upućuje da Friedkini nemaju straha od navijačkog bijesa.

image

Daniele De Rossi

ANDREAS SOLARO Afp

Ivan Jurić, logično je, s oduševljenjem je prihvatio poziv iz Rima. U pitanju je veliki klub, s ogromnom navijačkom podrškom, ali i posljedičnim "pritiskom" koji se u Rimu, zbog mnoštva specijaliziranih radio stanica, odvija 24 sata dnevno. Dakle, preduvjeti nisu idealni jer klub guta trenere (sedam u prethodnik osam godina), okruženje je super zahtjevno, a vlasnici su nestrpljivi. No, ovo je onaj iskorak kojeg je Jurić očekivao, a činjenica da mu se to pruža u Italiji, gdje "zna sve" i ne treba mu nikakva prilagodba, njegova je prednost.

Odmah čim je došao Jurić je potpisao ugovor do kraja sezone, i za to će dobiti plaću od 2 milijuna eura, uz određene bonuse za plasman. Ako ostvari ono što je prioritet vlasnika, mjesto u Ligi prvaka, onda će Jurić dobiti i novu ugovornu sezonu.

Nema dvojbe da mu neće biti nimalo jednostavno ispuniti tu misiju, ali kad preuzimati veliki klub onda su takva i očekivanja.

Gdje god je do sada radio, Ivan Jurić je napravio dobar posao i stekao veliki respekt navijačkog okruženja. Roma je nešto drugo u odnosu na Crotone, Genou, Mantovu, Veronu ili Torino, ali to je za 49-godišnjaka iz Splita zapravo vrlo motivirajuće. Uspjeti s Romom ući u Ligu prvaka (prvih 4-5 mjesta u Serie A) gotovo bi bilo vrednovano kao naslov u ovoj fazi klupske zbilje.

Jurić će, kao i u prethodnim klubovima, ostati vjeran svojoj viziji nogometa. To je sustav 3-4-2-1 ili 3-4-1-2, s presingom po cijelom terenu, puno trke i duela, okomitog što bržeg dolaska u završnicu. Nametne li uspješnu verziju svojeg rada, onda će u Rimu biti vrlo uzbudljivo i navijači će ga odmah zavoljeti. Ako neće, zna se kako to već ide, svugdje, a ne samo u Romi...

Linker
20. rujan 2024 15:20