Hrvatska reprezentacija na Poljudu u ožujku prošle godine

 DUJE KLARIĆ/Cropix
KORAK UNATRAG

Odnosi Hajduka i HNS-a su poremećeni, ali oni koji Hrvatsku ne žele na Poljudu, neka ostanu doma

Kako je Poljud najveći stadion, a Portugal najveća utakmica za Hrvatsku, logično bi bilo da se igra u Splitu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. ožujak 2024. 22:07

Hoće li reprezentacija igrati s Portugalom u Splitu ili je između HNS-a i Hajduk puklo do te mjere da se to ove godine neće dogoditi?

To je pitanje koje načelno ne bi trebalo ni postavljati jer kakav god odnos bio Hajduka i HNS-a, ne bi se smio reflektirati na domaćinstvo nacionalne vrste na Poljudu zato što Vatreni ne predstavljaju samo HNS niti Hajduk nego prije svega Hrvatsku. Nisu ni od Marijana Kustića koji je predsjednik Saveza niti Zlatka Dalića koji je izbornik, niti Lukše Jakobušića koji je čelnik Bijelih nego svih kojih ih vole i podržavaju.

HNS je objavio kako će Hrvatska 8. rujna dočekati Poljsku na osječkoj Opus Areni, a 12. listopada Škotsku na Maksimiru. Radi se o utakmicama u skupini Lige nacija. No nije odlučio gdje će se igrati s Portugalom 18. studenoga. Kako je Poljud najveći stadion, a to najveća utakmica, logično bi bilo da se igra u Splitu.

Novi problemi po pitanju odnosa HNS-a i Hajduka, kad se radi o reprezentaciji, nisu nastali sada zbog sudačkih tema nego datiraju iz lipnja 2023. godine i odlaska Marka Livaje iz tabora Vatrenih, a dobili su dodatnu dimenziju nakon što je kapetan Bijelih otkazao daljnje igranje za Hrvatsku.

Od utakmice s Mađarskom 2019. godine u kvalifikacijama na Euro, Hrvatske je često igrala u Splitu. Imala je pun stadion i jako dobru atmosferu

Koliko je doprlo do novinara, i čelnici HNS-a i izbornik Dalić uvjereni su kako je Livaja nagovoren iz Splita, pri tome, što je još gore, i od nekih iz Hajduka, da ode iz Rijeke, gdje je izvrijeđan, i ostavi se igranja za Hrvatsku. To su i Kustić i Dalić jako teško doživjeli upravo zato što su uložili golem napor kako bi Vatreni igrali u Splitu, da opet grad pod Marjanom i nacionalna momčad dišu kao jedno. To je bila njihova misija te sami su isticali, pogotovo Dalić, i jedno od najbitnijih ostvarenja, pa su Livajin potez doživjeli kao nož u leđa.

Kako nam je istodobno iz drugih izvora rečeno da je Jakobušić postupio posve obrnuto, da je nagovarao Livaju da ostane u reprezentaciji, novinaru je teško suditi što je istina, no lako je zaključiti da su odnosi poremećeni što je dodatno potencirano Hajdukovim udarom na suce i izjavama Jakobušića u kojima poziva Kustića da smjeni Brunu Marića, ali ujedno ga na taj način i proziva. Kako se već počelo pisati po nekim medijima - Hajduk bi bio zadovoljan da osim Marića ode i vrh HNS-a.

Od utakmice s Mađarskom 2019. godine u kvalifikacijama na Euro, Hrvatske je često igrala u Splitu. Imala je pun stadion i jako dobru atmosferu. Jedino normalno je da tako bude i u studenom 2024. godine na utakmici s Portugalom jer sve ostalo bio bi veliki korak unatrag. Ako ima takvih koji ne žele Hrvatsku na Poljudu neka ostanu doma i gledaju na televizije neke druge reprezentacije...

Linker
25. travanj 2024 13:06