Screenshot
‘NEMA KALKULACIJA!‘

VIDEO: Vraća se šef obrane, Dalić najavio ofenzivu, a jedna stvar mu teško pada: ‘To nije pošteno!‘

Hrvatska u petak od 18 sati igra protiv Češke, a susret su najavili izbornik i senator Vatrenih
Piše: Sportske novosti/Dražen AntolićObjavljeno: 17. lipanj 2021. 18:20

Dan uoči velikog okršaja sa Češkom pred novinarima u Londonu pojavili su se Zlatko Dalić i Dejan Lovren, što znači da se šef obrane i srebrni Vatreni vraća u prvi sastav.

Puno je nagađanja proteklih dana bilo o sastavu za Češku, koju Hrvatska mora pobijediti da bi se vratila u igru za prolaz u drugi krug. Lovren posljednjih dana ponovno trenira u punom pogonu nakon ozljede i sada je jasno da će ipak startati u 2. kolu te pomoći Hrvatskoj u lovu na prve bodove na EURU.

Podsjetimo, Vatreni su u prvom kolu izgubili od Engleske (1:0), a Češka je pobijedila Škotsku (2:0).

- Svaki poraz teško padne svima, tako i nama, makar bio na Wembleyju od Engleza. Znamo da je još uvijek sve u našim rukama, imamo dobru atmosferu, a pravi rezultat nam je nasušno potreban. Optimist sam zbog utakmica s Engleskom i Belgijom u kojima smo bili ravnopravni s najboljim momčadima na svijetu. Nedostaje nam igra prema naprijed, ako to ne popravimo nećemo dobro proći. Zbog toga ćemo staviti ofenzivniju ekipu, igrati preko bokova te tražiti akcije jedan na jedan. Toga je bilo premalo. Zbog svega navedenog neke ćemo stvari promijeniti. Svi su spremni osim Barišića - rekao je uvodu Zlatko Dalić.

O sastavu je još dodao:

- Bit će osvježenja jer malo ćemo ofenzivnije posložiti igru. Nedostaje nam završnica i probojnost.

Česima je snaga izlazak s pola momčadi igrača iz bloka. Iako se brane, imaju jako dobru tranziciju.

- Zaista iz bloka izlaze jako brzo u napad sa 6-7 igrača, tu im je moć i snaga. Moramo se tome suprotstaviti. No, taj njihov izlazak s puno igrača i nama daje prostor. Prvi sam rekao da je u Londonu bilo preslabo, da nismo dovoljno igrača imali u završnici, da nam je nedostajalo proboja jedan na jedan. Bez šansi i pogodaka, dakako, nema rezultata.

Je li se kod igrača probudio pobjednički duh ili je ekipa potonula?

- Nismo u komfornoj situaciju kao Česi, treba nam pobjeda koja bi nam dala još više samopouzdanja. Dečki su toga svjesni. Ne vidim probleme po tom pitanju, motivirani smo, spremni smo.

Potom je naglasio još nešto:

- U zaista smo teškoj situaciji jer igramo na gostujućim terenima, bez svojih navijača koji su nam snaga, bez njih smo u golemom minusu i to nam jako nedostaje. Pogledajte Dance kakvu imaju podršku. Pola ekipa igra doma, mi putujemo. Nije pošteno prema nama što će biti tako malo gledatelja na tribinama.

Škotski novinar pitao ga je za Bornu Barišića, je li njegov izostanak veliki gubitak.

- Velike je šteta za nas što je ozlijeđen. Igrao je sjajno u Rangersu, po dolasku na pripreme se opet ozlijedio i nikako da bude u pravoj formi i posve spreman. Ostavili smo ga doma da se kvalitetnije pripremi, treba nam za Škotsku. Zato moramo šansu dati drugom igraču.

O prilagodbi iz toplog Rovinja u hladan Glasgow kazao je:

- U Rovinju smo imali lijepo vrijeme, u Londonu je bilo prevruće i jako teško trčati, ovdje u Glasgowu će biti lakše igrati. Dat ćemo sve od sebe

Stoper Dejan Lovren se oporavio od ozljede, koja ga je dugo držala izvan utakmica.

- Osjećam se vrlo dobro, pozitivan sam, na raspolaganju sam izborniku. Spreman sam igrati, a izbornik odlučuje. Očekujemo dosta tvrdu utakmicu, ali moramo je odigrati na pravi način - kazao je Lovren.

U prvom dvoboju s Engleskom zadnja linija je stajala blizu vrataru, hoće li to protiv Češke biti dalje od gola?

- Ne smatram da smo stajali blizu golmana. Igrali smo kao i protiv drugih ekipa u nižem bloku, ne vidim u tome ništa loše. Mogli bismo reći za Francuze da su stajali u svojem šesnaestercu, a Benzema, Mbappe i Griezmann su bili na centru. Osjećam da ćemo bolje odigrati nego s Engleskom.

Kakvu utakmicu možemo očekivati?

- Očekujem tvrdu utakmicu jer oni su u naletu. Osjećaju se komfornije. Imaju ekipu koja igra već godinama. Moramo pametno odigrati, da odradimo sve što izbornik od nas traži. Nema kalkuliranja, idemo na tri boda.

Što očekuje od rezultata susreta Engleske i Škotske?

- Nismo ekipa koja će gledati na drugoga, jedino ako moramo. Ovisimo samo o sebi i to najbitnije. Koncentrirat ćemo sa na Češku. Sve je u našim rukama. Englezi isto tako razmišljaju, ali neće im biti lako protiv Škotske.

Kazao je da prate utakmice Eura…

- Nemam što pametnije raditi. Možemo izdvojiti Francusku i Italiju, a najveći favoriti po meni su Francuzi, iako su i Talijani izvanredni, ovog časa među tri najbolje momčadi - zaključio je Lovren.

Linker
19. travanj 2024 20:48