SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
DVOSJEKLI MAČ

Pogledajte kako će izgledati Hrvatska u okršaju godine na Wembleyu! Daliću ostala jedna, golema dilema

Izbornik mu je jako sklon, sipa komplimente, ali evo zašto je Gvardiol za njega dvosjekli mač
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. lipanj 2021. 21:57

Zlatko Dalić dvoji hoće li započeti utakmicu s Bornom Barišićem ili Joškom Gvardiolom na lijevom beku i čini se da još nije prelomio. Izbornik je već prije susreta s Belgijom odredio početnu postavu za Wembley, no pojavilo se pitanje treba li mladog stopera koji je u prvoj postavi Dinama igrao lijevog beka ipak poslati u vatru od prve minute.

To je dvosjekli mač jer Englezi su opasan protivnik i ne ispadne li dobro, a pritom se Gvardiol nađe u problemima, mogao bi ga izgubiti za sljedeće susrete, međutim ako vjeruje da je bolja opcija logično je da krene s njim. Dalić mu je jako sklon, o malo kojem igraču sipa takve komplimente te neće iznenaditi vidimo li ga u nedjelju u sastavu.

image
SN


Gvardiol ima moć i napadački je probojan, no njegov je najveći problem što se taktički ne postavlja kao bek. Bolje se osjeća u ulozi stopera dok na lijevoj strani zna biti otići u prazno. Barišić je klasičan branič većeg iskustva, ali uvijek mu je kvalitetnija osobina bio centaršut nego igra u obrani, premda je u tome napredovao u Rangersu. Zbog ozljede u finišu sezone nedostaje mu malo da bude potpuno spreman.


To je vjerojatno jedina dvojba jer koliko god pojedini igrači pokazali slabosti, pogotovo Rebić u fizičkom smislu i Ćaleta-Car, teško je očekivati da će Dalić napraviti još jedan “salto mortale“ i baciti u vodu ono na čemu je radio. Iako će neki reći da bi zapravo trebao Gvardiola uvesti umjesto Ćaleta-Cara, a nekoga drugoga na poziciju Rebića. Dakle, ispred Livakovića može se očekivati obrana Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Barišić (Gvardiol), u vezi će biti Brozović, Modrić i Kovačić, a u napadu su najavljeni Petković u špici s krilima Rebićem i Perišićem. Pritom će krila imati defenzivne obveze pa izbornik kaže da će raspored biti 4-1-4-1.


Dalić od starta ima dvije strategije za skupinu, jednu za Englesku, koju upravo “teše“ ovih dana u Rovinju i drugu za Češku i Škotsku kad će drugačije promiješati karte. Osim ako Vatreni na Wembleyju ne zablistaju takvim sjajem da ništa neće htjeti dirati. U Glasgowu bi pravu šansu mogli dobiti igrači poput Vlašića, Kramarića, Pašalića i Brekala iako je jasno da neće svi moći startati.


Izbornik u nedjelju želi kompaktnu Hrvatsku, čvrst defenzivni blok, od krila traži maksimalan rad u obrani čime će duplirati defenzivu na stranama jer Englezi su tu jako opasni, u napadu tražiti šansu kroz brzu tranziciju. Očekuje da će domaćini napasti.
Međutim, obrnuto je s Češkom, protiv nje će Hrvatska htjeti dominirati, nastojat će se nametnuti, biti bliže vratima s više igrača i zato bi u tom ogledu mogao dati priliku nekim drugim ofenzivcima.

VJEROJATNA HRVATSKA ZA EURO (4-1-4-1)

Livaković - Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Barišić (Gvardiol) - Brozović - Rebić, Modrić, Kovačić, Perišić - Petković

Linker
06. travanj 2024 22:12