DENIS LOVROVIC Afp
WALES I TURSKA PRIJETE

Vatreni su izraziti favoriti u skupini za Euro, ali ona nije ‘bezvezna‘! Nemamo pravo na lagani pristup

Treba vidjeti što će odlučiti Gareth Bale i što još može smisliti turski izbornik Stefan Kunz
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. listopad 2022. 13:36

Hrvatska je 12. na ljestvici FIFA-e, Wales 19., Turska 45., Armenija 93. i Latvija 134. Hrvatska je - dakle - dosta izraziti favorit skupine u kojoj joj na prvu jedino Wales može parirati. Premda je Turska ta koja uvijek može biti nezgodna.

Wales je u nedavno okončanoj Ligi nacija osvojio samo bod u skupini u kojoj su bili Nizozemska, Belgija i Poljska. Bod su Velšani uzeli samo doma protiv Belgije, ali ni u jednoj utakmici nisu izgubili dva ili više razlike.

Naravno da je Gareth Bale (33) onaj koji je i dalje glavni igrač te momčadi, iako je odlaskom u MLS najavio da polako gleda prema kraju karijere. Tamo je uglavnom na klupi i ima premalu minutažu, što brine Velšane uoči Mundijala u Kataru. Međutim, kad igra za Wales, Bale je maksimalno motiviran i dovoljno spreman da svakom "zapapri". Hoće li igrati za Wales nakon Katara? Teško je to znati.

Imaju Velšani i igrače poput Brennana Johnsona (22), ili Daniela Jamesa (24) koji imaju zapažene uloge u Premier ligi, ali ukupno Wales nije dorastao našima.

Turska je posljednjih godina u dubokoj krizi što se tiče klupskih rezultata, ali reprezentacija je nešto bolja, iako ne i posebno dobra. U Ligi nacija Turci su bili suvereni, ali u društvu Farskih otoka, Litve i Luksemburga. U kvalifikacijama za SP u Kataru Turci su ispali u dodatnom repesažu u kojem ih je nadigrao Portugal. Na Euru je prošlog ljeta Turska izgubila sve tri utakmice u skupini (Italija 0:3, Wales 0:2, Švicarska 1:3).

Dakle, čim je s druge strane jača momčad, Turaka nema nigdje. No, njemački izbornik Stefan Kuntz bitno je pomladio momčad, zna se da igrači kod njega puno trče i rade, te igraju presing što je moguće više. U Turskoj su zadovoljni, kažu da se reprezentacija diže. No, Kuntz u svlačionici nema igračkih klasa i to je veliki problem.

Armeniju i Latviju nećemo analizirati, ne zato što ih podcjenjujemo, nego zato što su barem dva, možda i tri razreda ispod Vatrenih.

Netko će na kraju reći da smo dobili laganu skupinu, što možda nije najbolji termin. Dobili smo skupinu u kojoj smo najbolji, ali naravno da nemamo pravo na lagani pristup. Zna se da smo tada sami sebi najveći protivnik.

Linker
24. lipanj 2024 11:07