RONALD GORSIC Cropix
STRUČNA ANALIZA

U Beču je dirigirao izvanredni Kovačić, a dva poteza usmjerila su utakmicu. Jedan je napravio - Rangnick

Svakako će izbornik trebati dobro analizirati sa suradnicima i slabosti iskazane u prvom poluvremenu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. rujan 2022. 05:59

Dva detalja iz prvog poluvremena su mogla bitno usmjeriti jesen Vatrenih i epilog njihovog nastupa u Ligi nacija.

Prvo je ozljeda Marcela Brozovića, koji je u 16. minuti “osjetio” ložu, nakon što je imao u dodavanju “ekstenziju” (proklizavanje) noge. Dok se ne dozna kakva je točno ozljeda u pitanju, bit će Hrvatska u napetosti jer i ova utakmica je pokazala da je Brozović prevažan igrač za kojeg Zlatko Dalić realno nema nužnu alternativu. Izlazak Marcela Brozovića je itekako poremetio kompoziciju igre Vatrenih.

image
RONALD GORSIC Cropix

Velika obrana

Lovro Majer morao je “hladan” ući na teren i u njegovoj igri se to osjetilo. Trebalo mu je vremena da uhvati ritam, što se u finišu utakmice, kada je bilo više prostora zbog razvodnjenih linija domaćina, i dogodilo.

No, druga važna priča prvog dijela utakmice je 44. minuta. Tada su napadači Austrije izigrali (kao i u 23. minuti, kada je Baumgartner izmakao Gvardiolu i Barišiću, ali je pucao zamalo pored stative) naš srednji blok i Arnautović je izbio sam ispred Livakovića.

image
JOE KLAMAR Afp

No, vratar Vatrenih je bravuroznom instinktivnom reakcijom odbio loptu u korner. S obzirom kako je Austrija bila u odličnoj fazi i dominaciji, a Hrvatska inferiorna i zagušena u kombinatorici, da su domaći poveli pred poluvrijeme, teško bi se naši vratili na pobjednički kolosijek.

I u nastavku je bilo dosta problema, dok se nisu dogodile opet dvije važne stvari. Prvo je Ralf Rangnick promijenio formaciju. Onu iz prvog dijela (3-4-1-2) kojom je stvarao problem defenzivnom bloku Hrvatske, pogotovo s Baumgartnerom između linija, pretpostavio je povratak na 4-4-2, što je djelovalo manje dobro.

image
RONALD GORSIC Cropix

Drugi važan moment je ulazak Livaje i Sose, s kojima je Dalić dao drugačiju strukturu igre Vatrenih. Sa Sosom je ubrzao igru po boku i dobio stvaranje viška, a s Livajom suptilnog napadača koji ima izvanredan osjećaj za (kretnje) pogodak unutar kaznenog prostora.

Kada su Kovačić-Sosa-Perišić-Livaja skrojili drugi pogodak, Austrija se raspala, odnosno Hrvatska je zagospodarila terenom. Uz redateljsku palicu izvanrednog Matea Kovačića na šestici, kojem se Modrić u drugom dijelu mudro priključio kao druga šestica (i da time zadrži energiju za finiš) naši su raširili linije domaćih te su ih lako probijali.

image
JOE KLAMAR Afp

Slavljenička večer

Velika je ovo pobjeda, kao optimalan završni krug i zasluženi plasman na FF. Svakako će u kontekstu Katara izbornik trebati dobro analizirati sa suradnicima i slabosti iskazane u prvom poluvremenu. No, to je već priča za neki drugi dan, a ne slavljeničku večer...

Linker
29. travanj 2024 07:31