KHALED DESOUKI Afp
VREMENA JE SVE MANJE

Oduševio je cijelu Hrvatsku pa završio na klupi!? Modrić, Gvardiol i društvo briljiraju, no evo tko brine Dalića

Dobro igra i većina HNL kandidata - Baturina, Petković, Pašalić, Labrović, Pjaca...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. travanj 2024. 16:07

Kada analizira trenutačnu formu reprezentativaca dva mjeseca prije prve utakmice na Euru protiv Španjolske 15. lipnja Zlatko Dalić može biti poprilično zadovoljan. Modrić, Gvardiol, Kovačić, Mario Pašalić, Stanišić navlače mu najveći osmijeh na lice, a i neki od HNL aduta igraju dobro...

Luka Modrić i dalje je jedan od petorice najboljih veznih igrača na svijetu, što dokazuje u dresu Real Madrida, a i ako odigra koju nešto manje dojmljivu utakmicu to zapravo nije bitno, jer Modrić se nikome ne mora dokazivati. Koliko god pričali i pisali o njegovim godinama puno su to više površni komentari nego što ih prate argumenti. Na Modriću se godine jako malo vide i Hrvatska će u njemu ponovno na Euru imati motor koji će je vući te osnaživati vjeru u veliki rezultat. To što Florentino Perez ne vodi Real samo kao nogometni klub, nego kao tvrtku koja teži novim licima na posteru asova koji simboliziraju Kraljeve, pa se forsiraju neki igrači koji nikad neće biti kao Modrić, već je pitanje poslovne strategije. Modrić dobiva ovacije navijača na stadionima širom Španjolske za svojih dvanaest sezona u Realu, ali i ono što danas daje.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

No, osim Modrića, u vrlo pozitivnom su tonusu njegovi suparnici u četvrtfinalu Lige prvaka Joško Gvardiol i Mateo Kovačić iz Manchester Cityja. Zabijaju izvrsne golove, Gvardiol dva u zadnja dva nastupa, Kovačić je također bio strijelac protiv Lutona. U srijedu će netko morati ostati bez šanse za osvajanje Lige prvaka i to će za njega biti jak i bolan udarac. Finale prije finala, kako je od mnogih najavljeno, dogodilo se u četvrtfinalu...

Ako bi Gvardiol osvojio Ligu prvaka postao bi 11. hrvatski nogometaš u povijesti koji je i s klubom prvak Europe i s reprezentacijom osvajač medalje na Svjetskom prvenstvu. Luka Modrić i Mateo Kovačić to već imaju. Koliko je to veliko i briljantno govori podatak da vrlo mali broj država ima više igrača od Hrvatska kojima je to uspjelo, uglavnom zato što samo rijetke zemlje imaju medalje sa SP-a - Njemačka, Italija, Francuska, Nizozemska i Španjolska imaju više od 10 takvih velikana.

image
DARREN STAPLES Afp

Naši junaci s naslovom prvaka Europe i medaljom sa SP-a su Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Dario Šimić, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić, Ivan Perišić, Dejan Lovren i Mateo Kovačić. Kao finalisti Lige prvaka nisu daleko Igor Tudor, Goran Vlaović, Marcelo Brozović, Marko Pjaca..., dok je Alen Bokšić zbog ozljede propustio Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine. To dovoljno govori u kakvo društvo bi se mogao vinuti Gvardiol.

Osim njih trojice, odličnu partiju pružio je Mario Pašalić za Atalantu protiv Liverpoola, kad je bio i strijelac za pobjedu 3:0. Pašalić igra dobro ovog proljeća i to nije bilo nikakvo iznenađenje. Ponovno djeluje u veznom redu, iako se snalazi gotovo na svakoj poziciji u sredini terena i u napadu. Jako je motiviran za europski uspjeh, on i Atalanta sanjaju osvajanje Europske lige.

image
DAVID BLUNSDEN/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA David Blunsden/Actionplus/Profimedia

Pogodak je dao i Andrej Kramarić, u čije vrline se izbornik dovoljno puta uvjerio. Istina, ne ove subote kad je bio asistent u gostujućem porazu od Mainza, nego kolo ranije kad su svladali Augsburg 3:1. Kramarić je konstanta koju ni ne treba analizirati, jer on će svoje dati kad dođe u tabor nacionalne vrste. Samo da bude zdravlja...

Ante Budimir je među najboljim strijelcima španjolske lige, te se bori za trofej Pichichi, ali je na posljednjoj utakmici protiv Valencije doživio ozljedu prsnog koša, točnije spomenuti je susret završio s tri slomljena rebra. Budimir je pravi hit napadač ove sezone u Španjolskoj i Europi i bila bi prava šteta da propusti nadolazeći Euro. Itekako nam treba strijelac. Prva utakmica je sa Španjolskom koju savršeno poznaje. Kad se govori i igračima u pozitivnom ritmu to je svakako i Josip Stanišić sa svojim Leverkusenom. Novi vladar Bundeslige ima ambicije osvojiti i Europsku ligu, što znači da bi Pašalić i Stanišić mogli biti veliki rivali. Ždrijeb je htio da se mogu sastati tek u finalu u Dublinu.

image
IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Imago/imago Sportfotodienst/profimedia

Lovro Majer i Nikola Vlašić osciliraju. Pogotovo se to odnosi na Majera, koji je odigrao sjajan turnir s reprezentacijom u Egiptu i oduševio navijače i struku, ali je sve češće na klupi Wolfsburga. Već četvrtu utakmicu zaredom u Bundesligi ulazi s klupe. Pa čak i kad je dao gol, u sljedećoj opet nije bio starter. Tako je bilo i ove subote u porazu od Leipziga 3:0. Ušao je u 55. minuti kad su gubili 1:0. Vlašićev i Jurićev Torino odigrali su s Juventusom 0:0. Vlašić igra, nekad bolje, nekad osrednje.

Određena doza neizvjesnosti dok ne dođu na pripreme i ne vidi se kakvi su točno bit će oko nekih igrača. Jedan od njih je Marcelo Brozović, tu si i Ajaxovi Josip Šutalo i Borna Sosa, koji cijelu sezonu imaju toplo - hladno - ledeno varijante, Josip Juranović koji malo igra, pa ne igra u Union Berlinu, Luka Ivanušec, pa dijelom i Dominik Livaković. Vjerojatno Livakoviću nije jednostavno držati koncentraciju u ozračju kakvo je u Turskoj, no izbornik već duže vrijeme ima u njega puno povjerenje.

Zlatka Dalića sigurno raduje što se vratio Luka Sučić u dresu RB Salzburga i to s konkretnim učinkom, jer je i zabio i asistirao, iako njegov klub ima lošu fazu jer u posljednje tri utakmice ima samo jedan remi, te dva poraza. Dobro igra i većina HNL kandidata - Baturina, Petković, Pašalić, Labrović, Pjaca...

Pitanje Ivana Perišića imat će jasnije odgovore kad za to dođe vrijeme, kao i o formi još nekih Vatrenih.

Linker
16. travanj 2024 16:10