ALESSANDRO SABATTINI
KONAČNO JE DOČEKAO

Bivša velika mlada zvijezda Hajduka opet igra: ‘U duši znam kako mi je bilo dvije godine čekati šansu!‘

Aktualni je igrač belgijskog Club Bruggea, ali kako veli, svoju budućnost vidi u Italiji.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. srpanj 2020. 18:54

Treću utakmicu zaredom 90 minuta na vratima talijanskog prvoligaša SPAL-a odradio je Karlo Letica. I to dobro odradio, jer La Gazzeta dello Sport honorirala je njegov učinak visokom “sedmicom” u susretu 27. kola Seria A SPAL - Milan (2:2). Uz ocjenu je išao i opis “četiri kvalitetne obrane”. Karlo Letica je ponovno “in”, opet brani.

- Sretan sam zbog činjenice što više nisam pričuva, da sam dobio šansu. Žalosti me što momčad ima peha, što primamo golove u nadoknadi i gubimo dragocjene bodove u borbi za ostanak. Ali, nadam se da će se i to jednom vratiti. Protiv Milana smo nesretno ispustili pobjedu autogolom u četvrtoj minuti sudačke nadoknade - reći će nam Letica veselim glasom.

Da, veselim, jer lako je danas biti Karlo Letica. Čovjek brani, ima 23 godine, ispred njega se ponovno otvaraju horizonti sreće i ugodne perspektive. Ali, kako je bilo proteklih 20 mjeseci, to zna samo mladi Omišanin, koji je gotovo dvije godine čvrsto grijao klupu. Zadnju je utakmicu branio još u listopadu 2018. na vratima Club Bruggea protiv St. Truidena.

Nije bilo lako

- Nadao sam se nastupu i trenirao kao da ću sutra uskočiti u momčad - kazat će i dodati:

- Bio sam spreman, čekao sam šansu, ali da kažem kako mi je bilo lako, nije. Kome je lako trenirati i samo gledati utakmice.
Sve se promijenilo iznenada, nekoliko dana prije kraja korona stanke. Nazvao ga je trener Di Biagio s viješću o rezultatima pregleda prvog vratara Berishe.

- Ozljeđen je Berisha, ima lom šake, ti ćeš na gol protiv Cagliarija - kazao mu je Di Biagio.

Još ga je trener pitao “jesi li ti zaliječio ozljedu”, jer imao je i Letica manjih problema.

- Problema s mišićem, ali riješio sam sve do Cagliarija.

Počeo je prije dva tjedna, branio tri utakmice i svi su zadovoljni. Trener je odredio da će Letica biti prvi vratar do kraja sezone.

- Ako Bog dopusti branit ću i preostalih devet utakmica - skromno će kazati.

Dobre ocjene

Kakav je osjećaj bio na prvoj utakmici? Kakav je osjećaj nakon tri utakmice na golu?

- Ocjene u medijima su dobre, što je već pozitivan znak, jer za sve sam ipak nepoznanica. Ali, ugodno je pročitati kada ti novinari i stručnjaci kažu da ulijevam povjerenje na vratima. Još je važnije da se ja dobro osjećam, da mi svi govore kako se ne vidi duga stanka. U duši znam kako mi je bilo skoro dvije godine čekati šansu. Nisam se predao, nisam odustao, nego sam radio kao da svake nedjelje izlazim braniti pred pun stadion. Vjerovao sam da ću jednom dobiti priliku u Serie A i na kraju se isplatilo.

Samopouzdanje je očito na visokoj razini.

- Treba biti uvijek ponizan. Imam samopouzdanja, ali svaka je utakmica novo dokazivanje. Kada sam ovako dugo čekao ne smijem propustiti priliku. Moram biti koncentriran na svaku sljedeću, ne razmišljati previše što je bilo iza mene.

Letica je posuđen iz Club Bruggea u SPAL do kraja sezone u Italiji, koja traje do 3. kolovoza, a klub iz Ferrare ima opciju otkupa ugovora. Kakva je perspektiva nakon isteka posudbe?

- Moram reći, životni san mi je bio igrati u Serie A. San mi se ispunio, a što će biti dalje još ne znam. Prvo bih želio da SPAL izbori ostanak, jer imamo dobar raspored i igru koja zaslužuje puno više bodova. Nemamo sreće, puno smo utakmica izgubili u nadoknadi, ali sedam bodova zaostatka može se nadokanditi u devet preostalih kola. Znate kako se kaže, na kraju iz lige ne ispada onaj tko slabo igra, nego onaj tko ima manje bodova. Međutim, ako i ispadnemo iz Serie A nemam ništa protiv ostanka u SPAL-u. Kvalitetna je i Serie B.

Budućnost u Italiji

Prva opcija je SPAL, a ostale? Po svemu sudeći u Brugge se Letica ne vraća.

- Nema naznaka povratka u Belgiju, zato budućnost gledam u Italiji. Nogometna zemlja, na svakom koraku se samo o balunu priča. U Ferrari imam osjećaj kao da sam doma. Svima je nogomet prva tema. To je zemlja u kojoj zaista uživam kao nogometaš. Ali, treba do kraja sezone pokazati koliko znam i mogu, pa ćemo onda razmišljati što dalje. Bitno je da sam se vratio, da sam naplatio rad u proteklih 20 mjeseci čekanja.

Pratim i patim, što ću vam više reći

Letica razmišlja o SPAL-u, koncentiran je na sljedeći dvoboj protiv Sampdorije u Genovi. Ali, koliko god bio fokusiran na obveze u Italiji, prati i što se događa na drugoj obali Jadranskog mora. Hajduk je njegov klub, iz Hajduka se otisnuo van.

- Pratim i patim, što ću vam više reći. Moj klub, gledam sve što se događa i stalno se pitam gdje je pogreška, što ne valja. Naizgled se sve ima, a nema rezultata. Nije lako gledati Hajduk s distance, a kamoli biti na tribinama i pratiti svaku utakmicu. Nije ovo rezultat koji se želi, ali vjerujem da se Bijeli mogu podići, da mogu u nedjelju dobiti Osijek. Moraš uvijek vjerovati, drukčije ne ide.

Linker
15. travanj 2024 22:41