BERND THISSEN Dpa Picture-alliance Via Afp
JOŠKO GVARDIOL

Od predmeta rasprave do nezamjenjivog Vatrenog kojeg žele velikani i koji bi mogao srušiti rekord

Jedan od najboljih mladih braniča svijeta muku muči s mišićem, a jučer je pušten kući
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. lipanj 2022. 14:15

Za koji dan, preciznije 6. lipnja, napunit će se godinu dana od njegova debija za A reprezentaciju Hrvatske. Ušao je na poluvremenu pripremne utakmice s Belgijom umjesto Borne Barišića i tada, kako to obično kod nas biva, izazvao raznorazne rasprave.

Trenirao sa strane

Odakle sad odjednom “taj”, zašto se uoči Eura gura u vatru nekog klinca koji je tek zakoračio u seniorski nogomet? I slične sumnje...

No, svatko tko je prije toga barem jednom, a kamoli u kontinuitetu, gledao Joška Gvardiola, znao je kako je samo pitanje trenutka kad će uskočiti u reprezentaciju i u njoj postati jedan od nositelja. Tako je i bilo, utakmica protiv Belgije jedina je u kojoj je ušao s klupe, u idućih devet bio je starter, a samo jednom, protiv Škotske na Euru, izišao je iz igre prije kraja, u 70. minuti dvoboja. Sve ostale utakmice odigrao je od prve do zadnje minute! I danas, godinu dana poslije, praktički među “četiri milijuna izbornika” nema čovjeka koji raspravlja o tome treba li Gvardiol igrati u prvoj postavi reprezentacije, on je jedan od onih koji ima apsolutni konsenzus u toj raspravi. No, u četiri lipanjska dvoboja Hrvatska će morati bez Gvardiola. Zaradio je ozljedu mišića i minule je dane trenirao sa strane. Ne, nije riječ o nekoj ozbiljnoj ozljedi koja iziskuje dulju stanku, ali nije niti toliko bezazlena da ne postoji rizik od teže ozljede bude li igrao punom snagom. I zato je jučer donešena i konačna odluka. Budući da je liječnička procjena da Gvardiol ne može biti spreman ni za jedan od četiri dvoboja, pušten je kući kako bi se spremio za sljedeću sezonu.

image
INA FASSBENDER Afp

Taj lipanjski izostanak, naravno, neće utjecati na Gvardiolov status u reprezentaciji, njemu je mjesto u idućim mjesecima zajamčeno jer za njim vape najbolji svjetski treneri i klubovi, Gvardiolova karijera munjevito ide prema gore i nitko ne zna koji su mu krajnji dometi. Nevjerojatno je kakvom brzinom i lakoćom “preskačke stepenice”, od ulaska u prvih jedanaest Dinama do standardnog reprezentativca i najtraženijeg hrvatskog igrača na tržištu prošle su, jedva, dvije godine. I zato nikoga ne bi iznenadilo ako bi Gvardiol već ovog ljeta napravio još jedan iskorak, zaigrao u jednom od najbogatijih i najboljih klubova svijeta.

Moć prilagodbe

Kakva je, dakle, situacija s Gvardiolom, gdje će igrati iduće sezone? Ono što jest činjenica to je da gotovo i nema kluba iz samog europskog vrha koji ne razmišlja o Gvardiolu i koji ga ne bi želio dovesti. Najviše se spominje Chelsea, Thomas Tuchel svakodnevno prati Bundesligu, jako mu se sviđa Gvardiol i nije tajna da je on na Chelseajevoj potencijalnoj listi pojačanja. No, Chelsea je tek jedan u nizu, praktički, koji god od najjačih klubova zamislite, možete ga dovesti u vezu s Gvardiolom.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Neki možda nemaju trenutno novac za njega, neki čekaju da prodaju braniča pa onda krenu u akciju, neki bi pričekali iduću sezonu pa onda “napali”... Ali, da je 20-godišnji Gvardiol hit-igrač na tržištu, to nije sporno. U svojoj prvoj bundesligaškoj sezoni odigrao je 46 utakmica za Leipzig! Opet veliku većinu kao starter i svih 90 minuta, njegova moć prilagodbe doista je nepojmljiva i za iskusnije igrače.

Vađenje novčanika

Međutim, sve to ne znači da će Gvardiol ovog ljeta i napustiti Leipzig. Njemu se ne žuri. Uživa u tom klubu, osvojio je Kup, igrat će ponovno Ligu prvaka, standardni je prvotimac, ne mora brinuti kako će “brusiti” formu za Katar i hoće li mu zbog neigranja u klubu biti upitna pozicija u reprezentaciji. Svjestan je da je Leipzig sjajan klub za napredak mladih igrača, idealan po svim gabaritima u ovoj fazi karijere. I sam Leipzig, trenutno, ne razmišlja o Gvardiolovoj prodaji. Svjesni su u klubu da imaju vrhunskog igrača, koji u idućoj sezoni može samo biti još bolji nego sad, apsolutno su zadovoljni njime. No, uvijek postoji “ali”... Gvardiol je jednako tako planirao i u Dinamu odigrati još barem sezonu, po njegovim nogometnim shvaćanjima to je bio idealan put. Došla je ponuda Leipziga, “izula iz cipela” sve u Maksimiru i otišao je u Njemačku. A nepisana pravila svuda su ista, samo su svote malo “jače”. Tako i za Leipzig postoji “nemoralna ponuda”, postoji granica do koje se može reći NE. Leipzig jest bogat klub, ali daleko od onih najbogatijih, najvećih “riba u moru”. Prijelazni rok još, zapravo, nije ni počeo, a već se spominju cifre od 50, 60, čak i 70 milijuna eura, zahukta li se ta priča još malo, krenu li velikani s licitacijom, neće se biti lako oduprijeti.

Uglavnom, da skratimo - ako je suditi po petku, 3. lipnja, Gvardiol ostaje u Leipzigu još barem jednu sezonu, zato što to žele i on i klub. Ali, do kraja kolovoza ima gotovo 60 dana, “veliki igrači” tek počinju vaditi novčanike, postane li pritisak još žešći nego dosad, pitanje je hoće li im se ta želja ostvariti.

Međunarodni centar za sportske studije procijenio ga na gotovo 100 milijuna eura

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) nedavno je objavio procijenjene vrijednosti transfera pedesetorice igrača do 23 godine s najvišom tržišnom cijenom, a na vrhu je hrvatski reprezentativac i prvotimac RB Leipziga Joško Gvardiol s procijenjenom vrijednošću transfera od čak 96,2 milijuna eura.

CIES ukazuje da se dvadesetogodišnji Gvardiol etablirao kao jedan od najvažnijih igrača hrvatske nogometne reprezentacije i RB Leipziga i da bi mogao srušiti rekord kad je u pitanju prijelaz jednog braniča.

Zanimljivo je da na ljestvici drugo mjesto drži Gvardiolov klupski kolega, ofenzivni veznjak Dominik Szoboszlai, s procijenjenom vrijednošću transfera od 60,3 milijuna eura, a treće Barcelonin ‘wunderkind’, defenzivni veznjak Pablo Gavi, procijenjena vrijednost čijeg transfera iznosi 58,6 milijuna eura.

GVARDIOLOVA SEZONA ZA RB

46 odigranih utakmica

3511 dobivenih minuta

2 postignuta pogotka

3 upisane asistencije

8 žutih kartona

0 crvenih kartona

10 utakmica dosad je odigrao Gvardiol za Hrvatsku

30 milijuna eura vrijednost je Gvardiola prema TM-u

Conteov interes

Gvardiola se medijski nedavno dovelo u kontekst mogućeg transfera u Tottenham kod Antonija Contea, ali on sam kaže da ne razmišlja o promjeni sredine.

- Zaista uživam svakoga dana s ovom sjajnom momčadi u prvorazrednom klubu - rekao je Joško Gvardiol za Bild. - Ne razmišljam o ničem drugome. A ako me pitate hoću li igrati ovdje sljedeće godine, odgovor je - da, naravno!

Linker
26. travanj 2024 18:51