Zlatko Dalić

 RONALD GORSIC Cropix
IVANKOVIĆ O VATRENIMA

‘Modrića je nemoguće nadomjestiti. Dalić? Odluči li se na promjenu, njegovu želju treba respektirati‘

‘Svjetsko prvenstvo i Liga nacija pokazali su da je Dalić fenomenalno napravio tihu smjenu generacija‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. travanj 2024. 22:46

Branko Ivanković dao je veliki intervju za Sportske novosti u kojem se osvrnuo na dolazak na izborničku funkciju u kineskoj reprezentaciji, a prokomentirao je i šanse Hrvatske na nadolazećem Euru u Njemačkoj.

- Svjetsko prvenstvo i Liga nacija pokazali su da je Dalić fenomenalno napravio tihu smjenu generacija. Uz potporu ‘senatora‘ koji su de facto mentori tim mlađim igračima, koji su nositelji atmosfere i kvalitete, imamo sjajnu kombinaciju i Hrvatska sigurno ima šanse za visok plasman. Najvažnije je proći skupinu, a onda je sve otvoreno.

Mislite li da će Dalić ostati na klupi Hrvatske i nakon Eura?

- On je dosad pokazao da je najbolji izbornik u povijesti Hrvatske. Ne mogu sad reći kako će se razvijati njegova situacija nakon Eura, ali naravno da ne postoji veća čast i privilegij nego biti izbornik hrvatske reprezentacije, i on to potencira u svim svojim izjavama. Ja ga znam i osobno, znam da to nije samo priča, nego tako jest. Isto tako je činjenica da jedan poraz može okrenuti atmosferu i dovesti do određenog razočaranja, tako da je sve otvoreno. Činjenica je da je napravio ime, i ako želi ostati izbornik, uopće nema dvojbe treba li ostati ili ne. Ako možda zatraži promjenu u smislu da ide raditi u neki klub, treba respektirati njegovu želju.

Kakva će biti budućnost hrvatske reprezentacije nakon što se od nje jednog dana oprosti Modrić?

- Naravno da je Modrića nemoguće nadomjestiti i nadoknaditi njegovu kvalitetu, ali nije on samo kvalitativno bitan za reprezentaciju. On je i nositelj atmosfere, nositelj ozbiljnosti i svega pozitivnog u toj reprezentaciji. Jer, kad on ide u Kairo, tko će reći ‘meni se ne ide’. Kad on punom snagom igra protiv Tunisa, ne može biti bolji primjer za sve svoje suigrače. Realno je da oproštaj dolazi, o njemu ovisi kada će to biti. Dalić je sjajno napravio smjenu generacija, a Modrićev odlazak morat će se nadomjestiti s drugim tipom ili drugom strukturom igrača koji su drugačiji profil i koji se polako etabliraju u svjetskom nogometu. Nažalost, ne znam koliko još ima igrača kao što je Modrić, i koliko ih se na horizontu pojavljuje. To nije problem samo hrvatskog, već i svjetskog nogometa.

Linker
01. travanj 2024 22:46