RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
VELIKE PROMJENE U KADRU

Zlatko Dalić protiv Malte je napravio što je i najavio, samo jedan reprezentativac u ‘punom pogonu‘

Dalić protiv Maltežana poštedio većinu igrača koji su najviše ‘radili‘ u prve dvije utakmice
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. ožujak 2021. 21:35

Zlatko Dalić napravio je najavljeno da će protiv Malte odmoriti igrače koji su bili starteri u obje prve utakmice sa Slovenijom i Ciprom. Jedini hrvatski reprezentativac koji je dobio zadaću da započne sve tri utakmice je vratar Dominik Livaković. Kojem odmor nije potreban. U prva dva nastupa, osim njega, igrali su Lovren, Modrić, Perišić, Vrsaljko, Brozović i Barišić.

Bitno je drugačije bilo kod Malte jer njihov izbornik Devis Mangia na Rujevicu je u prvu postavu stavio čak sedmoricu igrača koji su startali i u prethodne dvije utakmice s Rusijom i Slovačkom. Dalić je odlučio igrati na svježinu i vjeru da će igrači koji se nisu potrošili biti rješenje, ali još više htio je poštedjeti vedete da ih ne rauba do kraja jer ritam od tri nastupa za reprezentaciju u sedam dana je naporan i teži nego ikad, a vraćaju se u klupski žrvanj.

Hrvatski izbornik još je jednom u napadu dao šansu Budimiru, koji je jedini klasični centarfor kojeg ima u kadru, a ovaj put je odlučio da Pašalić krene poludesno i da se ubacuje pred vrata, a Vlašić je dobio ulogu iza prve špice. Mislav Oršić, kojeg su mnogi zazivali u sastavu, prvi je put dobio mjesto startera u kvalifikacijskoj utakmici i to na svojoj omiljenoj poziciji desnog krila, s koje je i nedavno srušio Tottenham. Iza njih sredinu terena preuzeli su Badelj i Kovačić.

Velike promjene Dalić je napravio i u obrani. Juranović kao desni bek i Melnjak kao lijevi bili su nova rješenja u odnosu na prva dva nastupa, s time da je Juranović igrao drugo poluvrijeme s Ciprom. Na stoperima su krenuli Vida i Ćaleta-Car. U Ljubljani su partneri bili Lovren i Vida, a u Rijeci s Ciprom Lovren i Ćaleta-Car.

Nikad se ranije nije dogodilo da hrvatska reprezentacija igra kvalifikacijsku utakmicu praktično s B postavom. No, uvijek je ranije sustav bio isti - u jednoj akciji bila su dva ili čak samo jedan nastup za bodove. Kako su sada tri dvoboja, Dalić se opredijelio za takvu varijantu. To je ujedno bila i šansa za veći broj reprezentativaca da u službenom susretu pokažu koliko mogu i da se bore za mjesto na Europskom prvenstvu, budući da ima znatno više kandidata nego pozicija na listi 23 koje će izbornik voditi na Euro i da je više pozicija i dalje otvoreno.

Zbog ozljede je otpao Kramarić, a još ranije Rebić, Petković i Rog, pa su u zapisniku mjesta našla 22 imena.

Linker
26. rujan 2024 15:30