Hrvatska protiv Danske mora podići nivo

 VOJKO BASIC Cropix
KLJUČNE TOČKE

Pet stvari koje očekujemo od Hrvatske: U grotlu Kopenhagena moramo pokazati vatreni gard!

Upravo je Danska pokazatelj kako djeluju reprezentacije koje nisu pod utjecajem trenutka
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. lipanj 2022. 17:01

Hrvatska večeras od 20:45 gostuje kod Danske u Kopenhagenu u Ligi nacija. Nakon debakla protiv Austrije i remija s Francuskom svi očekuju vidjeti neke pozitivne promjene u igri hrvatske reprezentacije. Ovo je pet stvari koje bismo voljeli vidjeti u susretu s Dancima.

1. KORAK NAPRIJED

Nakon što se doživio debakl s Austrijom, Hrvatska je upisala dobar rezultat i vrlo solidnu igru protiv Francuske. Može se kazati kako je splitski dojam djelovao kao melem na austrijsku ranu. Nogomet je jako zanimljiv i zbog toga što svaka utakmica priča svoju priču, a svaki posljednji rezultat najsnažnije odjekuje. Kad su koncentracije utakmica kao u ovom neracionalnom ritmu od 4 utakmice u 11 dana, onda je rizik (i) od “krivih” rezultata i posljedično težih dojmova prilično velik. Logično je da je svaka sljedeća utakmica teža zbog iscrpljenosti te rotacije igrača koji nisu uigrani. S druge strane to su i dobri izazovi za svakog pojedinca, jer se može učiniti korak naprijed u statusu. Od igrača i struke očekujemo upravo taj odjek Danske, korak naprijed.

2. FAKTOR STRATEGIJE

Izbornik Zlatko Dalić izjavio je da bi osobno bio najsretniji da se Liga nacija ukine “jer mu ne ide”. Taj dojam je prije svega psihološke naravi. Hrvatska je dio elitnih skupina te se mora kontinuirano odmjeravati u LN s ponajboljim selekcijama. To je naravno teže nego igrati prijateljske utakmice, kao nekad, sa suparnicima koji su kvalitetom manje zahtjevni. Stvar je međutim da se u ovim utakmicama pristupi mogu drugačije posložiti. Strategijski gledano za Hrvatsku je najvažnije da utakmice iskoristi za napredovanje selekcije, uigravanja, provjeru novih igrača. Koliko je teško s jakima toliko je jednostavnije prihvatiti (pristojni) rezultatski minus, a izvući pluseve u individualnom i momčadskom napretku kad igrate s boljima. Prioriteti Hrvatske su rezultati na EP i SP.

3. SNAGA STRPLJENJA

Nadovezujući se na prethodnu stavku očekuje se da će izbornik u Danskoj, neovisno što čeka vrlo težak i razigran domaćin, imati strpljenja s igračima koji su dio alternativnih rješenja, odnosno trebaju pokazati da zaslužuju biti dio reprezentativnog kruga. Kad dobijete priliku unutar 20-30 minuta gotovo je nemoguće pokazati realne potencijale, a pogotovo nije moguće objektivno definirati nečije vrijednosti. Logika nameće da se odmore oni koji su imali puno utakmica u sezoni, te više nastupa u ovom turnusu LN. Bilo bi logično i to da neovisno o rezultatu alternative ostanu na travnjaku što duže, a ne da se u slučaju negative (kao s Austrijom) odmah posegne za veteranima i prvim izborima. Ako se igra kvalitetno postavi, organizirano i s pravim pristupom, svaka će postava Hrvatske odigrati dobru partiju. Možda neće biti dovoljno za pobjedu, ali je ključno za procjenu onih igrača koji mogu i hoće vremenom postati prvi izbori.

4. STABILNOST ATMOSFERE

Unutar par dana spoznali smo na vrlo uvjerljiv način lošu naviku u i oko reprezentacije a odnosi se na krajnosti doživljaja. S jedne strane bilo je depresivnih odjeka uistinu lošeg nastupa s Austrijom. S druge strane uslijedilo je tipično pretjerivanje u pohvalnim stavovima o utakmici s Francuzima. Niti jedna takva “euforična” priča, ni tamnije ni svjetlije boje, nije dobra. U obje varijante nema objektivnog sagledavanja stvari, posljedično se ne donose ni potrebne odluke.

Navijačkom pogledu je prirodnije da reagira strastvenije. No struka i igrači trebali bi imati odmak od uspona i padova javnih raspoloženja. Dojam je da to ima nelogično snažan utjecaj ne samo na atmosferu reprezentacije nego i na njene tehničko-taktičke i ine pristupe. Nužnija je stabilnost, a ne da se temeljem jednog nastupa donosi definirani stavovi, čas pesimistički, čas optimistički…

5. VATRENI GARD

Danska igra dobro, vezala je značajne pobjede i atmosfera joj je Top. No, upravo je Danska pokazatelj kako djeluju reprezentacije koje nisu pod utjecajem trenutka, poraza, pobjede ili jedne situacije.

Kod njih je prisutan optimizam, samopouzdanje i opća podrška kontinuirano. Naravno da to nije uvijek dovoljno za pobjedu, ali zato su kontinuirano dobri. Jer pita se i suparnike u kontekstu rezultata. Hrvatska će biti drugačije postave, bit će novih igrača. Očekujemo da će svi, pogotovo svježiji kandidati, pružiti maksimum, a onda će se vidjeti za koliko je to rezultatski dovoljno. No, iznad svega očekuje se i od svih tih novi(ji)h snaga da uz podršku iskusnijih u grotlu Kopenhagena pokažu vatreni gard. Dakle, da budu hrabri, samopouzdani, timski nastrojeni i odvažni.

Linker
23. travanj 2024 06:25