Dion Drena Beljo

 TOM DUBRAVEC/Cropix
PROKOCKALI ŠANSU

‘U HNL-u imamo napadača koji je space shuttle za Belju i Musu. Njih dvojica nisu nivo Vatrenih‘

Dalić će ih i dalje pratiti, ali pitanje je tko će od njih dvojice dobiti poziv za sljedeće okupljanje
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. listopad 2023. 22:49

Petar Musa i Dion Drena Beljo igrali su poziciju centarfora za Hrvatsku s Turskom i Walesom. Musa je premijerno startao, a Beljo debitirao. Špica Benfice dobila je šansu u oba ogleda od prve minute, dok je igrač Augsburga ulazio s klupe. Gotovo jedinstven komentar je da Musa nije pokazao dovoljno i nije iskoristio šansu, te da je Beljo ostavio bolji dojam. Međutim, to može biti samo stjecaj okolnosti...

Musa je igrao od početka kad je Hrvatska bila loša, spora, bez energije i ofenzivne ideje. Vatreni nisu kreirali napade, za njega nije bilo lopte, a kako se radi o napadaču koji uz sve to nije srastao s ovom momčadi kao neki drugi, i nije mogao imati teže uvjete.

Belji je bilo lakše jer ulazio je u drugom dijelu kad je Hrvatska zbog negativnog rezultata išla va banque, sve karte bacila u napad, bila pred kaznenim prostorom suparnika i puno se više tražilo njega. No šanse nije iskoristio, pogotovo je dobru imao s Turcima za izjednačenje i bod. U Cardiffu je sudjelovao u akciji koja je prethodila korneru, da bi potom Mario Pašalić pogodio za 2:1.

image

Petar Musa

TOM DUBRAVEC/Cropix

Kad bi izbornik drugačije rasporedio minutažu, da je Beljo dobio "prvi ples", a Musa se popeo na pozornici pred "fajrunt", možda bi komentari danas bili potpuno obrnuti. Zaključak njihovih nastupa jest da nema dobitnika jer obojica su ponudili premalo i nisu uvjerili da su rješenja za Hrvatsku. No nisu, naravno, ni otpisani, izbornik će ih dalje pratiti, ali pitanje je hoće li obojicu, ili samo jednog, ili niti jednog, pozvati za utakmice u studenom.

Za komentar jesu li Musa i Beljo rješenje za Vatrene pitali smo stručnjake. Dražen Besek i Mile Petković okrenuli su palac dolje.

Besek je rekao:

- Gol-igrači se rađaju. Obojica imaju potencijale, s time da je Beljo više gol-igrač bez obzira na to što nema spektakularnu tehniku, a Musa je više napadač. Malo su im različite karakteristike. Kod špica se uvijek gleda statistika, najlakše ih je odabrati po tome. Primjer je Andrej Kramarić, koji zna zabiti, on je gol-igrač. Belji i Musi dao je izbornik priliku, ali da su Petković i Kramarić zdravi, da je sve u redu s Livajom, oni bi bili četvrta i peta opcija. Imamo i Budimira, koji je iskusan, ali ga se preskočilo. Dobili su šansu, međutim, rezultat im nije išao na ruku da bi je iskoristili. Igraju u Portugalu i Njemačkoj gdje je izuzetno teško igrati, ali kad bismo Musu i Belju usporedili s Franjom Ivanovićem iz Rijeke, koji igra u HNL-u, mislim da bi on bio u prednosti. HNL nije mjerilo kao Liga, no Ivanović, pa i Matija Frigan, imaju puno više potencijala od ove dvojice. Na Musu i Belju se ne možemo osloniti da će biti trajno rješenje. Ivanović ima žilu za gol, okomitost, jedan na jedan, točno što tražim od napadača... - ustvrdio je Besek.

image

Dion Drena Beljo

Nick Potts/Pa Images/Profimedia

Mile Petković je na isti upit odgovorio:

- Mislim da Musa i Beljo nisu rješenje za Vatrene, koliko je god Beljo moj Vinkovčanin i igrao sam mu s djedom, moram to reći. Kao reprezentacija ušli smo u fazu za koju se nismo pripremili pa gasimo požar, izbornik je nekome morao dati šansu ad hoc, a to je posljedica raznih stvari, među ostalim i toga što imamo u HNL-u veliki broj stranaca. Isto tako bih rekao da je Dalić uzeo Roka Šimića ili nekoga drugoga... Jedini tko je kod nas ovog časa prava špica je Mierez. Nažalost, još nije našao da mu je mama podrijetlom s Korčule. Bojim se da je ovo završetak lijepe priče Vatrenih na koju smo bili ponosni, sad dolaze gorki okusi. Igrači iz mlade reprezentacije moraju još puno pure posjesti da bi bili špice za Hrvatsku kakvu smo navikli gledati. Iako ne kažem da netko u budućnosti neće biti... Preko noći možeš začeti dijete, ali ne možeš formirati igrače i osobu. Mi bi Vinkovčani htjeli da je to Beljo, Zagrepčani da je to Šimić, ali to nije nivo na koji je naša reprezentacija navikla. Franjo Ivanović je po ocu također Vinkovčanin, jedan moj zaposlenik mu je kum, gledao sam ga kad je imao 14 godina, on je po potencijalu za sve ove ostale space-shuttle, međutim, još je premlad za A reprezentaciju, mnogo mora raditi da bi bio špica Vatrenih.

image

Franjo Ivanović u dresu U21 reprezentacije

ŽELJKO HAJDINJAK Cropix

Bruno Petković i Andrej Kramarić su nedostajali, to se vidjelo, no Beljo će sigurno dobiti nove šanse od Zlatka Dalića, vjerojatno i Musa. Na njima je da u klubu podižu kvalitetu. Međutim, jasno je da izbornikova potraga za pravim napadačkim rješenjima nije završila, kao i da mu po profilu nisu nužni obojica.

Uz Petkovića i Kramarića, kad se vrati, dovoljan će biti jedan. Ako im to mjesto s vremenom ne "otme" Roko Šimić. Za ostale pozicije naprijed potrebni su okretniji, brži, motoričniji...

Činjenica jest da s napadačima ne stojimo bajno, ali imamo nade da se crne najave neće obistiniti, da će Hrvatska imati bolji napad u studenom, da će igrati na Euru i da budućnost neće biti tmurna. Na Daliću je da vuče ključne i prave poteze...

Linker
27. travanj 2024 19:45