SERGEI GAPON Afp
POROTA LIGE NACIJA

‘Perišić još nije potpuno spreman, a strijelac fantastičnog pogotka me nije uvjerio da je pravo rješenje‘

Tri splitska stručnjaka, Krstičević, Pudar i Mužinić, pozitivno su ocijenili igre Hrvatske
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 17. listopad 2024. 23:05

Tri splitska nogometna asa sveukupno pozitivno su ocijenili igre reprezentacije Hrvatske na posljednjim utakmicama protiv Poljske (3-3) i Škotske (2-1). Jer, na kraju - složili su se - "rezultat je najvažniji".

Mišo Krstičević konstatirat će sljedeće:

- S ova osvojena četiri boda moramo biti zadovoljni, tako da ne bi trebalo zbog izvjesnih problema u interpretaciji igre s tri stopera podizati uzbunu. Zlatko Dalić je najavio i proveo takvu obranu, koja je ipak novost za našu reprezentaciju. Nije bilo vremena da se bolje uvježba takva igra, jedino se moglo kroz razgovor postići kakvu-takvu suradnju. Osim osvojena četiri boda koja nam omogućuju nastavak realne borbe za najmanje drugo mjesto, velika je dobit potvrda vrijednosti novih igrača Martina Baturine i dvojice Sučića, kao i Matanovića.

Ivan Pudar se nadovezuje na svoga kolegu...

- Postavljeni primarni cilj je ostvaren, s četiri boda nastavljamo prema četvrtfinalu Lige nacija. Međutim, ipak imamo problem s bočnim igračima, jer Perišić još nije potpuno fit, dok s druge strane, bez obzira na fantastični pogodak Borna Sosa nije me uvjerio da je pravo rješenje za tu poziciju - reći će Pudar, pa potom kreće u dodatnu analizu:

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Problem Sose

- U redu, ima određene ofenzivne kvalitete, ali on ne igra dobro obranu. Čak i kad smo igrali u sustavu s četvoricom u obrani Sosa je bio neuvjerljiv. Inače, bez obzira na sjajnu igru Baturine i Petra Sučića, te standardno dobru predstavu Modrića ipak je bio uočljiv nedostatak Kovačića. I da me se krivo ne shvati pribojavam se da će Modrić, na račun svojih obveza u Realu, naravno i njegove ovisnosti o reprezentaciji, ipak splasnuti, u stvari plašim se, da ga ne urečem, neke ozljede. Ali da se vratim na pitanje drugog cilja, a to je daljnje uvježbavanje, uigravanje sustava s tri beka. Tu imamo idealnu mogućnost u nastavku natjecanja. Pogotovo jer će se vratiti pojedini odsutni igrači, koji će pojačati konkurenciju.

Dražen Mužinić smatra je da je akcija svakako pozitivna: - Sveukupno jako dobro je završilo, pobijedili smo Škotsku, ostali neporaženi od Poljske u gostima, što bi svi prihvatili uoči tih susreta.

image
PIOTR MATUSEWICZ Dppi Via Afp

Sebi stvaramo pritisak

Umalo se lako moglo dogoditi da umjesto četiri osvojimo samo jedan bod, jer je drugi gol Škota, u stvari autogol Jakića, poništen dojavom VAR-a, te dok smo dvadesetak minuta s igračem manje u Varšavi propisno patili i strahovali da ne primio četvrti gol.

I zato više ne trebamo kukati na račun pojedinih odluka sudaca ili na djelovanje VAR-a i to ne samo na ove dvije utakmice, nego i na one ranije na prvenstvu Europe - drži hajdučka legenda, postavljajući pitanje... - Pitanje je ipak kako mi olako primamo golove i to premda u obrani imamo iskusne igrače. Mi stalno nastojimo kroz igru, to jest dodavanje izaći prema napadu, tako da često sami sebi stvorimo pritisak, umjesto da u pojedinim situacijama dugim loptama pokušamo doći do predaha. U trenucima pritiska protivnika Modrić zna djelovati, ponuditi sugestiju, iznuditi prekid, ali bi i drugi igrači, posebno ovi iz zadnje linije, međusobno morali bolje komunicirati.

Linker
18. listopad 2024 00:55