Igor Bišćan

 RONALD GORSIC/CROPIX
IGOR BIŠĆAN ZA SN

‘Ne želim ni razmišljati o neodlasku na Euro! Svi smo razočarani, ali imamo šansu popraviti stvari‘

Izbornik mlade reprezentacije o svojem viđenju dramatičnog propuštanja direktnog plasmana na EP
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. lipanj 2022. 07:13

U životu trenera to je prirodni dio priče. U prošlom turnusu Igor Bišćan je s mladom selekcijom izborio plasman na EP, upisao prvu hrvatsku pobjedu na EP i još izborio četvrtfinale. Top priča za selekciju koja je rijetko uspijevala ići na kontinentalnu smotru, a i kad se dogodilo, onda nije bilo bod(ov)a.

U ovom turnusu Bišćanovoj se selekciji dogodilo sve krivo. I to tako da je prvi dio kvalifikacija za EP nova skupina igrača rezultatski gazila (šest pobjeda), a od ožujka se našla u "blackoutu". Kao da se sudbina htjela obračunati s U-21 selekcijom, pa joj je čak namijenila dramatičan obrat u Norveškoj, taman kad su bili pred ciljem uvjereni da su ispravili sve propuste…

Frustrirajući kraj

Igor Bišćan je kao izbornik mlade selekcije bio "pobjednički Klopp" do tih poraza. I kako to u nas obično biva, nakon odgode odluke o nastupu na EP kroz play-off, živi zbilju "luzera Kloppa". Nijemac oduvijek živi na granici koja dijeli pobjednika i gubitnika, ovisno kako se karta okrene u aktualnoj igri…

image

Igor Bišćan

GORAN MEHKEK/CROPIX

No, dobro, nešto bi trebalo objasniti u kontekstu natjecateljskog harakirija, slažete li se?

- Zbog razočaravajućeg ishoda naravno da treba iznijeti stav. Na žalost, nisam zamišljao, kao ni igrači, da će završetak sezone biti ovako frustrirajući. Razočaran sam, jasno, jer smo imali sve u svojim rukama, bili praktično najbolja momčad svih kvalifikacijskih skupina, a onda je ispalo tako kako jest. Propustili smo veliku šansu, ali nije ovo katastrofa. Imamo play-off u rujnu. Čekamo ždrijeb u utorak i onda ćemo se okrenuti pripremi tog dvoboja. Ne, nemam neku preferenciju, svih sedam mogućih suparnika ima svoje vrline i mane, kao i mi. Kad saznamo tko je protivnik, analizirat ćemo stvari - kaže nam Bišćan, kojeg smo zatekli u zagrebačkom domu, gdje se pripremao za obiteljski ručak sa svojih pet najvažnijih cura. Čeka da četiri kćerke završe školsku godinu, pa da se krenu osvježiti na Pag, gdje godinama ljetuju…

Dvije posve različite priče U-21, jesen - proljeće, kako trenerski argumentirate?

- Do utakmice s Fincima sve je bilo u nekom dobrom ritmu. Znali smo da nam je to ključna utakmica za uspješno finiširanje kvalifikacija. No, neobjašnjivo smo loše odigrali prvo poluvrijeme. Prvi puta smo u ovom turnusu radili pogreške koje se prije nisu događale. Koje? Primjerice, taktički smo bili nedisciplinirani, razvodnili se. O.K., može se dogoditi. Ovo su mladi igrači, takva im je faza karijere, možda su se odveć opustili, pa im koncentracija nije bila na 100%. Zabili smo si sami dva gola, treći dobili u smiraj poluvremena. Finci su bili dobri, ali mi smo ipak ti koji smo ih pogurali u toj utakmici. Reakcija u drugom dijelu pokazala je pozitivnu stranu te loše nam priče. Da smo realizirali kazneni udarac, onda bismo ranije došli u poziciju da ganjamo remi, što bi donijelo bod koji bi, sada se potvrđuje, značio najbolje drugo mjesto i direktan plasman.

Snosim odgovornost

O.K., ali imali ste i Norvešku kao opciju popravka, a onda se po Murphyjevom zakoniku dogodilo da nikad nije toliko loše da ne bilo moglo biti lošije...

- Gledajte, očekivali smo teškoće u toj utakmici, kako zbog važnosti uloga, tako i zbog snage suparnika. Oni su bili u optimalnoj formi, punom jeku prvenstva. Igralo se na umjetnom travnjaku, što njima sigurno više odgovara. Realno, nismo odigrali neku top utakmicu, ali natjecateljski je momčad išla u dobrom smjeru. Rano smo poveli, a na 1:1 dali smo pogodak deset minuta do kraja. Bili smo praktično unutra u sučevoj nadoknadi, a onda šok, što drugo reći... Par dekoncentracija i posljedičnih poklapanja za domaćine i dogodio se šokantan preokret. Kako to objasniti iz stručnog i logičkog kuta? Totalno razočaranje za igrače i stožer jer mislim da ipak takav bolan udarac sudbine nismo zaslužili temeljem onog što smo pokazali u ovim kvalifikacijama.

image

Igor Bišćan

Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Vi ste imali i sličan slučaj protiv Škota u prošlom turnusu?

- Da, ali ovo je ipak bilo bitno teže procesuirati. No, kako rekoh, s mladim igračima se takve faze u sazrijevanju mogu dogoditi. Bolje sada izvlačiti pouke na kiksevima, nego kada postanu A reprezentativci.

To vrijedi i za vas kao trenera. Sigurno je da ste imali propusta u ovom natjecateljskom padu?

- Pa, logično je da snosim odgovornost, trener sam.

Što biste promijenili da ste sada u poziciji pripreme za te utakmice?

- Može zvučati paradoksalno, ali ne bih mijenjao stvari jer u tom trenutku je sve bilo logično pripremljeno i na razini onog što smo radili na jesen. Uostalom, činjenice ukazuju da smo nakon sedam kola bili najbolji akter kvalifikacija po svim parametrima. Vi se dobro sjećate tadašnjeg intervjua u kojem sam jasno naglasio da nas je rezultat u nekim utakmicama nagradio više nego što smo objektivno zaslužili. Tada je sve u kritičnim fazama igre prevagnulo na našu stranu. Recimo, Finska nas je u prvoj utakmici nadigrala, ali smo imali sreće i na kraju dobili 2:0. U Austriji smo također visjeli, ali smo uspjeli nadvladati kriznu fazu i dobili 3:1. Protiv Norvežana u Varaždinu smo iskoristili čak tri uigrane akcije iz prekida, što je senzacionalno, te čvrsto obranili 3:2. Time ne želim umanjiti zasluge naše momčadi, nego kazati da su suparnici snažni i da ovaj epilog, u kojem je praktično jedan gol, jedan bod, presudio direktan plasman, nije neka povijesna katastrofa. Jednostavno se može dogoditi.

image

Roko Šimić

RONALD GORSIC/CROPIX

Jedini blackout

Postoje recenzije koje ukazuju da ste igrali defenzivan sustav i tako birali igrače?

- Iskreno rečeno, te me teze ne diraju jer prepoznajem odakle dolaze i s kojim razlogom. To ima najmanje veze s nogometom, sustavima i tehničkim izborima. Uostalom, mi smo nakon šest pobjeda bili tretirani kao mali fenomeni, a igrali smo u istom sustavu. Rekoh, nakon sedam kola bili smo najuspješnija reprezentacija kvalifikacija, s istim sustavima i izborima. Dakle, nije stvar u sustavu zašto smo izgubili ove utakmice i direktan plasman.

Zašto ste odabrali igrati 3-5-2?

- Temeljem procjene kadra kojeg imamo na raspolaganju. No, nismo mi igrali samo s jednim sustavom, bilo ih je više, a izabirali smo temeljem ocjene što nam tog trena najviše odgovara.

Je li onda ključan problem u koncentraciji, pogotovo defenzivnoj?

- Koncentracija je podbacila u prvom dijelu s Fincima i u sučevoj nadoknadi s Norvežanima. Mislim, ne mogu sada igračima predbaciti da su kvalifikacije propustili zbog fokusa ili krivog pristupa. U svim utakmicama, osim spomenutim situacijama, fokus je bio potpun, kao i pristup.

image

Luka Sučić

TOM DUBRAVEC Cropix

Činjenica je da koncentracija nije nužno stvar pristupa, nego i potencijala kvalitete. No, sukladno našem mentalitetu vjerujemo da se ipak podsvjesno razvio osjećaj da je plasman stvar tehnike?

- Činjenica je da smo mi dobri kad smo kompletni i potpuno "unutra". No, istina je i to da ako nedostaje neki igrač koji nam je važan, i ako nismo u 100% ritmu, ulazimo u probleme. Želim, međutim, istaknuti da su dečki jedini pravi "blackout" imali u prvom dijelu s Fincima, kad je bilo 0:3. Totalno smo se pogubili jer je to bio zapravo baš prvi kritičan trenutak kvalifikacija i to u trenutku kada smo igrali praktično ključnu utakmicu za prolaz. Reakcija u nastavku je pokazala da ti momci imaju tu crtu shvaćanja propusta i naglašeni voljni moment da preokrenu stvari. Zato neću govoriti da su nešto krivi, nego držim da su platili danak odrastanju. Treba imati na umu da je ova grupa igrača praktično potpuno nova, s nizom igrača koji su mlađe dobi (2002.-2003.). To će olakšati selekciju jer će u novom turnusu dobar dio njih ostati. Bit će jednostavnije uigravati stvari, a i na planu iskustva bit će snažniji.

Složeni proces

Što će se dogoditi ako se u play-offu ne izbori plasman na EP?

- Kao prvo, o tome neću ni razmišljati. Puno je bilo pozitivnih stvari u ovim kvalifikacijama da bismo negativni rezultatski dio finiša uzeli kao okvir vrednovanja ove reprezentacije. S osobne strane, naravno da bih doživio kao neuspjeh ako ne odemo na EP. Hrvatska treba imati visoke ciljeve i svako preskakanje završnog turnira za mene je neuspjeh! Istina je da to nije baš jednostavno osigurati, što mi u Hrvatskoj jako dobro znamo. Puno smo puta imali neuspješne kvalifikacije, pa o njihovoj težini sasvim dovoljno pokazuje tek četiri dolaska na završnicu.

image

Josip Šutalo

FRANCK FIFE Afp

Klasična je rasprava je li važno da U-21 bilježi velike rezultate ili stvara igrače za A reprezentaciju. Na tom planu posljednjih par godina s vama je desetak igrača napredovalo u Dalićevu selekciju…

- Prije svega, napredak igrača u seniorsku Hrvatsku je stvar složenog procesa u kojem sudjeluju mnogi, a nije to zasluga jednog trenera ili izbornika mlade vrste. Najvažnije jest da se pripremaju igrači za A selekciju, iako moramo reći da i dobri rezultati pomognu tom procesu. No, Hrvatska stalno proizvodi mlade talente i niz igrača iz mladih selekcija stigne u najjaču nam reprezentaciju. Ona je doživjela smjenu generacija, po meni vrlo uspješnu, i to nešto govori o svim tim procesima. No, isto tako sam uvjerenja da mi iz ogromnog talenta naših mladih igrača trebamo izvući još i više nego što to činimo.

Primjerice?

- Pa, recimo pitanje praćenja europskih ritmova na višim natjecateljskim razinama. Još uvijek teško naši igrači prate u kontinuitetu taj intenzitet igre, a ja sam uvjerenja, temeljenog i na osobnom iskustvu u igračkoj karijeri, kako se to može kvalitetnim radom i usmjeravanjem igrača razviti na tim razinama.

image

Dion Drena Beljo

MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Prioritet je A vrsta

U rujnu se play-off poklapa s dvije utakmice Lige nacija. Što će biti s igračima kao Šutalo, Sučić, Stanišić, koji su iskoračili kod Dalića?

- Tu je sve jasno od prvog dana, odluka je na izborniku Daliću. Što on kaže, tako će biti. A reprezentacija je apsolutni prioritet. Do sada sam s Dalićem imao zbilja super suradnju i komunikaciju i ne dvojim da će tako biti i dalje.

Je li sada s tehničkim direktorom Stipom Pletikosom došlo do pozitivnog pomaka u radu?

- Definitivno jest jer je Pletikosa maksimalno prionuo radu. Stalno je na usluzi, organizatorski odlično djeluje, proaktivan je u svim poslovima koji su u njegovoj domeni, pa tako i s mladom selekcijom. Njegov dolazak po meni je pun pogodak, pravi čovjek za poziciju tehničkog direktora.

image

Stipe Pletikosa i Zlatko Dalić

TOM DUBRAVEC Cropix

Nitko mi u HNS-u ništa krivo nije rekao

Potpisali ste produžetak suradnje do završetka ciklusa EP 2025. No, ako u rujnu ne ostvarite plasman na EP, nazirete li možda nezadovoljstvo HNS-a i predsjednika Kustića koje bi moglo ugroziti vaš status?

- Nitko mi ništa krivo nije rekao ili dao nečime do znanja da postoji neki problem. Radim najbolje što mogu i kao nakon prošlog povijesno najboljeg turnusa, tako i nakon ovog trenutnog neuspješnog pohoda za direktan plasman na EP, nisam opterećen svojim statusom. Uostalom, lani smo izborili EP osvojivši u kvalifikacijskoj skupini 20 bodova. Sada nismo uspjeli iako smo osvojili 22 boda! To dovoljno govori o složenosti i nepredvidljivosti natjecanja. I zato jedino čime sam zaokupljen jest kako se što bolje pripremiti za play-off i osigurati EP. Čim doznamo ime suparnika, odmah u utorak kreće ta priprema.

Igor Matanović ima u sebi nešto bokšićevskog

Je li vas iznenadio brzi iskorak Josipa Šutala?
- Niti najmanje! Od prvog dana spoznali smo da će njegov napredak biti brži nego drugih. Josip je izvanredan sportaš, potpuno fokusiran na rad i učenje, napredovanje. Ima odličan mentalitet, želi dominirati, nema strah i miran je kao da ima godine reprezentativnog staža. Naravno, u podlogu svih tih stvari je kvaliteta igrača, nedvojbeno visoke razine. Uvjeren sam da smo s njime i Gvardiolom dobili izvanredan tandem za desetak godina reprezentacije. Samo da ih zdravlje prati.
Puno se tematiziralo Igora Matanovića. Nakon prvih 60 minuta u Norveškoj različiti su dojmovi?
- Svatko ima pravo na svoje dojmove, ali osobno sam uvjeren da je pred Matanovićem velika reprezentativna karijera. Treba imati na umu da je dečku 19 godina i kao junior nije imao optimalnu situaciju u prošloj sezoni Bundeslige II. Bez kontinuiteta igre, i nakon što je do Norveške bila pauza, nije jednostavno pokazati svoje pune potencijale. U tih sat vremena naznačio je kvalitete koje ima…
Koje su to?
- Matanović je profil prave moćne devetke. Snažan je, visok (194 cm), a ima brzinu, vrlo solidnu tehniku. U završnici je učinkovit s obje noge, što mu omogućuje lakšu realizaciju u gužvi unutar kaznenog prostora. On je na početku seniorskog puta i treba puno raditi. I molim vas, bez krivih interpretacija, ali po stilu igre, i u svojoj dimenziji, Matanović ima nešto bokšićevskog u sebi. To vam kažem kao trener, ali i jedan od onih kojima je Alen Bokšić bio idol u mladosti.
Je li Šimić na dobrom putu postati “mali Mandžukić” jer ima teza kako je odveć forsiran. Između ostalog i kod vas?
- Ne znam trebam li uopće odgovarati na to pitanje. Nekad zbilja ne razumijem neke odjeke iz javnosti. Roko Šimić je svojim igrama i golovima, koje postiže u kontinuitetu, stekao svoj status. Dokazuje se iz utakmice u utakmicu, bilježi stalni napredak u učinku, u klupskom statusu. Činjenica da je postigao sedam golova u deset utakmica ovog turnusa već dovoljno govori o njegovom učinku, a uz to u klubu u kontinuitetu zabija. U ligi 17 pogodaka, u Ligi prvaka mladih sedam u devet utakmica! Šimić se razvija u modernog napadača, koji je okomit, agresivan, napada prazne prostore, fokusiran je na dolazak u šansu i realizaciju. Nije tip igrača koji će više igrati na tehnička rješenja, ali je zato moćan i goropadan.
Beljo je postigao 15 golova u Istri. Je li on trebao dobiti više prostora, kako kažu kritičari?
- Iskoračio je u ovoj sezoni i zato je postao dio reprezentacije. Ne razumijem zašto bi sada bio problem njegov status? Postoji hijerarhija u momčadi temeljena na učinku igrača od početka kvalifikacija. On ima 20 godina, dakle, ostaje dio reprezentacije i za novi ciklus, dakako, bude li nastavio napredovati kao što je to bilo ove sezone. Mladi igrači moraju puno raditi i stalno se dokazivati i potvrđivati.
Luka Sučić je dojmio protiv Francuske na Poljudu. Vi ste ga već istaknuli kao igrača talenta…
- Luka je igrač posebnih vrlina, ali kao što sam prije kazao, kao i svi mladi igrači mora puno raditi, stalno se dokazivati i potvrđivati na terenu. U ovoj sezoni tako je i djelovao, te se vidi da napreduje. Uostalom, ne možete imati tek tako status u jakom klubu poput Red Bulla kao što ga ima Sučić. Mlad je i na putu da svojim talentom dostigne visoke razine.
Koga vidite “sutra” u prekomandi za A reprezentaciju?
- Neću se izjašnjavati. Imam svoje stavove i uvjerenja, ali pustimo neka ih vrijeme potvrdi. Nije to kao kod novinara, promatrača ili nekog trećeg koji nešto izjavi, pa kada vrijeme donese epiloge, nikome ništa ako su pogriješili. Lako se onda prešaltati u javnim stavovima. No, sjetite se samo kada je Ćiro Blažević, više onako šeretski, izjavio da će pojesti diplomu ako Prosinečki uspije kao igrač. Zapamtili su mu za cijeli život tu izjavu i uvijek mu je netko predbaci kada mu odgovara. Zato samo kažem da u mladoj selekciji imamo, kao i uvijek, igrača koji će ići “gore”. Naravno, trebaju se poklopiti i neke druge stvari, a to je kontinuitet igre, izbjegavanje ozljeda, zrelost promišljanja…

Očekujem još snažniji napad Hajduka na trofeje

Domaća liga?
- Bilo je vrlo zanimljivo. Hajduk se približio Dinamu i to je odmah podignulo neizvjesnost i interes. Dinamo je možda svojim oscilacijama doprinio toj neizvjesnosti, ali su na kraju temeljem kvalitete koju imaju ostvarili obranu naslova. Rijeka je dobar dio sezone bila vrlo razigrana, djelovala iznad svih očekivanja, onda su u finišu posustali. Osijek je konstanta, raznovrsnog profila igrača, imaju svoj stil igre i stalno žele pobijediti. Uz veliku četvorku želim istaknuti Lokomotivu. Igrali su vrlo zanimljiv i kvalitetan nogomet i bili su za mene ugodno iznenađenje sezone. Inače, u novoj sezoni očekujem još snažniji napad Hajduka na trofeje i sigurno će prvenstvo opet biti zanimljivo.
Mladih igrača je sve teže naći u postavama prvoligaša?
- Zahtjevno je, ali uvjerenja sam da će prava kvaliteta uvijek pronaći put da se izbori za poziciju. Slažem se da eventualno rast trenda manjka kvantitete vremenom može postati limit afirmaciji mladih igrača za reprezentativne razine.

Baš mi je bilo krivo nakon Realovog trijumfa nad Liverpoolom

Vaši Redsi su opet pali s Realom?
- Bilo mi je baš krivo nakon finala, ali sada sam već ohladio emociju. Mislim da je Liverpool došao u finale opterećen time što je izgubio trku za engleski naslov i uz pritisak da se mora kompenzirati LP-om. Vrlo iskusni Real je bitno prije osigurao španjolsku titulu i mogli su u miru pripremati pohod na europski tron, rasterećeniji. U finalu su imali i super izdanje golmana Courtoisa kad se lomio rezultat, a onda su manirom velike momčadi, kakvi uistinu jesu, finiširali utakmicu pobjedničkim golom.

Linker
19. travanj 2024 11:05