Goran Mehkek / Cropix
MALO ĆE IPAK PRIČEKATI

Sammir postaje Hrvat tek 17. listopada. HNS poslao papire, Brazilci neće raditi probleme

Po statutu iz 2009. igrač koji uzima drugo državljanstvo mora pet godina živjeti u toj zemlji. Sammir je u Zagrebu od studenoga 2006. Hoće li stoga biti prisiljen još pričekati?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. srpanj 2011. 14:34

Slaven Bilić pripremio je reprezentativnu pozivnicu za Sammira, no Brazilac s hrvatskom putovnicom čeka certifikat iz Züricha, papir po kojem ima pravo nastupa za Vatrene, umjesto za Selecao, čiji je dres nosio u mlađim uzrastima. Odluka je u rukama Komisije za status igrača Fife, a prema službenom rasporedu njezina je sjednica 17. listopada u 11 sati.

Točno na 21. godišnjicu prve utakmice suvremene Hrvatske, odigrane 1990. protiv SAD-a u Maksimiru (2:1), Sammir bi trebao postati hrvatski reprezentativac. Jedino ako se na “meniju” pojavi koji hitan slučaj, ili članovi spomenutog odbora ustanove da imaju preveliki broj predmeta, egzistira mala mogućnost da se i ranije upriliči izvanredan sastanak.

- Uputili smo im kompletnu dokumentaciju. Potvrdu o državljanstvu, vremenu njegova boravka u našoj državi, potpisao je izjavu da se odriče prava igranja za Brazil i odsad želi nastupati za Hrvatsku - kazao je pravnik Kuće nogometa Vlado Iveta.

Brazilski savez neće praviti probleme, i oni su već riješili svoj dio.

- Poslali su da nije igrao za njihovu A vrstu, što smo također priložili u spis. Tako je ubrzana procedura kako nam se ne bi dogodilo da Fifa naknadno zatraži nadopunu dokumentacije.

Po statutu iz 2009. igrač koji uzima drugo državljanstvo mora pet godina živjeti u toj zemlji. Sammir je u Zagrebu od studenoga 2006. Hoće li stoga biti prisiljen još pričekati? Do kraja godine nije predviđena nova sjednica Komisije za status igrača.

- Vjerujem da će papire dobiti ranije. Ali strpljivi smo, kao što smo čekali za Rakitića, tako ćemo i za njega - rekao je Zorislav Srebrić, glavni tajnik HNS-a.

Linker
24. rujan 2024 20:33