Brozović i Perišić bit će jako motivirani
 AFP
SUPERNEDJELJA

Brozović i Perišić protiv Ronalda, najveći derbi Engleske, evo gdje možete gledati utakmice!

Čak 11 godina čeka Inter na naslov prvaka. Možda će ova utakmica dati jedan dio odgovora...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. siječanj 2021. 08:15

Nedjelja nam nudi dva super derbija, važne prvenstvene okršaje europskih velikana. U Engleskoj se igra najveći od svih derbija, drugoplasirani Liverpool kasno popodne dočekuje vodeći Manchester United, dok u večernjem terminu igraju drugi i četvrti iz Serie A, Inter i Juventus. Prava poslastica za nogometne zaljubljenike, ali i za one koji manje pozorno prate najpopularniju igru na svijetu.

Dugo smo čekali da Manchester United postane ozbiljan kandidat za naslov u Premier ligi, čini se da smo napokon dočekali. Prođe li neokrznut kroz teško gostovanje na Anfieldu, bit će to još jedna potvrda dobrog rada inače dosta osporavanog Olea Gunnara Solskjaera.

- Drago mi je što se United podigao, uvijek sam bio njihov fan, volim taj klub. Drago mi je što su na vrhu ljestvice Premier lige, ali bih dao prednost Liverpoolu u današnjem derbiju. Dojma sam da Unitedu još nešto nedostaje u tim jačim utakmicama, ali nadam se da će me demantirati i ostvariti pozitivan rezultat na Anfieldu – rekao je Nikola Šafarić, ikona HNL-a koji se po završetku karijere posvetio trenerskom pozivu.

Iako favoriti, Redsi više nisu nedodirljivi?

- Liverpool mi izgleda kvalitetniji od Uniteda, ali je isto tako činjenica da ima i puno problema. Izostanak jednog igrača jako se osjeća, sad se tek vidi koliko im puno znači Van Dijk. Bez njega više nisu dominantni i moćni kao nekad. Mogao bi to biti pravi derbi kojeg će biti užitak pogledati, osobno bih želio da United uzme sva tri boda.

Kako komentirate ovu ludu sezonu na Otoku?

- Vidi se da je korona ostavila traga na svim momčadima, pa i u najvećim ligama. Od toga se ne može pobjeći, pa nije čudno što je situacija tako izjednačena kad je u pitanju gornji dio ljestvice. Mislim da će se tri ekipe do kraja boriti za naslov, to su Manchester City, Liverpool i Manchester United. Možda se umiješa i Chelsea, ali oni ipak više grade ekipu za budućnost.

United je osobito opasan u gostima.

- Imaju momčad koja je dobra za tranziciju. Zbog toga im je u gostima možda nekad lakše, prepuste igru domaćinu pa traže kontru i polukontru. To odgovara Rashfordu i Martialu, tu je i Cavani, a Bruno Fernandes je odličan razigravač. Jako se podignuo i Pogba, on im je pojačanje jer dulje vrijeme nije bio na očekivanoj razini. Kad igraju kod kuće, moraju stvarati igru i dolaze u probleme. Uvijek je teže kreirati igru neko stati u čvrsti blok i igrati na kontre.

Liverpool ove sezone nije tako uvjerljiv kao u prošloj, kad je osvojio naslov prvaka nakon 30 godina.

- Prije su dosta bodova osvajali na tranziciju, kroz Manea, Salaha i Firmina. Bili su vrlo ubojiti, ali sad moraju igrati drugačije. Par puta Mane je bio u špici, vidjelo se da mu se teže nositi s robusnim suparničkim stoperima. Kad Liverpoolov ofenzivni trojac ima dovoljno prostora, puno lakše dolaze do izražaja. Praktički su preko noći morali promijeniti stil igre, jer kad si favorit moraš ući u veći rizik...

image
Nikola Šafarić u akciji
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Toliko o Engleskoj. A u Italiji je također uzbudljivo, u utrci za naslovom prvaka sudjeluje više kandidata, a važnu utakmicu u tom smislu igraju Inter i Juventus. Bit će to dvoboj učitelja i učenika, Andrea Pirlo priznao je da ga je impresionirao rad Antonija Contea za vrijeme zajedničkih dana u Juventusu te da se zbog njega poželio baviti trenerskim poslom.

- Baš sam ovih dana s prijateljem Bojanom Vručinom komentirao Inter, on je njihov veliki navijač. Kaže da već napamet zna u kojoj će minuti biti koje zamjene... U ovakvim utakmicama uvijek bih dao prednost Juventusu, bez obzira na to što Inter ima na papiru najbolju momčad. U posljednjih par godina Juventus nije najbolje kretao u novu sezonu, ali je iskusniji u derbijima u kojima se bori s izravnim konkurentima za naslov, i u pravilu dobiva te utakmice. Sve su to top-igrači, ali razlika je u bitnim trenucima jer Juventus već godinama ima taj pobjednički mentalitet. Ne treba zaboraviti ni da Stara dama još uvijek ima i Cristiana Ronalda koji igra na nevjerojatnoj razini.

Kao i u Engleskoj, i u Italiji Nikola ima svog favorita.

- Navijam za Milan, drago mi je da se podigao nakon duljeg vremena i da je tako dobar ove sezone. Stoga u talijanskom derbiju priželjkujem neodlučen ishod, iako bih prednost dao Juventusu. Prošlih godina pokušavali su Napoli i Lazio srušiti dominaciju Juvea, to su odlične ekipe, ali im nešto nedostaje. Nadam se da će Milan uspjeti što oni nisu, a u svakom slučaju bit će zanimljivo pratiti i Serie A – zaključio je Nikola Šafarić.

Gdje gledati?

Susret Inter - Juventus na rasporedu je u 20:45 na 4. programu Arena Sporta, a derbi u Engleskoj možete pratiti na Sport Klubu 1 od 17:30.

Linker
29. rujan 2024 08:30