Tonci Plazibat / Hanza Media / Hanza Media
SPEKTAKL U SKADRU

VATRENE ZVIJEZDE STIŽU NA KOSOVO Priština iskreno poručila: 'Znamo više o hrvatskoj nego o svojoj reprezentaciji'

U šali domaćini kažu da je Švicarska Kosovo A, Albanija Kosovo B, a njihova nacionalna momčad Kosovo C
Piše: Augustin PalokajObjavljeno: 05. listopad 2016. 20:05

Nogometna reprezentacija Kosova nije nepoznanica samo za suparnike već i za same navijače Kosova.

Ulicama Prištine pitali smo ljude koliko poznaju svoje a koliko hrvatske igrače, i rezultat je bio zanimljiv: gotovo sve znaju o Hrvatskoj, a malo o svojoj reprezentaciji. “Pa tko ne bi znao za Mandžukića, Modrića, Rakitića, Perišića”, kaže nam jedan od njih, a na pitanje koga poznaje iz kosovske reprezentacije, kaže da zna Rashicu jer je iz njegovog grada, iz Vučitrna.

Normalno bi suparnicima koji igraju protiv Hrvatske bila dobra vijest ozljeda glavnih igrača, ali Kosovarima, pogotovo onima koji su uspjeli doći do karte za utakmicu, žao je što tamo neće moći gledati te igrače.

Rezultat je, kako se stječe dojam na Kosovu, manje važan, a utakmica, kako god završila, ima povijesni značaj. Reprezentacija je iznenadila i same Kosovare u utakmici protiv Finske, ne samo rezultatom 1-1 već i igrom. Bilo je pravo čudo da momčad koja igra prvi put zajedno, s igračima koji su dobili dozvolu nastupa samo par sati prije utakmice, dominira na terenu, ima veći posjed lopte i stvori više šansi od suparnika, makar to bila i Finska.

U šali na Kosovu svoju reprezentaciju nazivaju “Kosovo C”, zbog činjenice da glavne zvijezde porijeklom s Kosova, koje su mogle igrati i za Kosovo, kao što su Xhaka, Behrami i Shaqiri igraju za Švicarsku (neka vrsta “Kosova A”), a u selekciji Albanije Kosovari čine gotovo 80 posto momčadi, među kojima su stupovi obrane poput Cane, Mavraja i Ajetija.

Linker
23. rujan 2024 22:20