Daniele De Rossi

 Massimo Percossi/zuma Press/profimedia
KOMPLICIRANA SITUACIJA

Je li legenda skočila u ‘crnu rupu‘? Dalićev rival najavio pakao: ‘Zastrašivat će ga svakih pet minuta...‘

Bivši talijanski reprezentativac dosad je vodio samo drugoligaški klub i ekspresno dobio otkaz
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 18. siječanj 2024. 22:08
Burno prijepodne dočekalo je igrače Rome na treningu u srijedu. Prvo su ih okupljeni navijači, očito nezadovoljni smjenom Josea Mourinha, vrijeđali zbog nedovoljnog zalaganja, no kad se novi trener Daniele De Rossi pojavio u trening centru, frustracije je zamijenilo skandiranje imena klupske legende.

- Ne postoji prikladniji trener za Romu. Ovo je pametan potez kluba. De Rossi je uvijek donosio odluke na temelju srčanosti i hrabrosti. Kada dobro poznajete kontekst i okoliš kluba, iznutra i izvana, već ste korak ispred - prokomentirao je Gianluigi Buffon za La Gazzettu dello Sport.

Roma je u ikoni kluba, misle gotovo svi, dobila pravog čovjeka u pravom trenutku. Međutim, prilike na Olimpicu iznimno su nezgodne - tek deveto mjesto ljestvice, ispadanje iz četvrtine finala Kupa i neočekivana play-off runda (protiv Feyenoorda) u Europskoj ligi rezultati su ispod svih očekivanja. Pozitivni šok mora unijeti neupitno borbeni i srčani De Rossi, koji je ipak - trenerski početnik.

image

Daniele De Rossi

MARCO BERTORELLO Afp

Posjeduje tek iskustvo tehničkog trenera u reprezentaciji Italije kad je pomogao Robertu Manciniju u pohodu na europsko zlato 2021. godine, a što se klupske karijere tiče, vodio je samo Spal u Seriji B. I to samo četiri mjeseca na prijelazu s 2022. na 2023. godinu. Premda je potpisao dvogodišnji ugovor, De Rossi je dobio otkaz nakon 17 susreta, budući da je ostvario tek tri pobjede i ostavio Spal blizu zone ispadanja.

Drugim riječima, 40-godišnji bivši igrač ni po čemu se još nije iskazao kao trener, što ne mora nužno biti zlo, ali ni garancija uspjeha kakvog navijači očekuju u ekspresnom roku. Recimo, Chelsea je u dva navrata postavio svoju legendu Franka Lamparda za trenera pa se nije osladio. S druge strane, Barceloni se isplatilo angažirati Xavija Hernandeza, koji je u prvoj cjelovitoj sezoni osvojio domaći naslov. Dakle, tek treba vidjeti je li De Rossi ‘taj‘, zato je dobio ugovor samo do kraja sezone. Buffon tvrdi da De Rossi "nije uskočio u crnu rupu", a izbornik Italije Luciano Spalletti, s kojim će se Zlatko Dalić susresti u grupnoj fazi Eura, udijelio mu je i pokoji savjet. Prema njegovim riječima, De Rossija čeka "pakao".

- Mora paziti na one koji vole zastrašivati početnike poput njega. Kritičari će ga podsjećati na nedostatak neiskustva svakih pet minuta, stalno će mu govoriti da je prerano krenuo u veliki izazov, da nije dovoljno dobar... Ja, ipak, mislim da De Rossi zna preuzeti odgovornost u kompliciranim situacijama, te da će ga navijači voljeti kao i Mourinha - poručio je Spalletti, osvrnuvši se i na portugalskog stručnjaka kojeg su navijači natjerali na suze srdačnim ispraćajem s Olimpica u utorak.

Linker
15. travanj 2024 02:29