EURO PO CIJELOJ EUROPI

Savezi oduševljeni Platinijevim Eurom, navijači bijesni: 'Sram te bilo, kako ćemo putovati?'

Platini je navijačima predložio da se voze jeftinim zrakoplovnih kompanijama, a oni su mu dogovorili: 'Sram vas bilo, vi se nikad niste vozili low coast kompanijama'
Piše: HinaObjavljeno: 07. prosinac 2012. 15:40

Revolucionarna ideja Europske nogometne federacije (UEFA) da se Europsko prvenstvo 2020. godine održi u velikim gradovima diljem 'Starog kontinenta' izazvala je niz pozitivnih komentara nogometnih dužnosnika, ali i razočaranje među navijačima.

Većina nogometnih radnika smatra kako je ovo sjajna ideja u 'financijski uzdrmanoj i krizom pogođenoj Europi', gdje postoji samo nekoliko zemalja koje su sposobne financijski iznijeti cijeli projekt. Jedini koji su glasovali protiv "Europskog EURO-a" bili su Turci. Razočarani su i navijači jer nitko nije razmišljao o tome kako će putovati primjerice na utakmicu u Kopenhagen, zatim u Atenu, te potom Kazahstan i koliko će ih to novaca koštati.

Predsjednik Udruženja europskih klubova i izvršni direktor Bayerna Karl-Heinz Rummenigge smatra kako je ovo dobra ideja jer je kriza dobrano protresla Europu.

"U ovom trenutku ne postoje zemlja ili dvije koje mogu investirati u infrastrukturu i financijski pokriti cijeli projekt. Zbog toga mi se ovo čini dobrom idejom. Možda je vrijeme za ujedinjenu Europu," kazao je Rummenigge.

Predsjednik Portugalskog nogometnog saveza (FPF) Fernando Gomes pozdravio je ideju najavivši kako će se Portugal kandidirati za organizaciju. "U vrijeme velikih financijskih problema ovo je super potez. Iza nas je organizacija EP-a 2004. godine i imamo spremnu infrastrukturu. Sigurno ćemo se kandidirati," poručio je Gomes.

Predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Wolfgang Niersbach otkrio je kako ga odluka o 'zajedničkom EP-u' nije iznenadila. Niersbach je također poručio kako Njemačka ulazi u igru za jednog od domaćina.

"Očekivali smo ovakvu odluku, jer u njoj ne vidim niti jednu slabu stranu. Mi smo spremni i sigurno ćemo kandidirati jedan grad," poručio je čelnik DFB-a.

Englezi i Škoti također žele 'unutra', a FA je već ponudio Wembley za finalni ogled. Škoti bi također željeli finale.

"Zainteresirani smo za finale, no prvo moramo vidjeti što će Uefa tražiti od domaćina. Možda naši stadioni nemaju dovoljno mjesta," kazao je izvršni direktor Škotskog nogometnog saveza Stewart Regan. Tri najveća škotska nogometna stadion su Celtic Park (60.000), Ibrox (50.000) i Hampden Park (50.000), dok londonski Wembley prima 80,000 gledatelja.

No nisu svi tako oduševljeni ovom idejom. Dio navijačkih foruma prepun je kritika zbog ideje iz Nyona. Predsjednik Uefe Michel Platini je na izravno pitanje novinara kako misli da će navijači platiti put primjerice u Atenu, Kopenhagen i Kazahstan, kratko odgovorio. "Postoji mnogo jeftinih zrakoplovnih kompanija."

Njegov odgovor izazvao je silne kritike. "Kako ga nije sram, on se u životu nije vozio low cost kompanijama, na koncu će ponovno najveću cijenu platiti navijači," napisao je jedan 'ultras'.

Linker
21. rujan 2024 22:27