CHRISTOF STACHE Afp
EUROCAST #26

VIDEO: ‘Španjolci nisu razina prvaka! A evo koja je razlika između Dinama i Hajduka! To nije normalno‘

‘To će biti atraktivna utakmica, junak na junaka, ni Mancini ni Enrique neće odstupit od svog plana‘
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 06. srpanj 2021. 08:56

Italija ili Španjolska? Večeras ćemo saznati koja od ove dvije momčadi će igrati u finalu Europskog prvenstva u nedjelju. Hoće li to biti Italija koja nas je oduševila svojom igrom na Euru ili Španjolska koja je izbacila Vatrene u osmini finala?

U današnjem Eurocastu, podcastu Sportskih novosti posvećenom Europskom prvenstvu, analizirali smo igru obje momčadi i najavili ključne dvoboje koji bi trebali odlučiti večerašnju utakmicu. U gostima nam je bio nogometni menadžer Igor Čalo, a s njim ćemo pokrenuti i novu temu – koliko nastupi na Euru mogu pomoći, ali i odmoći prilikom transfera nogometaša koji su na njemu igrali.

Uz Euro, pričali smo malo i o Prvoj HNL u kojoj se zahuktavaju transferi. Hajduk je sve aktivniji u slaganju momčadi konkurentne za borbu za sam vrh lige, Osijek se bori kako zadržati Miereza, Rijeka traži način da ostane pri vrhu lige, a Dinamo tek čeka prave ponude za svoje najveće zvijezde pa će o tome ovisiti i posezanje Modrih za novim pojačanjima. Tko bi mogao napraviti najbolji posao u hrvatskom nogometu? Koji transfer bi mogao biti najveće iznenađenje? O svemu tome u novom Eurocastu pričali smo s Igorom Čalom i Robertom Šolom, glavnim urednikom SN.

Italija - Španjolska u 21 sat, Robi, ti si navijač Italije?

"Jesam, moram priznat prvi put u životu. Nisam ih volio još od 1982. kad su izbacili Brazil. Dajem prednost Talijanima. Španjolci su ipak ranjivi, zadnja linija im ne djeluje jako dobro, a mislim da Italija nije reprezentacija protiv koje mogu imat 70 posto posjed lopte".

"Slažem se, Italija ima tri izuzetno dobra vezna igrača, Italija pokazuje nešto što nitko drugi nije pokazao na EURU, iako su mi favoriti bili i Francuzi i Belgijci. Za mene je najbolji igrač Italije Barella, a tu su još Jorginho i Verratti. Prednost Italiji, ali sve je moguće, bit će zanimljivo", kaže Čalo.

Gdje će se riješiti ta utakmica, hoće li biti šahovska partija ili će biti puno šansi?

"Ma to će bit puno šansi, ako to neće bit atraktivna utakmica, onda ne znam koja će bit. Tu ide junak na junaka, ni Mancini ni Enrique neće odstupit od svog plana. Po meni Španjolci nisu razina za europskog prvaka. Mi kad smo im stisnuli zadnju liniju, nigdje ih nije bilo", smatra Šola.

'Onaj tko ima više Guardiolinih tragova, taj će svojit Europu!' Evo to mi je Čalo rekao prije početka emisije, ali mislim da je tu možda više mislio na Engleze, kaže Šola.

"Da, Španjolci imaju malo više Guardiolinih, ali pogotovo ih imaju Englezi. Uz to, igraju doma i polufinale i finale, ako prođu, imaju tu prednost navijača na Wembleyu i favoriti su. Oni nisu primili gol na cijelom EURU i igrali su jednu utakmicu izvan Londona. Pazite, u polufinalu su četiri reprezentacije koje su igrale doma".

Transferi ovoga ljeta, pogotovo hrvatskih igrača. Nikola Vlašić?

"Sad ima i golove i asistencije, jedino što je njegov problem - ne možemo nikako potvrdit što je to Nikolina pozicija. A to u velikim klubovima morate imati, profil igrača, na koju poziciju dolazi. Jer on je sada u poziciji da ga kupi samo veliki klub, to su veliki novci", kaže Čalo, a Šola dodaje.

"Ja mislim da on na top razini može bit osmica, ali u 4-2-3-1 može igrat desetku. U 4-3-3 može igrat i lijevog veznog i lažno krilo, ali malo momčadi igra to na taj način".

Transferi u HNL-u: Hajduk je jučer iznenadio, doveo je beka mađarske reprezentacije. Hajduk izgleda sve bolje u tom stvaranju nove momčadi...

"Bio bih jako zadovoljan da se to potvrdi. Godinama pričam s ozbiljnim hajdukovcima i slažemo se, Hajduku su potrebna četiri ozbiljna igrača oko kojih će se gradit momčad. Sada dolaskom Lovrencsicsa i ostankom Livaje to kreće u dobrom smjeru. Međutim, glavna razlika između Dinama i Hajduka je kontinuitet vođenja kluba. Ne možete mijenjat strategiju svakih 6 mjeseci. A tamo se stalno mijenja. To nije normalno i zato nema rezultata".

Transferi iz HNL-a?

"Po meni je vrijeme da Livaković napusti Dinamo. On je sjajan momak, sjajna glava, potvrdio se na europskom nivou, dobili smo golmana za sljedećih 10 godina. U Dinamu se itekako potvrdio, ima kvalitetu. A drugi transferi? Petković, Oršić... imali su sjajnu sezonu u Dinamu. Petković je u 6 mjeseci pokazao da je čudo, vraćao se u obranu, bio opasan, a onda se malo izgubio, najviše u tome što ta špica treba radit. Nama treba jedan Mandžukić zato da ganja zadnju liniju, to je njegova posebna vrijednost. On oslobađa pritiska i vezbne i obranu, i svi idu 10, 15 metara naprijed. Dalić temelji cijeli EURO na Bruni Petkoviću i onda prvu utakmicu igra bez devetke. Petković je devetka, sljedeća devetka se zove Budimir. Kramarić nije devetka. Ali da se vratimo na transfere, mislim da su to potencijalni transferi. Tu su možda još neki, možda Majer, Vušković, možda Mierez...".

HNL sljedeće sezone?

"Preživjet će, ali sljedećih godinu dana će bit jako teško Novac nije problem, novca nema, jel. Ako se Francuska trese, Italija..., Inter nije 8 mjeseci dao plaće. Kad se oni tresu, što će biti ovdje. Trebat će nam jedno dvije, tri godine iznimnog stiskanja remena. Pustimo Dinamo i Osijek, ali sve ovo drugo... Čudim se Hajduku da uspijeva iz ničega dovodit tako značajne igrače. Ovo drugo će poprilično past, i bojim se da će razina HNL-a već sljedeće sezone biti bitno niža nego ove".

I za kraj prognoza Italija - Španjolska?

"Robi kaže da će bit otvoreno, i ja tako mislim, ali evo rezultat 2:1 za Italiju".

Robi?

"3:1 za Italiju".

Linker
24. travanj 2024 16:09