Vladimir Dugandžić/Cropix
VRAĆANJE U NORMALU

Torcidin revolt bio je ružan i neshvatljiv, ali parole ‘Dabogda sve izgubili‘ više se ne mogu čuti

Još donedavno je bilo hvastanja kako "navijamo za Hajduka i nije nas briga za reprezentaciju"
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 23. ožujak 2023. 06:00

Vatreni" će u subotu protiv Walesa startati u nadmetanje za plasman na Euro slijedeće godine, naša reprezentacija će po 18. put igrati na Poljudu, desetu utakmicu za bodove (po četiri kvalifikacijske za europsko, odnosno svjetsko prvenstvo, te dvije u okviru Lige nacija). I po svim najavama uživat će fanatičnu podršku svojih navijača, poput one na premijernoj utakmici prije skoro 28 godina, upamćenoj po jedinstvenom ambijentu, još dok nije krenula mirna reintegracija istočne Slavonije i Vukovara. Po svim indicijama na sjevernu tribinu stadiona vraćaju se pripadnici Torcide, koja će gromkim bodrenjem višestruko pojačati uobičajenu podršku reprezentaciji Hrvatske.

Nesuglasice, blago rečeno, između Hajduka i njegovih navijača, te vodstva HNS-a dogodile su se zbog činjenice da "vatreni" najprije punih 14 godina, pa onda još po dva perioda od po četiri godine, nisu u Splitu igrali utakmice za bodove, već odreda prijateljske susrete. Na dvije utakmice u proljeće 1997. protiv Danske (1-1) i Slovenije (3-3), u kvalifikacijama za Mundijal 1998. dogodili su se kiksevi koji su doveli u pitanje plasman u Francusku.

Tragični slučaj sa svastikom

Tri uzastopna startna neriješena rezultata bila su odraz loše igre "vatrenih": Italija je od devete minute igrala s igračem manje (isključen vratar Luca Bucci), jedva su naši osvojili bod (izjednačio je Šuker iz jedanaesterca), zatim je protiv Danske uprskao Dražen Ladić, kada je centaršut u 82. minuti nošen burom završio u mreži, dok je u susretu protiv Slovenije poslije 2-0 i 3-1 za Hrvatsku naša obrana početnički griješila (Gliha je postigao hat-trick). Zato je odmah Poljud proglašen "ukletim stadionom".

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Pogotovo jer su zaredale slabe igre i neuspjesi u seriji prijateljskih provjera (sedam utakmica, tri neriješene, četiri poraza). Hrvatska je pod vodstvom Slavena Bilića 2011. igrala protiv Gruzije (2-1), došao je novi četverogodišnji period bez utakmica za bodove, pa se dogodio onaj zaista tragični slučaj sa nacrtanom svastikom na travnjaku i to u susretu protiv Italije bez gledatelja! Splićane i Dalmatince, poklonike nacionalne momčadi, bez zadrške, nitko nije mogao uvjeriti da je odrađivanje kazne, protiv "azzurra", bila još jedna smišljena spačka iz kancelarije HNS-a, premda to apsolutno nije bila istina.

Uslijedile su nove četiri godine stanke nastupa "vatrenih" u Splitu tijekom kojih su opravdano revoltirani navijači Hajduka na račun vodstva HNS-a, svoje nezadovoljstvo manifestirali na krivi način protiv svoje reprezentacije.

Demonstrativno iseljavanje s Poljuda

Bilo je raznih ružnih, neshvatljivih ispada: u pojedinim lokalima u Splitu konobari nisu htjeli služiti goste u dresovima hrvatske reprezentacije, neki su uoči starta u Rusiji 2018. i susreta protiv Nigerije izvjesili zastavu te afričke države, u brojnim kafićima u znak prosvjeda nisu se mogli gledati televizijski prijenosi utakmica Hrvatske, bilo je parola tipa "da Bog da sve izgubili", čak donedavno se moglo čuti hvastanja kako "navijamo za Hajduka i nije nas briga za reprezentaciju".

image

Zlatko Dalić

Božidar Vukičević/Cropix

Srećom, došlo je do zaokreta, u prvom redu misijom Marijana Kustića, dopredsjednika i prvog operativca, a od 29. srpnja 2021. i predsjednika HNS-a. On je, zajedno s izbornikom Zlatkom Dalićem, uz pomoć službene politike prisilio gradonačelnika Splita Andru Krstulovića Oparu da se prikloni zadatku organiziranja važne kvalifikacijske utakmice protiv Mađarske (3-0). No, vodstvo Hajduka uz podršku Torcide, nije ni na koji način željelo sudjelovati u toj priredbi, tih dana sve službe splitskog kluba demonstrativno su se iselile s Poljuda, prepustile stadion "gostima". Jedino se Domeniko Sizgoreo, legendarni fizioterapeut Hajduka i svojevremeno reprezentacije, na svoj brk, našao pri ruci "vatrenima".

Od tada, te pobjede Hrvatske nad Mađarskom, uslijedile su još četiri nastupa Hrvatske - Portugal (2-3), Slovenija (3-0), Rusija (1-0), Francuska (1-1), tijekom kojih su "torcidaši" apstinirali, nisu zauzimali svoje mjesto na sjevernoj tribini.

Ipak mnogi nisu odoljeli, pratili su utakmice s istočne tribine, da bi napokon neslužbeno najavili svoj povratak protiv Walesa, uz tumačenje kako je njihova "podrška Hrvatskoj oduvijek bila neupitna". Tako bi odnosi na relaciji reprezentacija - navijači Hajduka trebali vratiti u normalu.

Linker
25. travanj 2024 23:55