Boris Kovacev / CROPIX
SJEĆANJE NA PROŠLOST

VOĐA VATRENE OBRANE OTVORIO DUŠU RUSKIM MEDIJIMA 'Turska je bila najveća noćna mora u mojoj karijeri, ne želim se ni prisjećati toga'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. listopad 2016. 21:28

Hrvatski reprezentativac Vedran Ćorluka dao je intervju ruskom tjedniku Futbol i progovorio o hrvatskoj reprezentaciji, hrvatskim navijačima, kao i o bivšem izborniku Slavenu Biliću.

Hrvatska je vrlo dobro igrala na Europskom prvenstvu u Francuskoj, ali koban je bio nesretni poraz od Portugala u osmini finala. Quaresma je zabio u produžecima i srušio snove o kontinentalnom naslovu.

- Poraz od Portugala je bio težak, ali se ipak ne može mjeriti s porazom od Turske 2008. godine. Ono je baš bila tragedija, nakon koje je mnoga kasnija razočaranja puno lakše podnijeti. Turska je bila najveća noćna mora u mojoj karijeri, ne želim se ni prisjećati toga. Nakon utakmice je u svlačionici cijela momčad plakala. Zabili smo u 118. minuti, imali smo loptu u našim nogama, da je Rakitić malo pričekao, izbio loptu... Prošlo je mnogo godina, ali nikada nisam pogledao tu utakmicu ponovno. Istina, to je nogomet, ali kad kažemo da volimo nogomet zbog takvih dramatičnih utakmica, uglavnom si ti taj koji je na pobjedničkoj strani - kaže Ćorluka.

Iako je Hrvatska bilježila sjajne rezultate na EP-u, dojam je pokvarila skupina nezadovoljnih navijača. Prekid utakmice protiv Češke, bakljade i stalni strah o rigoroznim UEFA-inim kaznama bili su lajtmotiv nastupa na velikoj smotri.

- Za nas je to uobičajeno. To je Balkan, na sve to gledate nekako . Igrao sam možda i najteže derbije u Europi, one između Hajduka i Dinama. Tamo bi otišli u Split igrati utakmicu, a cijelu noć prije susreta vam navijači Hajduka viču pod prozorom, gađaju autobus... Igrao sam i utakmicu protiv Srbije, gdje je Uefa zabranila gostujućim navijačima na utakmice, što je bila ispravna odluka - govori stoper reprezentacije Hrvatske.

Ćorluka je dugi niz godina u nacionalnoj momčadi, a debitirao je pod paskom splitskog stručnjaka Slavena Bilića. Tadašnji izbornik ostao je poznat po blagonaklonoj naravi, a stvorena prijateljstva i danas su neraskidiva.

- Naravno da se Slaven i ja čujemo. On je moj nogometni otac, i to ne samo meni, već i mnogima u hrvatskoj reprezentaciji. Imao sam 18 godina kada me pozvao u mladu reprezentaciju. Gledam West Ham, bio sam zabrinut ovih dana skupa s njim oko situacije u njegovu klubu. Čujemo se s njim. Modrić, dečki i ja međusobno pričamo. On je iskren i govori vam sve osobno, a čini se da ga je nemoguće uvrijediti. Ponekad zna povikati na vas, ali kod njega svaki igrač zna kada je učinio nešto loše. Uostalom, ako igrač ne razumije kada je pogriješio, onda mislim da je promašio profesiju - kaže Vedran Ćorluka.

Za kraj je otkrio i kako je dobio nadimak.

- Imao sam deset godina, igrali smo se kao klinci i nečiji otac me dozvao sa 'Čarli, Čarli!'. Taj nadimak se evo zadržao dvadeset godina - zaključio je Vedran Ćorluka.

Linker
24. rujan 2024 02:26