VAGELIS GEORGARIOU/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Vagelis Georgariou/action Plus/Shutterstock Editorial/Profimedia
TANKA JE GRANICA

Nacionalni heroji ili europski prolaznici? Pobjeda Hrvatske protiv Španjolaca potpuno mijenja baš sve...

Svladaju li La Roju, bit će to najznačajniji pojedinačni rezultat ikad na europskim prvenstvima...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. lipanj 2021. 07:43

Netko će kazati da nije pošteno suditi po jednoj utakmici, ali to je sudbina vrhunskih sportaša, olimpijski pobjednik možeš biti samo ako u finalu Igara budeš najbolji, jedino taj dan. Za veliki rezultat u momčadskom sportu postoje posebne utakmice koje moraš dobiti jer one dijele šampione od dobrih i prosječnih.

Negdje u sredini

Vatreni sa Španjolskom igraju dvoboj koji će odrediti jesu li na ovom Euru heroji ili prolaznici. Plasmanom u osmini finala izvukli su se iz ralja tragičara jer ispadanje bi bio debakl, a sam odlazak dalje iz skupine je svojevrstan uspjeh. No, kakav će biti skor ako izgube od Španjolske? Dva poraza, jedan remi i pobjeda nad najslabije rangiranim rivalom, koji se zadnji plasirao kroz doigravanje. Taman za zaborav. Dovoljno da se ne pamti po zlu, a premalo za komplimente.

Golema je utakmica u Kopenhagenu jer pobjeda mijenja kompletan zaključak. Svladaju li La Roju, bit će to najznačajniji pojedinačni rezultat ikad na europskim prvenstvima i jedna od četiri najveće pobjede hrvatske reprezentacije. Koliko je god bitno skupiti dovoljno bodova u grupi, legendarni susreti su samo u završnim rundama, tako ih barem pamte jake nogometne nacije. Hrvatska nikad na Euru nikoga nije eliminirala u natjecanju na ispadanje, ali je imala dva proboja na svjetskim prvenstvima koja su donijela srebro i broncu. Na tim putovima skinula je tri velika skalpa: Nijemcima, Nizozemcima i Englezima. Španjolska bi bila četvrta u toj sjajnoj niski…

Na Parkenu će trebati odlična igra, malo sreće i vjerojatno izvrsni Dominik Livaković. Vatreni su je imali 1998. kad su bacili na koljena Elf 3:0. Prije nego što su u Lyonu počeli zabijati, tadašnji europski prvak je promašivao, a Dražen Ladić sjajno branio. U utakmici za treće mjesto Ladić je bio još bolji, a Fortuna je dala i širi osmijeh za 2:1 protiv Oranja. U Moskvi 2018. u polufinalu Engleska je vodila, Subašić zaustavio zicer, a u nastavku je klatno pretegnulo na drugu stranu i u produžecima Hrvatska je ludo slavila pobjedu 2:1.

Španjolska je tek četvrti gigant, iako su Danci bili europski prvaci ipak ne spadaju u taj rang, kojeg bi Hrvati poslali kući u nokaut-fazi, u 25 godina sudjelovanja na glavnim turnirima. Danas nema svoju najbolju momčad ikad, Luis Enrique traži dobitničku formulu, ali niti Hrvatska nije posložena i uvjerljiva kao u Rusiji. Za obje ekipe to je test snage i zrelosti.

Kad je jedna utakmica prijelomnica, definitivno nije do kraja pošteno, rezultat može biti i splet okolnosti, ali o nastupu na Euru 2020. sudit će se temeljem 90 ili 120 minuta s velikim protivnikom s Pireneja. Kad bi Hrvatska u skupini bila uvjerljiva i napravila daleko više, to čak ne bi bilo toliko izraženo, iako bi i tada ostalo krajnje točno.

Dalićeva poruka

U Rusiji je Dalić nakon prvog mjesta, a prije Danske kazao:

“Ispadnemo li, nismo napravili ništa“.

Sada je jak dojam da su se neki u reprezentaciji zadovoljili već i s činjenicom što nisu krahirali, te igraju u nokaut-fazi, pa drže da su rezultatski pokriveni. Najave nisu tako odlučne. No, ne prođu li Španjolsku, nisu učinili ništa impresivno. Na Hampden Parku su si u utorak dali šansu da dođu do ove utakmice. Do La Roje. Do mogućnosti da na još jednom velikom natjecanju ispišu povijest. Četvrtfinale Eura bilo bi veće od ranijih četvrtfinala jer potrebno je više za doći do njega. U ponedjeljak će postati heroji ili ipak ostati samo prolaznici kontinentalne smotre 2021. godine.

Linker
07. listopad 2024 00:44