DAMIR KRAJAC/CROPIX
KRAJ IŠČEKIVANJA

Stigla kazna za ustašku zastavu na Rujevici, Kustić na izvanrednoj presici iznio detalje: ‘Ovo je pobjeda‘

Gledatelja na Pampasu ipak će biti, suprotno većini očekivanja koja su prethodila odluci
Piše: SNObjavljeno: 02. listopad 2023. 14:17

Žalbeno tijelo Uefine Disciplinske komisije donijelo je odluku o kazni Hrvatskom nogometnom savezu za diskriminaciju na utakmici Europskih kvalifikacija protiv Latvije.

Zbog potrebe za brzom odlukom, Disciplinska komisija Uefe direktno je prepustila ovaj postupak Uefinom Žalbenom tijelu u skladu s člankom 29. Disciplinskog pravilnika Uefe.

Žalbeno tijelo donijelo je odluku da je Hrvatski nogometni savez kažnjen s 10.000 eura te djelomičnim zatvaranjem stadiona (barem 1.000 mjesta) u idućoj domaćoj utakmici u Uefinom natjecanju. Navedena kazna o djelomičnom zatvaranju stadiona uvjetnog je karaktera, uz rok kušnje od dvije godine od donesene odluke, objavio je Hrvatski nogometni savez na svojim službenim stranicama.

Nakon donošenja odluke održana je press-konferencija u hotelu DoubleTree by Hilton na kojoj su govorili predsjednik HNS-a, Marijan Kustić i voditelj prevencije sigurnosti i integriteta, Jurica Jurjević.


UŽIVO:

Marijan Kustić: Dobili smo kaznu, bit će gledatelja na stadionu. Kazna je 10 tisuća eura, a tisuću gledatelja manje na sljedećoj utakmici uz dvije godine kušnje. Smatramo da je ovo velika pobjeda HNS-a, ali i svih naših građana i navijača. Prepoznato je ono što se napravilo s naše strane, da bi njima prezentirali pravu stvari da se HNS uvijek bori protiv svih vrsta diskriminacije. Ovoga puta smo to pokazali. Veliki je interes bio, utakmica protiv Turske nam puno znači. Cijelom pravnom timu bih se zahvalio na obrazloženju prema UEFA-i, bilo je to na dosta stranica. Prije toga bilo je i zatvaranje postupka na utakmici protiv Armenije. Hvala MUP-u, Prekršajnom sudu, svima onima koji su sudjelovali u pronalaženju i sankcioniranju počinitelja, hvala i Odjelu za sigurnost Jurice Jurjevića.

- Bilo bi jako loše da je cijela država ispaštala zbog tri pojedinca i zastave, drago mi je zbog svih ostalih naših navijača da je ovo sve gotovo.

Jurica Jurjević: Ova odluka značajna je iz više razloga. Mi se za utakmicu u Osijeku pripremamo od kraja dvoboja u Armeniji. Iskoristit ćemo i ovu odluku i medije da tom rasizmu i diskriminaciji stanemo na kraj. Da se takvo nešto ne dogodi u Osijeku.

Prije 20-tak dana rekli ste da je 90 posto šanse za ispražnjeni stadion ili nepun kapacitet, što se promijenilo?

- Dao sam 10 posto šansi za pun stadion, ali ono što ja mislim, ne ulazeći u odluku Žalbene komisije UEFA-e, najbitnije je bilo da su pronađeni počinitelji, što je najbitnije. Do sad se davala kazna HNS-u, mi bi je platili i to je to. Počinitelji su nađeni, sankcionirani i to je to. Hvala UEFA-i što je prepoznala našu želju da se to razriješi i da se borimo protiv takvih stvari - kaže Kustić.

Suradnja s MUP-om?

- Pohvalio sam je, zadovoljan sam s njom. Ovako brza reakcija redara i Odjela za sigurnost, pravosudnih i policijskih tijela je sjajna. Pohvaljujem je. Moramo reagirati ako bude ovakvih stvari inače. Na tribinama je mjesto navijačima, ne smijemo se dovoditi u situaciju zbog nekih pojedinaca da se stadion zatvara - dodaje predsjednik HNS-a.

Jurjević će pak kazati:

- Nepoznati detalj ćemo otkriti javnosti s utakmice na Rujevici. Kako je viđena i unesena zastava na stadion? Ja sam dobio poruku od odgovornog navijača da na istočnoj tribini postoji ustaška zastava. Puno više ima odgovornih navijača. Prvom redaru se treba obratiti da nešto nije u redu, ako se to vidi. Festival nogometa nam slijedi u Osijeku, dovoljno vremena će biti da svi uđu u krug stadiona. Bit će medijski pritisak u smislu sigurnosti, ali mi tome ne želimo podleći. Napravit ćemo sve da svi prođu kroz utakmicu u najboljem redu - rekao je Jurjević.

Linker
26. travanj 2024 23:17