MASSIMILIANO CARNABUCI Nurphoto Via Afp
ČEKA SVOJU PRILIKU

Hrvat nije ni izbliza otpisan u Rimu, samo mora stajati u redu iza sjajnog Srbina, najboljeg veznjaka Serie A

Toma Bašić (25) posljednjih je dana velika vijest u hrvatskim medijima
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. listopad 2022. 06:32

Nažalost, ne zato što dobro igra u Laziju, nego zato što ga je trener Maurizio Sarri navodno prekrižio. Vijest je do Hrvatske stigla tako što je na nekom talijanskom portalu netko zaključio da Bašić igra jako malo i da Sarri ne želi u momčadi. Vjerojatno vodeći se Bašićevom minutažom koja je manja nego što je bila prošle sezone.

Međutim, stvari stoje malo drugačije. Toma Bašić ljetos je na pripremama Lazija igrao puno, vjerojatno i zato što je iskusni Španjolac Luis Alberto (30) bio na izlaznim vratima kluba. Na Bašićevu žalost, sjajnom veznjaku transfer je propao, jer je Lazio tražio više nego što su klubovi koji su ga htjeli dovesti bili spremni ponuditi. Za one koji slabije prate Lazio, Luis Alberto je u Rimu već šest godina, odigrao je 230 utakmica u kojima je postigao 43 gola uz 61 asistenciju. za igrača koji je klasična "osmica" fantastične brojke. U prošloj je sezoni primjerice imao u prvenstvu pet golova i 11 asistencija. Na Transfermarktu vrijedi 22 milijuna eura iako ima 30 godina. I ove je sezone već na četiri pogotka.

Poziciju druge "osmice" u veznom redu Lazija drži Sergej Milinković-Savić (27), službeno već nekoliko godina najbolji veznjak Serie A. Srbin na TM-u vrijedi 60 milijuna eura, a Lazio ga prodaje već pet godina. Malo je velikih klubova u Europi koji ga nisu pokušali dovesti. No, Lazio je (i) glede njegove cijene neumoljivo čvrst. Kažu da ispod 80 milijuna eura ne želi ni razgovarati. U prošloj je sezoni u 37 kola zabio 11 golova uz 11 asistencija. U ovoj u osam kola - tri gola i sedam asistencija. Čudesan igrač. Uvijek u izlogu, svake godine ga "sele" u najveće klubova Europe, ali on je još u Rimu.

Ljetos je Lazio - računajući da će klub napustiti Alberto i(li) Milinković-Savić - doveo iskusnog urugvajskog veznjaka Vecina (31), još jednog koji je u Italiji već 10 godina. Vecino je godinama igrao za Fiorentinu i Inter, a odlično se uklopio u Lazio, te je već na tri pogotka u ovoj sezoni, iako se i on bori za veću minutažu. Nažalost, Sarri zna u Vecinu ima prokušanog igrača koji je u Serie A prošao sve i očito mu vjeruje više nego Bašiću.

Kada je Lazio u ljeto 2021. dovodio Tomu Bašića iz Bordeauxa jasno su mu rekli da ga pripremaju kao jednog od nasljednika Luisa Alberta ili Milinkovića-Savića. Toma Bašić je primjerice u 1. kolu ove sezone bio u udarnoj postavi Lazija, ali Rimljani su već u 7. minuti ostali bez golmana koji je zaradio crveni karton, a trener je odlučio izvesti baš Bašića. Bašić je u devet kola pet puta ulazio u igru, još je jednom bio starter, a samo je dva puta ostao na klupi. Loša je vijest za njega da je bez minutaže ostao baš u zadnje dvije utakmice.

Bašić dakle čeka red. I morat će ga čekati dok god su Luis Alberto i Milinković-Savić tamo. Sezona je duga, bit će kartona, ozljeda, umora, a s njima će doći i prostor za hrvatskog veznjaka. Maurizio Sarri nije ga ni izbliza prekrižio. Dapače, o hrvatskom veznjaku uvijek lijepo priča. Bašić pak samo mora nastaviti raditi i biti strpljiv. Lazio je veliki klub i konkurencija je fantastična...

Linker
14. svibanj 2024 12:13