Borna Sosa je najavio utakmice sa Slovenijom i Bugarskom

 MATTHEW MIRABELLI Afp
SOSA I JURANOVIĆ

‘Pao nam je pritisak s leđa, a ispunjenje sna mi je igranje s Modrićem, Kovačićem i Brozovićem...‘

Borna Sosa i Josip Juranović najavili su nove izazove pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. ožujak 2022. 15:42

Hrvatska nogometna reprezentacija se priprema za novu akciju. U Kataru će Vatreni igrati protiv Slovenije i Bugarske, a uoči tih susreta su se oglasili Borna Sosa i Josip Juranović.

"Nije moglo bolje, iako je krenulo dosta burno protiv Rusije u gostima. Na kraju smo se izravno plasirali na Svjetsko prvenstvo što je, ne samo nama nego i cijeloj naciji, olakšalo 2022. godinu. Presretni smo, pogotovo ja jer je taj odliučujući gol protiv Rusije došao nakon moje asistencije. Pun Poljud, pobjeda protiv Rusije i plasman u Katar. To se pamti cijeli život", rekao je Sosa pa dodao:

"Svim svojim suigračima u Stuttgartu sam pokazivao atmosferu s Poljuda jer takve atmosfere nema baš na puno mjesta na svijetu. To su scene koje želimo pamtiti, a nadamo se da će ih biti i na Svjetskom prvenstvu u Kataru."

image

Sosa uživa igrati s najboljima u reprezentaciji

DMITRIY GOLUBOVICH Anadolu Agency Via Afp

Hrvatska se sada može rasterećeno pozabaviti isprobavanjem novih stvari.

"Jako bitno je da nam je pao taj pritisak s leđa. Pogotovo jer nam to otvara dodatne stvari koje možemo uvježbavati, prvenstveno sustav 3-5-2 o kojem je već govorio izbornik Dalić. Uvijek je dobro imati alternativu kad se za to ukaže potreba. Putovanje u Dohu je svojevrsni team building, nešto što će nam donijeti puno toga dobroga. I u tim utakmicama ćemo ići maksimalnim angažmanom. Želimo pobijediti kao i svaki put", rekao je Sosa kojem sustav 3-5-2 i nije nepoznanica:

"Tri godine u Stuttgartu sam igrao u sustavu 3-5-2, a tek u zadnjih sedam ili osam utakmica opet igramo u sustavu s četvoricom u zadnjoj liniji. Sustav 3-5-2 je dosta zahtjevan, ali svaki sustav ima prednosti i mane. U svakom slučaju, vidjet ćemo u ovim utakmicama koliko nam taj sustav odgovara pa ćemo moći više reći po tom pitanju."

Sosa kaže kako uživa igrajući s najboljima na svijetu.

"Lijepo je kad vidiš kako izgleda nogomet iz njihove perspektive. Izgleda prilično jednostavno i lijepo. Uvijek je dobro kad prema njima imaš siguran pas jer je kod njih lopta uvijek u sefu. Osobno mi je ispunjenje sna igranje s Modrićem, Kovačićem i Brozovićem. Posebno s Lukom koji je najbolji igrač u povijesti hrvatskog nogometa."

image

Borna Sosa već je igrao 3-5-2 u Stuttgartu

HEIKO BECKER Dpa Picture-alliance Via Afp

Sosa je u odličnoj formi i spreman čeka nove izazove s Vatrenima.

"Ovo je već druga sezona koja za mene ide kao po špagi. Prošle sezone sam imao odličnu statistiku s 10 asistencija, a ove sam postigao dva gola i upisao osam asistencija. Ukupni dojam je jako pozitivan. Imali smo pehova s koronom i ozljedama pa je rezultat patio, ali najvažnije je da sam zdrav", kaže Sosa pa otkriva s kim bi volio biti u skupini u Kataru:

"Volio bih Brazil. Kao mali sam sanjao da ću jednoga dana igrati protiv Brazila. To je moja želja, a vidjet ćemo koga ćemo izvući", zaključio je Sosa.

image

Juranović ističe kako bi SP u sred sezone mogao biti jako dobar

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Nakon njega, novinarima se obratio i Josip Juranović koji ne krije koliko mu znači poziv u reprezentaciju.

"Bilo je neočekivano, nestvarno, ali kad sam dobio priliku htio sam je ugrabiti i ne puštati. To je veliki ponos za moju obitelj, ali i radost i sreća za mene osobno. Hrvatska je ipak nešto najdraže što je uvijek pri srcu", kaže Juranović pa nastavlja:

"Napokon bez tereta na leđima možemo uživati u utakmicama, ali bez obzira što su to prijateljse utakmice sa Slovenijom i Bugarskom idemo sto posto. Ipak je u pitanju Hrvatska. Vidjet ćemo kako će nas izbornik rasporediti, ali veselim se tim utakmicama. Uvijek želim igrati što više. Što se tiče sustava, dobro je imati nekoliko sustava igre za prilagobu nama i protivnicima. U 3-5-2 imate veću kontrolu igre prema nazad, posebno ako stoperi znaju igrati, a naši itekako imaju kvalitete i mogu doprinijeti napadu. Isto tako, imamo trojicu najboljih veznjaka na svijetu. S njima i cijela momčad automatski izgleda bolje."

image

Josip Juranović debitirao je u derbiju

ANDY BUCHANAN Afp

Juranović je nedavno prešao u škotski Celtic, a debitirao je u derbiju protiv Rangersa i to na krivoj poziciji.

"Prva moja utakmica za Celtic je bila protiv Rangersa. Igrali smo u subotu, a trener me u petak pitao me mogu li igrati lijevog beka jer se igrač kojem je to prirodna pozicija ozlijedio. Pristao sam jer sam želio odmah igrati u prvih jedanaest i to u jednom od najvećih nogometnih derbija na svijetu. Bio sam dobar i nastavio igrati tu poziciju dok se nije oporavio igrač koji je naša prva opcija pa sam se prebacio na desnu stranu. Imamo jaku konkurenciju s obje strane. Imam puno dodira s loptom, a bekovi često ulaze u sredinu. Nismo toliko na vanjskim pozicijama, ali to nije ništa čudno. Dosta ekipe igra tako", rekao je Juranović pa se osvrnuo na Sloveniju i Bugarsku:

"Uvijek je dobro doći negdje bez pritiska. Ozračje je jako zabavno, ali kad krenu utakmice ćemo svi nastojati doći do pobjede. Uvijek je dobro pobjeđivati. Na svjetskom prvenstu moramo imati stav da smo najbolji. Što se tiče protivnika, neka budu najlakši mogući da odemo što dalje. Bit će neobično jer je prvenstvo u sred prvenstvene sezone. Ne znam kako će to izgledati, ali ako budemo u dobroj formi to može biti i odlično", zaključio je Juranović.

image

Juranović se odlično snašao u Celticu

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Linker
19. travanj 2024 11:25