LLUIS GENE Afp
PROPOZICIJE UEFE

Najluđi rasplet nadmetanja po skupinama? U posljednjem kolu moguć je i jedan nevjerojatan scenarij

Što kažu pravila u slučaju da se za prolaz bore dvije ili više momčadi s istim brojem bodova?
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 19. lipanj 2021. 22:22

Budu li dvije ili više momčadi nakon tri odigrana kola u skupini imale isti broj bodova, najbolje plasirana bit će ona s najviše osvojenih bodova u međusobnim dvobojima. Ako i tu budu izjednačene, onda se gleda gol-razlika u tim utakmicama, a potom veći broj postignutih golova u tim međusobnim dvobojima.

Kad bi tri reprezentacije, primjerice, bile izjednačene s istim brojem bodova, a dvije bile izjednačene s boljim učinkom od treće, onda bi se redoslijed te dvije vrste odredio primjenjujući ponovno prva tri kriterija. Kad bi situacija ostala izjednačena, onda bi se gledala gol-razlika u svim utakmicama u skupini, veći broj postignutih golova u svim utakmicama, veći broj pobjeda u skupini...

U slučaju da obje reprezentacije koje se međusobno susreću u posljednjem kolu i u njemu remiziraju, budu izjednačene po broju bodova i postignutim te primljenim pogocima, te reprezentacije će raspucavati jedanaesterce i pobjednik raspucavanja bit će bolje plasiran na ljestvici.

Nakon tog kriterija, koji će biti primijenjen ako je moguće, sljedeći je manje osvojenih disciplinskih bodova (1 bod žuti karton, 3 boda crveni - dva žuta, 3 boda direktni crveni karton, 4 boda žuti karton pa izravni crveni), a budu li reprezentacije izjednačene i po tom kriteriju, bolje plasirane bit će one vrste koje imaju bolju poziciju na rankingu europskih kvalifikacija (Engleska je 3., Hrvatska 10., Češka 18., Škotska 29.).

Što se trećeplasiranih reprezentacija tiče, one će biti razvrstane prema većem broju osvojenih bodova, gol-razlici, većem broju postignutih pogodaka, pobjedama, manjem broju disciplinskih bodova i na kraju rankingu europskih kvalifikacija.

Linker
17. travanj 2024 02:28