JOSIP MOLER/CROPIX
NAJAVA FINAL FOURA

Prosinečki za SN: ‘Možemo do kraja u Ligi nacija, ali nemojte brkati dvije neusporedive stvari‘

‘Malu prednost pred ovo rotterdamsko polufinale ipak bih dao Nizozemskoj‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. lipanj 2023. 07:26

S velikim nestrpljenjem očekujemo sudar Hrvatske i Nizozemske u Rotterdamu. Mogu li dečki Zlatka Dalića do još jednog velikog uspjeha, finala Lige nacija preko Oranja Ronalda Koemana? Kad su Vatreni u pitanju onda nikad nemamo sumnji, na takvo pitanje uvijek bismo odgovorili s - da!

Bit će to tek treći put u povijesti da se Hrvatska sudara s Nizozemskom, a prvi puta će to biti na nizozemskom tlu. Zasad smo najvažniji okršaj s Tulipanima dobili, onaj za broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine kad smo pobijedili s 2:1, kad su za Vatrene Ćire Blaževića zabili Robert Prosinečki i Davor Šuker. Bila je to ona nikad zaboravljena utakmica u kojoj su za Nizozemce igrali Edwin van der Sar, Jaap Stam, Frank de Boer, Boudewijn Zenden, Arthur Numan, Edgar Davids, Wim Jonk, Clarence Seedorf, Phillip Cocu, Marc Overmars, Dennis Bergkamp, Pierre van Hooijdonk, Patrick Kluivert....

One druge se i ne sjećam

Ona druga bila je prijateljska, 6. veljače 2008. godine, kada je Oranje na Poljudu slavilo s visokih 3:0. Taj poraz pratila je i jako loša igra, do tada vjerojatno najlošija otkako je klupu preuzeo tadašnji izbornik Slaven Bilić. Strijelci za Nizozemce bili su John Heitinga, Klaas Jan Huntelaar i Jan Vennegoor Of Hesseling.

image
Studio Fotografico Buzzi Srl/Imago Sportfotodienst/Profimedia

Dio te obje dosadašnje utakmice s Nizozemcima bio je Robert Prosinečki, neprijeporno legenda našeg nogometa. U onoj pariškoj 1998. bio je strijelac majstorskog pogotka, a u splitskoj 2008. bio je dio stožera Slavena Bilića.

- Da ti pravo kažem, ove druge, one prijateljske utakmice u Splitu, baš se i ne sjećam. Kaj sam bio na klupi? Znaš koliko je svega bilo, ne mogu se baš uvijek sjetiti... - kazao nam je Veliki Žuti na početku razgovora.

I to je u redu, nije bila pretjerano bitna, no onu koja je bila povijesna, najvažnija, Prosinečki je usmjerio u veliko hrvatsko slavlje, s tom broncom je sve počelo, tada je hrvatski reprezentativni nogomet prvi put katapultiran prema svjetskom vrhu, gdje se nalazi i danas. Veliki Žuti je dio te velike priče koja je, eto, započela baš s Nizozemskom. Da, bilo je velikih trijumfa Vatrenih i nakon tog okršaja, bilo je i većih uspjeha, poput srebra u Rusiji, ali znate kako to ide, ne samo u nogometu, prva se pamti. Prva velika medalja za Hrvatsku.

Onaj tko dobro poznaje Prosinečkog zna da on ne voli previše pričati o prošlosti, nije od onih koji će govoriti: “Eh, kad sam ja...”. Stoga, osim što ne može puno toga kazati o splitskom porazu, nije se vraćao niti na tu utakmicu iz 1998. godine, njegov pogled uperen je prema naprijed, u ovom slučaju prema Rotterdamu.

image
PATRICK HERTZOG Afp

- Polufinale Lige nacija je velika stvar. Kuća europskog nogometa je od tog natjecanja napravila zapravo sjajnu priču, vrlo bitno natjecanje. Na koncu, ostale su četiri najbolje reprezentacije, a igrale su sve najbolje. Sam plasman na Final Four je veliki uspjeh - kaže nam Veliki Žuti.

Realno promišljanje

Priča da je mala prednost na strani Oranja.

- Naravno da se ništa ne može prognozirati, svi znamo što su sve u stanju napraviti naši dečki, ali ipak bih možda dao malu prednost Nizozemskoj jer igraju pred domaćim navijačima. To mi se nekako čini realnim promišljanjem. Međutim, s druge strane, svi mi itekako dobro znamo da sve važne utakmice Hrvatska igra jako dobro. A ova je važna. Predviđam skroz otvorenu utakmicu, zanimljivu...

Misli da ne treba, ukoliko Vatreni kojim slučajem izgube, od toga raditi neki veliki problem.

- Naravno da bismo mi svi željeli da se Hrvatska plasira u finale, da osvoji Ligu nacija, ali i ako ne uspijemo protiv Nizozemaca, neće to biti nešto loše, neka negativna priča. Mi svakako imamo svoje šanse, kad smo svi zdravi, a s obzirom na to da uvijek u nacionalnoj vrsti imamo sjajnu atmosferu, možemo dobiti Nizozemsku, a i otići do samog kraja, osvojiti Ligu nacija.

Kad smo ga pitali bi li osvajanje Lige nacija bio najveći hrvatski reprezentativni nogometni uspjeh nakon srebrne i dvije brončane medalje na svjetskim prvenstvima, Veliki Žuti je kazao...

- Dobro, nemoj sad miješati Ligu nacija sa svjetskim prvenstvima. Nemoj to brkati, molim lijepo, to je neusporedivo. Zna se što je značilo to srebro, te dvije bronce. To je nešto sasvim drugo u odnosu na Ligu nacija. Međutim, da, kad tako gledamo, osvajanje Lige nacija bi za Hrvatsku bilo najveće dostignuće nakon ove tri medalje na svjetskim prvenstvima, nema tu pogreške. Veliko je to natjecanje, ali naravno da nije svjetsko ili europsko prvenstvo. Zna se što su najveća natjecanja i što su najveći rezultati. Ali, ponavljam, da ne bude zabune, osvajanje Lige nacija zaista bi bio veliki uspjeh.

Dio procesa

Pitamo ga kako vidi Nizozemsku koja se nije proslavila na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Istina, ispala je na jedanaesterce od kasnijih svjetskih prvaka Argentine, Tulipani su sigurno očekivali više. Louisa van Gaala zamijenio je Ronald Koeman, hoćemo li sad gledati neki drugu Nizozemsku?

- Nizozemska se traži već duže vremena. Nije njihov problem rezultata od jučer. U potrazi su za jednom novom generacijom, koja će dolaziti do uspjeha na velikim natjecanjima, finala, možda titula. Dolazak Koemana je dio procesa. Sigurno Koeman ima neka svoja viđenja, neke svoje ideje igre, vidi neke druge igrače... Nakon, po mom mišljenju, neuspjeha na Svjetskom prvenstvu u Kataru, oni sad imaju veliki, ogroman motiv, da naprave veliki rezultat u Ligi nacija jer igraju na svom tlu. Siguran sam da će napraviti sve kako bi pobijedili Hrvatsku jer to bi im značilo jako puno. Pobijedili bi nas, reprezentaciju koja je na zadnja dva svjetska prvenstva osvojila srebro i broncu. Mi im dođemo kao nekakav zalet za velike stvari koji žele u budućnosti, a naravno da žele i osvojiti Ligu nacija. Nizozemci su velika nogometna nacija, imali su zaista sjajnih generacija, prepunih izvrsnih, svjetski vrijednih nogometaša. No, Hrvatska posljednjih godina ima mnogo bolje rezultate od njih - zaključio je Robert Prosinečki.

Nisam još za penziju, baš čekam neku ponudu

Za kraj, pitali smo Velikog Žutog što je s njim? Ima li kakvih ponuda za trenerski posao?

- Trenutačno nemam ništa. Nisam još za penziju, čekam, volim raditi, to mi je gušt. Vidjet ću što će biti. U Zagrebu sam, baš čekam da se nešto dogodi. Trener ili izbornik? Nema to veze, meni je istinsko zadovoljstvo raditi. Mislim i dalje raditi, ali vidjet ćemo što će biti - rekao je Prosinečki. (do)

Linker
29. rujan 2024 04:17