Nenad Dugi / Cropix
DINAMOV UVJET SSS

REVOLUCIONARNA ODLUKA Tko ne pohađa srednju školu, leti iz Maksimira!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. ožujak 2012. 11:02

Na revolucionarni potez odlučili su se u Dinamu! Od sljedeće sezone ni jedan mladi nogometaš, neovisno o talentu, neće moći igrati za Dinamo ako ne upiše i ne pohađa srednju školu! To, naravno, vrijedi za sadašnju generaciju starijih pionira koji u sljedećoj sezoni prelaze u kadete. Taj je potez svakako vrijedan hvale, putokaz svim klubovima u Hrvatskoj. Prije otprilike šest mjeseci na kavi u blizini maksimirskog stadiona susreli smo poznanika čiji sin igra u kadetima Dinama.

- Znaš, ispisao sam sina iz srednje škole. Odlučili smo da će postati nogometaš, a što će mu onda škola?

Poznanika, kojem iz jasnih razloga nećemo spomenuti ime i prezime, uvjeravali smo da se radi o neviđeno glupoj odluci, te da bi takva mogla upropastiti njegova sina. Tata se, međutim, nije dao.

- Nije mu lako istovremeno pohađati školu i ozbiljno trenirati, ima same jedinice i dvojke, a to mu je stres. Ali ima talenta, mora postati dobar nogometaš, zaradit će novac i lijepo živjeti.

Objašnjavali smo kako se život ne može isplanirati, jer dovoljna je samo jedna ozljeda da sve ode k vragu, a konačno tko može garantirati da će 16-godišnji klinac danas-sutra postati nogometni profesionalac? Nije uspjelo.

Gotovo smo i zaboravili taj susret kad smo prije neki dan u Dinamovoj školi došli do poražavajućeg podatka.

- Nije dobro, od 40 do 60 posto naših mladih nogometaša, kadeta i juniora ne pohađa srednju školu!

To nam je kazao direktor škole Romeo Jozak:

- Neki se nisu upisali, neki su se ispisali, neki pohađaju tečajeve ili večernje škole. Podatak je apsolutno zabrinjavajući, zato smo odlučili da tome stanemo na kraj. Od sljedeće sezone današnja generacija starijih pionira koja prelazi u kadete morat će upisati i pohađati srednju školu. Ne trebaju upisati gimnazije koje su zahtjevnije, ali bilo koju srednju školu svakako da. I neće se smjeti iz nje ispisati.

Ovom odlukom Maksimirske 128 odzvonilo je svim onim roditeljima koji su, uglavnom zbog svojih bolesnih ambicija u stanju uništiti život svojim muškim potomcima.

- Neće biti popusta, makar dijete bilo talentirano kao Mateo Kovačić. Nema srednje škole, nema Dinama - zaključio je Jozak.

Direktor nam je dao još jedan podatak od kojeg stane mozak. Naime, od, recimo, 100 dječaka koji pohađaju nogometnu školu Dinama, u prosjeku samo njih četvorica postanu nogometni profesionalci! Pazite, radi se o Dinamu, a kako li je tek u ostalim hrvatskim klubovima koji nemaju takvu selekciju i uvjete koje ima maksimirski klub.

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA

Linker
24. rujan 2024 16:26