GORAN MEHKEK Cropix
FEŠTA NA MAKSIMIRU

Pala je Danska! Hrvatska na korak do Final Foura, Majer i Sosa junaci velikog trijumfa

Hrvatska je na maksimirskom stadionu s 2:1 svladala Dansku i preuzela vrh grupe 1 Lige nacija
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. rujan 2022. 22:59

HRVATSKA - DANSKA 2:1 (Sosa 49‘, Majer 79‘/Eriksen 77‘)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Juranović, J. Šutalo, Gvardiol, Sosa - Modrić (od 90.+3. Vida), Brozović, Kovačić (od 77. Majer) - Pašalić (od 71. Vlašić), Kramarić (od 71. Petković), Perišić (od 71. Oršić).

Klupa: Ivušić, L. Kalinić, Stanišić, Barišić, Lovren, Vida, Majer, Vlašić, Livaja, Budimir, Oršić, Petković.

DANSKA (4-3-3): Schmeichel - Andersen, A. Christensen, Kjaer (od 71. Jensen), Maehle - Wass (od 60. Kristensen), Höjbjerg, Delaney (od 60. Hojlund) - Skov Olsen (od 89. Dolberg), Eriksen, Braithwaite (od 60. Damsgaard).

Klupa: Rönnow, O. Christensen, Stryger-Larson, Nelsson, Bah, Kristensen, Jensen, Billing, Nielsen, Dolberg, Damsgaard, Dreyer, Höjlund.

ZAGREB - stadion Maksimir. Gledatelja: 22,715. Sudac: Davide Massa (Italija)



Hrvatska je sjajnom igrom u drugom poluvremenu otvorila vrata Final Foura Lige nacija! Vatreni su pobjedom nad Danskom prvi na ljestvici skupine, vizu za konačni trijumf treba potvrditi u Beču protiv Austrije, a tamo ne trebamo uzeti niti bod ako Danska ne pobijedi Francusku.

Dalićeva vrsta je pred još jednim velikim uspjehom hrvatskog reprezentativnog nogometa. Ovakva Hrvatska kakvu smo gledali u toj drugoj dionici imat će nešto veliko kazati na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Utakmica je imala svoju sjajnu priču, odlučena je pogotkom Lovre Majera, čovjeka koji je netom prije odlučnog pogotka tek ušao u igru. Bravo za naše, Maksimir je ludovao od sreće!

SVE GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE.

Vatreni su solidno krenuli, prvih desetak minuta bilo je inspirativno. Shvatile su to tribine, podrška Dalićevoj vrsti na startu utakmice bilo je očaravajuće, navijači su bili u zanosu.

Nakon centaršuta Sose već nakon 100 sekundi igre i udarac Šutala glavom koji je prohujao kraj vratnice najavio je dobru Hrvatsku.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Ubrzo nakon toga Brozović je htio isprobati udarac izvana, s nekih dvadesetak metara, otišlo je daleko, jako daleko od grede, ali taj početak je budio veliku nadu.

No, nakon tih prvih minuta, Danci se se stabilizirali. Počeli su sigurno kontrolirati posjed lopte, neki, ne toliko konzinstentni presing naših rješavali su bez većih problema, lagano su i bez stresa iznosili loptu. Modrić i društvo su s protekom vremena teško pronalazili rupe u danskoj obrani, hrvatski napadi završavali su brzo i neuspješno na nekih dvadeset, trideset metara od Kaspera Schemichela. Bilo je doduše nekih centaršuteva, ali sve su to bile neopasne prijetnje.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Danci su polako gradili svoju igru, kao da su čekali da se nestrpljivi Hrvati ispucaju u pokušajima, pa da onda oni krenu u realizaciju svojih ideja. Hjulmandova momčad prvi put je priprijetila nakon nešto više od dvadeset minuta igre. Daniel Wass je opalio, vrlo opasno s nekih dvadesetak metara, lopta je fijuknula iznad grede Livakovića. Ta danska prijetnja probudila je hrvatski duh, tri minute kasnije Kovačić je centrirao, a Gvardiol je glavom loptu s nekih sedam-osam metara poslao kraj vratnice.

image
SOFASCORE ZA SN Sofascore Za Sn

Ipak, nakon toga Danci su preuzeli kontrolu igre i posjeda. Više su boravili na našoj polovici, a imali su i najbolju priliku u prvom poluvremenu desetak minute prije kraja prve dionice. Maehle se probio po boku, stigao je sam pred Livakovića, htio mu je kroz noge loptu gurnuti u mrežu, ali kod Livija to ne prolazi. Ubrzo je i Eriksen opalio s dvadesetak metara, ali Livaković je opet intervenirao na majstorski način.

image
GORAN MEHKEK Cropix

U drugo poluvrijeme Vatreni su krenuli kao da su u stanci dobili neku stimulativnu injekciju. To je bila ona prava Hrvatska kakvu volimo gledati i kakvoj se divimo godinama. Takav stav i pristup odmah se pokazao super uspješnim, Borna Sosa je u stilu nekadašnjeg majstora Roberta Carlosa pogodio mrežu na vodstvo. Kakva je to ljevica u našeg Borne, bogomdana...

Dvije minute nakon prvog pogotka, opet su naši dečki mogli poentirati, nakon slobodnog udarca, odigrana je kombinacija, Perišić je opalio, malo kraj vratnice. Sve je bilo u hrvatskim nogama, oni Danci iz prvog poluvremena su - zgasnuli.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Veliki majstor Luka Modrić fascinantno je vodio momčad, njegovi potezi su oduševljavali, svaki dodir bio je čaroban. Oprobao je Luka i svoj udarac, ali Schmeichel je odlično obranio.

Napadi Vatrenih slijevali su se prema golu Danaca poput nabujale rijeke, gosti su teško disali. Šteta što Kovačić nije zabio dvadesetak minuta prije kraja nakon solo prodora. Sve je izveo majstorski, predriblao je trojicu Danaca, ali je njegov udarac zamalo promašio cilj. A onda se ukazao Christian Eriksen, sjajnim udarcem s nekih 25 metara probio je Livakovića.

No, imala je i Hrvatska svojeg majstora udarca. Niti minutu nakon što je ušao u igru, sjajnim udarcem Lovro Majer donio je pobjedu Hrvatskoj!

image
GORAN MEHKEK Cropix

Standings provided by SofaScore

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE! ČESTITKE VATRENIMA!!!

Francuska je u Parizu svladala Austriju s konačnih 2:0 i pobjegla s posljednjeg mjesta, a pobjedom nad Danskom vrh tablice preuzeli su Vatreni. Tablica uoči posljednjega kola: Hrvatska 10, Danska 9, Francuska 5, Austrija 4.

90‘+3‘ - Uz pravi ‘standing ovation‘ maksimirskih tribina izlazi kapetan Luka Modrić, a posljednje sekunde dobit će Domagoj Vida.

90‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

90‘ - Dobar Vlašićev udarac iz teške pozicije - gađao je suprotan kut s 15-16 metara iskosa - uspješno brani Schmeichel.

89‘ - U igru će Kasper Dolberg umjesto Andreas Skov Olsena

86‘ - Uhh, kakva nova obrana Dominika Livakovića! Eriksen je opasno šutirao s ruba šesnaesterca, odbio se njegov udarac od Gvardiola i zamalo prevarila Livija, no refleksno je reagirao naš reprezentativni vratar i čudesno spasio novi gol!

85‘ - Opasan Maehleov udarac s desetak metara sjajno blokira Gvardiol!

image
GORAN MEHKEK Cropix

79‘ - GOOOL! ‘Zorro‘ Majer s maskom na licu, nakon čudesne akcije Vatrenih koju je upravo on i pokrenuo, i to dvije minute nakon što je ušao u igru, pogađa fantastično s vrha šesnaesterca pored nemoćnog Schmeichela... Asistencija se piše Bruni Petkoviću, no zaista je sudjelovala gotovo cijela ‘vatrena‘ postava u ovoj akciji. Vodi opet Hrvatska protiv Danske!

77‘ - Ulazi Lovro Majer umjesto Matea Kovačića.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

77‘ - GOL! Pogriješila je obrana Vatrenih, Šutalo je krivim dodavanjem izgubio loptu, a to je iskoristio Christian Eriksen i fenomenalnim pogotkom ‘skinuo paučinu‘ s Livakovićeva gola... Izjednačenje na Maksimiru.

71‘ - Reagira sada i Zlatko Dalić. Ulaze Bruno Petković, Mislav Oršić i Nikola Vlašić, izaći će Andrej Kramarić, Ivan Perišić (koji je, čini se, lakše ozlijedio leđa) te Mario Pašalić. Kod Danaca će na klupu i kapetan Kjaer, ulazi Mathias Jensen.

image
GORAN MEHKEK Cropix

70‘ - Kakva šansa Kovačića! Sve je dobro napravio, prošao je ‘pola‘ momčadi Danske, no potom sve uprskao završnim udarcem...

66‘ - Strašan šut Luke Modrića s ruba šesnaesterca brani Schmeichel!

65‘ - GOL! Na 2:0 povisila je Francuska. Giroud je asistirao za prvi gol, sada se pak upisao u strijelce na Griezmannov asist.

60‘ - Prva reakcija danskoga izbornika Hjulmanda. Ulaze Rasmus Kristensen koji je bio najavljen od prve minute, Rasmus Hojlund i Mikkel Damsgaard, na klupu će Daniel Wass, Thomas Delaney i Martin Braithwaite.

58‘ - Strašan Perišićev udarac! Modrić i Perišić izveli su kratku kombinaciju iz slobodnog udarca kojeg je maloprije izborio Luka, a Ivanov opasan šut prolazi samo par centimetara pored vratnice!

57‘ - Faul na Modriću u zoni udarca! Varkom tijela naš je kapetan izbacio iz ravnoteže danskoga kapetana Simona Kjaera, a ovaj ga ruši na samom rubu šesnaesterca i dobiva žuti karton.

SOSIN PRVIJENAC ZA HRVATSKU POGLEDAJTE OVDJE.

55‘ - GOL! Na drugoj utakmici naše skupine Kylian Mbappe fantastičnim je pogotkom doveo Francuze u vodstvo protiv Austrije na pariškom stadionu. Tablica u ovom trenutku izgleda ovako: Hrvatska 10, Danska 9, Francuska 5, Austrija 4.

54‘ - Sjajan Perišićev centaršut zamalo je došao do Kramarića, no Christensen u posljednji tren čisti!

51‘ - Pokušava Kramarić s poludistance, ali neprecizno.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

49‘ - GOOOL! Modrić je ubacio sa strane, nastala je prava pomutnja u prostoru ispred Kaspera Schmeichela, da bi Kovačić isprovocirao pogrešku danske obrane koja loptu izbija - ali samo do Borne Sose čiji lijepo plasiran udarac završava u ‘maloj mrežici‘ danskoga gola, Schmeichel je stao kao ukopan i samo pogledom ispratio taj potez... Sosin prvijenac za 1:0 Hrvatske na Maksimiru!

48‘ - Perišić je prijetio sa ‘svoje‘ idealne pozicije sjuriti se u protivnički šesnaesterac, ipak - Kjaer izlazi kao pobjednik.

46‘ - Vraćamo se na Maksimir. Nema promjena u sastavima.

image
GORAN MEHKEK Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - ‘Nula‘ na poluvremenu, iako je prilika bilo pregršt. Wass, Eriksen i Maehle stvorili su najopasnije šanse na utakmici, međutim Vatreni su imali inicijativu tijekom cijeloga prvog dijela, strpljivo su kombinirali i dominirali travnjakom. Treba istaknuti da je Livaković dvaput spašavao kad je posljednjoj obrambenoj liniji popustila koncentracija. Modrić i društvo nisu nas obradovali golovima, no dojam na terenu zasad je i više nego uvjerljiv.

image
GORAN MEHKEK Cropix

45‘ - Neće biti sudačke nadoknade i talijanski sudac šalje igrače na predah.

43‘ - Iako nije postigla pogodak, Hrvatska djeluje vrlo uvjerljivo. Danski su nogometaši nekoliko puta zaprijetili, ali Vatreni su pokazali veću kvalitetu u dosadašnjoj fazi susreta. Veliku podršku Modrić i društvo dobivaju s tribina, trenutno odjekuje veliki hit: ‘I baš je dobro vidjeti te opet...‘

39‘ - Nova velika Livakovićeva obrana! Eriksen je silovito opalio s vrha šesnaesterca, no Livi je zaključao svoja vrata!

image
GORAN MEHKEK Cropix

37‘ - Sjajnom dugačkom loptom Livaković je zamalo pronašao usamljenog Kramarića u napadu, međutim Schmeichel je odigrao ‘libera‘ te glavom na oko 25 metara od svoga gola očistio situaciju.

36‘ - Žuti karton dobio je Ivan Perišić zbog povlačenja Wassa s leđa.

34‘ - Čisti zicer skida Livaković! Izigrali su Danci obranu Hrvatske, Maehle se sjurio prema Livakoviću i šutirao s pet metara iskosa, a hrvatska ‘jedinica‘ fantastično reagirala!

32‘ - Nakon Perišićeva pokušaja centaršuta lopta pogađa Wassa u ruku na samome rubu šesnaesterca. Skočili su svi i tražili najstrožu kaznu, ili barem dosuđeno igranje rukom, no procjena talijanskoga suca bila je - ruka uz tijelo!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

27‘ - Dvije šanse Vatrenih! Prvo je Kovačić šutirao, ovaj put opasnije nego maloprije, te izborio korner. Nakon kornera najviše skače Gvardiol, a njegov pokušaj glavom prolazi tik uz vratnicu!

23‘ - Opasan pokušaj Danske! Wass je nakon izvrsne kombinacije opalio s dvadesetak metara, ispružio se Livaković na golu, a lopta je prošla malo iznad grede!

22‘ - Perišić si je driblingom otvorio prostor za udarac, no završni pokušaj opet nije bio dovoljno opasan za Schmeichela.

20‘ - Braithwaite je tražio nekoga od suigrača u petercu, a Perišić lijepo prsima smirio za Livakovića. Hrvatski reprezentativci zasad smireno grade napade, strpljivo kombiniraju i kontroliraju situaciju na terenu. Danci u ovoj fazi vrebaju svoju šansu iz kontri i ne uspijevaju doći do posjeda.

17‘ - Opet prijete Vatreni! Perišić je u svom stilu probio lijevi bok i sjajno centrirao, raščistili su to Danci, ali samo do Kovačića čiji udarac s dvadesetak metara odlazi daleko na tribinu...

15‘ - Modrić je opet osvojio prostor i odmah centrirao s boka, a danski braniči izbacili i stvorili kontru. Sjurio se Skov Olsen po desnoj strani, da bi ga na kraju zaustavio Gvardiol.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

12‘ - Ohrabrili su se Danci i približili golu Vatrenih, jednu dobro pripremljenu akciju zajedničkim su snagama neutralizirali Brozović i Pašalić.

7‘ - Pašalić s desne strane uspijeva oštro i prizemno centrirati, no raščišćavaju to Danci.

Vatreni su odmah krenuli u visok presing i žele doći do ranog pogotka. Danski se nogometaši zasad uspješno brane.

6‘ - Pokušava Perišić uputiti centaršut, bez poteškoća hvata ga Schmeichel.

4‘ - Isprobao je Brozović svoj udarac iz daljine, njegov pokušaj ljevicom odlazi daleko od Schmeichelovih vrata.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

2‘ - Prva šansa Hrvatske! Nakon kornera koji je izborio Modrić, ubacio je Sosa visoku ‘svijeću‘ s lijeve strane, a Šutalo glavom gađao pored gola.

1‘ - Luka Modrić 49. put s kapetanskom vrpcom žestoko je pritisnuo i izborio korner već u prvoj minuti.

20.45: Počela je utakmica na maksimirskom stadionu. Danci su prvi krenuli s centra. S tribina već odjekuje: ‘Hoćemo pobjedu! Hoćemo pobjedu!‘... Sretno, Vatreni!!!

image
GORAN MEHKEK Cropix


20.40: Očekujemo početak utakmice na Maksimiru. Predsjednik HNS-a Marijan Kustić i direktor reprezentacije Stipe Pletikosa uručili su prigodan poklon bivšem Vatrenom Šimi Vrsaljku prigodom službenog oproštaja od Vatrenih. Vrsaljko je dobio dres i uokvirenu legendarnu fotografiju s hrvatskom zastavom snimljenom nakon ulaska Hrvatske u finale SP-a. Dobio je i ovacije s tribina, potekla je i koja suza...

image
GORAN MEHKEK Cropix

20.35: U Zagreb je stiglo 1,400 danskih navijača koji su dobili jedan dio južne tribine. Danci koji vole provode i dobro piće nisu došli samo na utakmicu, nego i zabaviti se u glavnom hrvatskom gradu, što nisu skrivali. Dan prije susreta glasnogovornik njihovog saveza je kazao:

- Našli navijači stigli su se dobro zabaviti u Zagrebu i mi im želimo odličan provod.

Kako su se točno proveli, znaju oni. Na utakmicu su stigli dobre volje i s brojnim zastavama svoje zemlje. Cijene su im svakako bile prihvatljive u usporedbi s njihovima. (Dražen Antolić)

20.30: Večerašnji djelitelj pravde bit će 41-godišnji Talijan Davide Massa. Posebno pamtimo jednu utakmicu u njegovu aranžmanu na kojoj je briljirao Mislav Oršić.

Više o talijanskome sucu pročitajte OVDJE.

20.20: Maksimir je popunjen koliko je to moguće s obzirom na Istok koji zjapi prazan. Razlika je kad igra Hrvatska u odnosu na Dinamo jer na utakmici Vatrenih Sjever je zapravo zamijenio Istok. Na njemu su i žene i djeca, i roditelji s obitelji, ne samo navijačke skupine. Iako ima i njih, ali onih koje prate reprezentaciju. Računajući i bubnjeve. Na stadionu su postavljeni brojni transparenti, od velikog Dade iz Crikvenice na Istoku do brojnih drugih. Vidjeli smo nazive raznih gradova...

U Zagrebu je tijekom poslijepodneva prijetila kiša, no nije se razmahala, ali zato je hladno, pravo jesensko vrijeme. (Dražen Antolić)

20.10: Luka Modrić će doći do točno 50. utakmice kao kapetan Hrvatske nastupi li i u nedjelju protiv Austrije. Večeras će nadmašiti legendarnog Zvonimira Bobana (48) s kojim je sve vrijeme dijelio drugo mjesto. Darijo Srna i dalje je prvi sa 68 utakmica s kapetanskom vrpcom.

20.00: Simon Kjaer, kapetan danske reprezentacije, izjavio je uoči susreta:

"Hrvatska je sjajna s loptom. Moramo biti strpljivi kada nemamo loptu, ali i želimo da bude u našim nogama što je više moguće. Mnogo respektiramo vašu reprezentaciju, no i mi ćemo pokazati što možemo. Želimo napadati i ići na pobjedu, međutim svjesni smo da će to biti jako teška utakmica."

image

Simon Kjaer

ULRIK PEDERSEN/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Ulrik Pedersen/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

19.30: Stadion Maksimir rasprodan je za ovu utakmicu. U prodaji su bile 24.593 ulaznice, a posljednje su rasprodane jučer. Hrvatska nije igrala u Zagrebu od poraza od Francuske (1:2) u Ligi nacija u listopadu 2020.

19.00: Danski izbornik Hjulmand ima velikih problema s ozljedama. Koliko velik?

"Ako govorim o tome tko nije s nama u Zagrebu zbog ozljeda, vjerujte mi, pričat ću jako dugo. Međutim, čak i bez svih tih igrača spremni smo za ovu utakmicu. Wind, Cornelius, Skov i Poulsen među ključnim su odsutnima koji su ozlijeđeni, dok Lindstrom ima gripu.

18.30: Zlatko Dalić uoči dvoboja:

"Već sam rekao da je Danska najbolja momčad u našoj skupini i jedna od najboljih u Europi. Kompaktni su, igraju agresivno i rade visoki presing te sjajno surađuju međusobno."

image

Kasper Hjulmand

GORAN MEHKEK Cropix

18.00 Kasper Hjulmand, izbornik Danske: "Slične smo nacije. Hrvatska i Danska imaju približno isti broj stanovnika, a obje su zemlje sjajne u sportu. Bit će to veliki dvoboj dva mala sportska velikana."


Linker
19. travanj 2024 23:16