ANTE ČIZMIĆ/Cropix
KREĆE NOVA AKCIJA

Vatreni uskoro opet na okupu, evo i kada će saznati suparnike u kvalifikacijama za SP

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u SAD-u, Kanadi i Meksiku igrat će se u dvije faze
Piše: Mladen Bariša, SNObjavljeno: 28. lipanj 2024. 05:57

Mea culpa! Pokajničkim riječima priznanja krivnje za rezultatski podbačaj na Europskom prvenstvu izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić preuzeo je odgovornost za neuspjeh.

Iako je dio medijskog prostora zaokupljen potragom za njegovim nasljednikom (kao potencijalni kandidati ističu se Matjaž Kek, Ivan Jurić, Slaven Bilić, Nenad Bjelica, Igor Tudor...), čelništvo HNS-a uopće ne razmišlja o novom čovjeku. Konačno, Zlatko Dalić ugovorno je vezan uz HNS do kraja lipnja 2026. (uključujući i eventualni nastup hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu).

Opcija raskida ugovora niti njemu trenutačno nije u fokusu. Štoviše, izbornik je mislima već usredotočen na krajnji cilj svog mandata - plasman Hrvatske na Svjetsko prvenstvo.

image
ODD ANDERSEN Afp

Kvalifikacije za turnir, koji će se odigravati u 16 gradova SAD-a, Kanade i Meksika igrat će se u dvije faze. Prva je s 12 skupina s po četiri ili pet reprezentacija iz kojih će samo prvoplasirani izravno na SP. Dvanaest drugoplasiranih će zajedno s četiri najbolje momčadi iz Lige nacija koje se nisu plasirale na SP igrati u doigravanju. U play-offu će biti četiri turnira s četiri reprezentacije i samo pobjednici idu na SP. Dakle, ukupno će 16 europskih reprezentacija nastupiti na prvom Mundialu s 48 sudionika, tri više nego u Kataru.

U skupinama s po pet reprezentacija kvalifikacije za SP počet će 21. i 22. ožujka sljedeće godine, a za one s po četiri reprezentacije 4. 5. i 6. rujna. Završetak tog prvog kvalifikacijskog ciklusa je 18. studenog, a spomenuti play-off igrat će se 26. i 31. ožujka 2026. godine. Ždrijeb kvalifikacija održat će se u prosincu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Dalić već ima strateški plan glede plasmana na SP. Kao svojevrsna priprema za kvalifikacijski ciklus poslužit će mu ovogodišnja Liga nacija.

- Do rujna moramo vidjeti s kim možemo računati - konstatirao je.

Dakle, do novog okupljanja hrvatske nogometne reprezentacije samo su dva mjeseca. Već 5. rujna Hrvatska gostovanjem u Portugalu otpočinje natjecanje u četvrtom izdanju Lige nacija. Uz spomenute dvije selekcije, u skupini 1 još su Poljska i Škotska. Sva četiri suparnika su sudionici aktualnog Eura, ali se drugog kruga natjecanja (tzv. nokaut faze) dočepao jedino Portugal.

Sljedeća utakmica Lige nacija bit će ujedno i prva domaća "vatrenih" nakon ovoga Eura, u Osijeku protiv Poljske 8. rujna. Natjecanje u skupini Lige nacija završit će 18. studenog ove godine, na Poljudu protiv Portugala (preostala domaća utakmica igrat će se 12. listopada u Zagrebu protiv Škotske).

U projekcijama stručnog stožera Liga nacija trebala bi biti poligon za stvaranje neke nove priče. No, niti rezultat ne bi smio izostati.

Pogotovo ako će se Uefa držati principa kojeg je imala za ždrijeb kvalifikacija za odlazak na SP u Kataru 2022., kada su se nositelji određivali na temelju plasmana u Ligi nacija. S obzirom na to da će u kvalifkacijama biti 12 skupina (dakle 12 prvih nositelja), u Ligi nacija bi valjalo biti među tih 12, odnosno treći u svojoj skupini.

Linker
28. lipanj 2024 05:57