Zlatko Dalić imat će izazovnu godinu
 JOSKO PONOS/CROPIX
NIKAD IZAZOVNIJE

Vatreni 2021.: Najteža i najnapornija godina! Prvo ‘nabrijani‘ Slovenci, pa najbolji po FIFA-i, pa Euro

Kompletira se plan priprema i utakmica Dalićeve vrste do Europskog prvenstva
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. prosinac 2020. 08:22

Za hrvatsku reprezentaciju 2021. bit će najteža i najnapornija godina jer osim središnjeg događaja Europskog prvenstva vrlo bitne su i kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo. Svih deset u skupini Vatreni će odigrati od ožujka do studenoga. S takvim rasporedom susreću se prvi put, a napraviti značajan rezultat na Euru i otići u Katar braniti srebro jednako je bitno. Podijelila bi se mišljenja što je kome važnije, a zbog održavanja kontinuiteta na visokoj razini dosta bi ljudi kazalo - Katar!

No, kad se igra Euro to je svjetski spektakl, to su emocije i prestiž, to je vrh doživljaja, a Hrvatska nema male apetite. Svakako sežu do prolaska skupine, pa se potom treba “potući“ za što više. Počevši od Londona i ogleda s Engleskom, s kojom otvaramo svoj nastup 13. lipnja 2021. godine, očekujemo jaču i natjecateljski zreliju reprezentaciju nego u Ligi nacija, koja neće lakoćom primati golove. U tom slučaju imat ćemo pravo dati mašti na volju i sanjariti još jedan nastup koji će naciju izvući na ulicu. Kad je Hrvatska u pitanju, ništa se ne zna što će se dogoditi, osim da bi gorko razočaranje bilo ako bismo kraj Češke i Škotske morali kući već nakon skupine.

Pripreme za Euro bit će klasične jedino u završnoj fazi, nakon okupljanja poslije 20. svibnja, kroz prijateljske oglede s Armenijom i Belgijom, pa do puta na Otok. U ožujku nema vremena za turnir u Dohi kako je bilo predviđeno za 2020. godinu ili američku turneju poput one 2018. godine, već 24. ožujka Vatrene čeka Slovenija na startu kvalifikacija na Svjetsko prvenstvo i to “nabrušena” da na svojem terenu pokaže kako i ona ima pravo računati na proboj u Katar.

Prvi put u povijesti Hrvatska će u tjedan dana odigrati tri kvalifikacijska susreta za SP - sa Slovenijom, pa Ciprom i Maltom u Rijeci. Zlatko Dalić i momčad susrest će se sa zadatkom da osvoje devet bodova kako bi imali miran pogled na vrlo težak nastavak u rujnu kad su gostovanja u Rusiji i Slovačkoj, te domaći ogled sa Slovenijom, kao i pripreme za Euro bez nekakvih repova.

Osim tri izlučna susreta Hrvatska će do EP-a odigrati još dvije prijateljske utakmice s Armenijom u Osijeku 1. lipnja i generalku s vodećom momčadi na FIFA-inoj ljestvici Belgijom u Bruxellesu 6. lipnja, koja nam je i potencijalni rival na Euru u nokaut-fazi.
Hrvatska je nakon iskazanog prijateljstva prema Azerima, koja su zbog toga bili domaćini susreta Lige nacija u Zaprešiću, na ovaj način pružila ruku prijateljstva i Armencima. Politički obazrivo. S Armencima dosad Vatreni nisu igrali. Domaćin će biti Gradski vrt jer stadion na Pampasu još neće biti završen.

Po lanjskom planu predviđeno je da Vatreni odrade prvi dio priprema u Rovinju, a između dva ogleda borave u Opatiji. Rovinj je i sada potvrđen, u njemu će biti temeljni dio priprema, dok je vjerojatnije da u Opatiju neće ići. Kamp u Škotskoj ostao je onaj koji je odavno odabran - St. Andrews.

HRVATSKA DO EURA

24. ožujka 2021.

Ljubljana (?): Slovenija - Hrvatska

27. ožujka 2021.

Rijeka: Hrvatska - Cipar

30. ožujka 2021.

Rijeka: Hrvatska - Malta

1. lipnja 2021.
Osijek: Hrvatska - Armenija

6. lipnja 2021.

Bruxelles: Belgija - Hrvatska

Otkazana natjecanja U-17 reprezentacija

U skladu s prethodnim odlukama i na temelju stalnog praćenja razvoja pandemije Covid-19 i njezinog utjecaja na nogometna natjecanja, Izvršni odbor UEFA-e odlučio je, nakon savjetovanja sa svih 55 članica, otkazati natjecanja U-17 reprezentacija u sezoni 2020./21., uzimajući u obzir specifičnu situaciju ovog natjecanja i dobne kategorije.

S obzirom na činjenicu da je trenutna epidemiološka situacija u mnogim dijelovima Europe učinila nerealnim održavanje natjecanja za mlade u prvim mjesecima 2021. godine, posebno ona maloljetnika i maloljetnica, čija bi putovanja u inozemstvo uključivala međunarodne komercijalne letove, svi nacionalni savezi bili su suglasni da bi teško na raspolaganju imali spremne igrače i igračice u slučaju da se međunarodna natjecanja prerano nastave. Tim više što su aktivnosti mladih još uvijek na “čekanju” u nekim zemalja diljem Starog kontinenta. U skladu s ovakvim obrazloženjem, UEFA je otkazala kvalifikacijske cikluse U-17 reprezentacija u obje konkurencije.

Istodobno, natjecanja U-19 reprezentacija u obje konkurencije trebala bi se održati prema predviđenom programu. (hs)

Linker
26. rujan 2024 17:26