AFP PHOTO / FA / JAN KRUGER
NAJSKUPLJA KAMPANJA

Sepp Blatter želi novi mandat i za lobiranje će potrošiti čak pet milijardi eura!

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 16. srpanj 2014. 10:51

Nisam siguran da je Svjetsko prvenstvo u Brazilu nazvano pravim imenom. Umjesto Copa do Mundo, trebalo se zvati “Copa do Blatter”! Jer, od 1998. godine svjetska nogometna organizacija je igračka u rukama švicarskog pukovnika, koji uz mnogobrojne medalje na odori treba imati i zlatnu značku za korumpiranost. Sada, kada je Fifa jedna od najsolventnijih svjetskih kompanija, na čijem kontu leži pet milijardi dolara, Blatter će sav novac iskoristiti za predizbornu kampanju ne bi li mu na Kongresu Fife iduće godine izglasali još jedan mandat.

Katarske investicije

Josep Blatter vlada nogometnim svijetom preko najsiromašnijih zemalja Afrike i Latinske Amerike, a sada je krenuo u pohod na Bliski istok, najbogatiji dio svijeta, koji ne štedi novac samo da bi promovirao svoje posebnosti. Tako je organizaciju svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine dobila zemlja od 300.000 stanovnika, ne računajući servisere, sluge, robove i šljakere, koji se uvoze. A to je tek jedan manji gradić u SAD-u ili selo u Kini. Međutim, Katar će u svjetsko nogometno prvenstvo investirati 170 milijardi dolara, a da bi popravili sliku o svojoj brizi za nogomet, izmislili su “Aspire program”, koji “brodovima” u Katar dovozi tinejdžere, uglavnom iz 17 siromašnih afričkih i latinskoameričkih zemalja i za nadarenu djecu roditelji dobivaju naknadu od 5000 dolara godišnje. Treba li reći da su iz 24 zemlje koje daju delegate u Izvršni komitet Fife koji bira predsjednika njih petorica iz zemalja čiji nogomet živi od Aspire fundacije. I tu tzv. plemenitu akciju Blatter je upregnuo u svoju glasačku mašineriju.

Josep Blatter vlada nogometnim svijetom i preko sudačke organizacije. Naravno, ne daje on upute sucima, on ne prlja ruke, ali “ima svoje ljude”, koji to čine. Tako su suci na ovom svjetskom prvenstvu pljačkali Hrvatsku (Nishimura, Japan), Bosnu (O’Lear, Novi Zeland), na kraju i Brazil (Haimoudi, Alžir). Pogledajte samo odabir sudaca za finale svjetskog prvenstva za nekoliko zadnjih turnira; 1990. - Meksikanac Edgardo Mendes Codesal, 1994. - Mađar Sandor Puhl, 1998. - Marokanac Said Balgola... Na svjetskim prvenstvima arbitrirali su suci iz Gvatemale, Paragvaja, Egipta, Kuvajta, čak i zloglasni Byron Moreno iz Ekvadora, koji je 2002. godine zbog guranja južne Koreje izazvao svjetski skandal. Svi su oni u džepu imali Blatterove instrukcije.

‘Plaćeni ubojica’

Čije instrukcije su dobili članovi Disciplinske komisije da drastično kazne “kanibala” Luisa Suareza? Oduzeli su jednom od najtalentiranijih nogometaša današnjice njegov san, jer je “gricnuo” talijanskog igrača. U čije ime je to napravio Sepp Blatter? Možda je bio “plaćeni ubojica” urugvajskog duha, onog koji nad Brazilom lebdi još od 1950. godine? A vidio sam da se Brazil najviše bojao Suareza...

Nisu li mu islamski teroristi nedavno poslali pismo, koje počinje rečenicom: “Znamo da ste podmićeni da Katar dobije organizaciju svjetskog prvenstva, ali to se nas ne tiče. Samo vam želimo poručiti - svjetskog prvenstva u Kataru neće biti, a to garantiramo našim SCUD raketama. Ako ne vjerujete da ih imamo, pitajte američke tajne službe...” Međutim, u beskrupuloznosti i opijenosti od moći to Blattera ne brine, jer on sjedi u loži između Vladimira Putina i Angele Merkel, kojima ne smetaju neugodni mirisi Blatterova karaktera, jer iza Blattera stoji 208 zemalja, Fifa ima šest članica više od Ujedinjenih nacija. A predsjednik Fife već godinama vješto trguje s cijelim svijetom, od Japana i Južne Koreje, preko Južne Afrike, Rusije, Katara...

Kap u moru

Iako je Balkan slijepo crijevo Fife i Blatter bi bio najsretniji da Balkan eksplodira u zraku, jer ga zanimaju smo uredne i bogate nogometne zemlje, Balkan će također glasovati za njega. Koštat će ga to kojih 20 milijuna dolara, što je kap u moru prema pet milijardi, s kojima švicarski pukovnik kreće po još jedan mandat.

Može li mu netko stati na rep? Pokušavali su godinama najmoćniji engleski mediji, pokušao je i New York Times. Svi su baratali čvrstim dokazima i svi su se na kraju priče morali povući. Putin s desne i Angela Merkel s lijeve strane, popularnost nogometa koja raste iz dana u dan, uigrana birokracija na Sonnenbergu u Zürichu, ali i najbolji novinari, koji su odnedavno u njegovoj ergeli, sve su to moćna oružja u rukama diktatora, koji će, budite sigurni, i na pragu 80. godine dobiti još jedan predsjednički mandat. Nadživjet će i Fidela Castra, nisam jedino siguran za trenera svih trenera.

Kako je tek taj žilav...

Linker
22. rujan 2024 08:37