ANDY BUCHANAN Afp
VANJSKI FAKTOR

Malotko izvan Hrvatske ima takav utjecaj na Vatrene: Smijenili su čak dvojicu izbornika naše reprezentacije

Kakoko su izborniku, koji je uvijek uživao status macho tipa, na koncu presudili - ‘dečki u suknjicama‘‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 09. listopad 2024. 17:49

Proživljava li nogometna reprezentacija Škotske rezultatsku krizu? U posljednjih godinu dana Škoti su odigrali 13 utakmica, uz skor: jedna pobjeda (u prijateljskoj utakmici protiv Gibraltara), četiri neodlučena dvoboja (Gruzija, Norveška, Finska, Švicarska) i osam poraza (Španjolska, Francuska, Nizozemska, Sjeverna Irska, Njemačka, Mađarska, Poljska, Portugal). Svejedno, škotski mediji opisanu situaciju ne doživljavaju odveć dramatično. Neki će prisnažiti da njihova rezultatska kriza traje od 1872. kada su odigrali prvu utakmicu..

Nedostaje kvalitete, ali...

Pogled na roster škotske momčadi otkriva dva detalja koja najilustrativnije oslikavaju trenutačno stanje. Najveća zvijezda igrač je talijanskog Napolija, Scott McTominay. Radi se, međutim, o nogometašu koji se nije uspio nametnuti u Manchester Unitedu. Ovom, opskurnom, Ten Hagovom Unitedu... Također, škotski mediji najavljuju kako će vrata nacionalne momčadi u Maksimiru čuvati Craig Gordon, mladić koji će na Silvestrovo ove godine proslaviti 42. rođendan. Tako bi, barem po godinama, trebao nadmašiti legendarnog Jima Leightona, koji se (s 91 nastupom) u 40. godini oprostio od reprezentacije.

image
JUSTIN TALLIS Afp

Spomenuti detalji de facto sugeriraju da škotskoj momčadi kriza rezultata nije najveći problem. Njima kudikamo veću glavobolju predstavlja mala selektivna baza i nedostatak kvalitetnih igrača. I onda kada izostane pojedinac poput Johna McGinna (iz Aston Ville), kojega u Maksimiru neće biti zbog ozljede, izbornik Steve Clarke u velikoj je drami.

U konkurenciji aktualne skupine Lige nacija, Škotska je uvjerljivo najslabije rangirana momčad (52. je na Fifinoj ljestvici), daleko iza Portugala (8.), Hrvatske (12.) i Poljske (30.). No, bilo bi deplasirano podcijeniti srčane i ponosne Škote, koji će nedostatak kvalitete uvijek nadomjestiti enormnom količinom entuzijazma i borbenosti. Uostalom, Škotska je jedna od rijetkih reprezentacija s kojom Hrvatska ima negativan skor (jedna pobjeda, dva remija i dva poraza). A još je intrigantniji podatak da su nakon neuspjeha protiv Škotske čak dvojica hrvatskih izbornika odstupila s dužnosti: Ćiro Blažević i Igor Štimac! Neovisno o rezultatu subotnje utakmice u Maksimiru, Zlatko Dalić jamačno neće doživjeti njihovu sudbinu. Kampanju za Svjetsko prvenstvo 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, hrvatska je reprezentacija započela u Bruxellesu, protiv Belgije (0-0). Još skromniji dojam momčad Ćire Blaževića ostavila je mjesec dana kasnije u maksimirskom ogledu sa Škotskom (1-1). Susretu je prethodila famozna peticija za svrgnute hrvatske generale, a post festum dogodilo se nešto neočekivano: "doživotni izbornik" podnio je neopozivu ostavku! Dramatičnost trenutka naglasila je i njegova izjava:"imao sam samo dvije mogućnosti – biti izbornik ili biti živ"! Ćirine riječi, lišene pojašnjenja, zvučale su – hamletovski.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Čiro žrtva neuspjelog "vojnog udara"

U jesen 2000. Hrvatska je proživljavala ozbiljnu političku krizu. Voljom naroda izabrani predsjednik Stjepan Mesić dramatičnom je bojom glasa ustvrdio: "Hrvatskoj prijeti vojni udar!" Mesić je mišljenje artikulirao nakon otvorenog pisma 12 generala i vojnih zapovjednika, koji su javno iznijeli tezu da se "kriminalizira Domovinski rat i obrana Republike Hrvatske". Sukladno svojim ovlastima, Mesić je sedmoricu generala promptno umirovio. Demokratsko pravo drugačijeg mišljenja građani Republike Hrvatske izražavali su potpisivanjem "peticije za generale". Samo u Zagrebu je četrdeset tisuća ljudi iskazalo neodobravanje Mesićevu potezu. Među inima, bili su tu i potpisi svih članova nogometne reprezentacije! U svečanoj loži maksimirskog stadiona tijekom utakmice sa Škotskom mjesta namijenjena premijeru (Ivica Račan) i predsjedniku (Stipe Mesić) ostala su prazna. No, utakmici su nazočili umirovljeni generali. Među njima je bio i Ante Gotovina, koji je veličao hrabrost hrvatskih reprezentativaca pri potpisivanju peticije. Nakon nedorečene predstave i feleričnog rezultata (1-1) na Blaževića se poslije utakmice obrušila grmljavina navijačkog gnjeva: Ćiro, odlazi!

O ostavci, koju je podnio 12 dana poslije, "doživotni izbornik" nikad nije volio previše "divaniti". Istodobno je, nekako nezamijećeno, pri dnu stranica lokalnih tiskovina uz Ćirin odstup objavljena i vijest da električna energija poskupljuje 25 posto.

Neprincipijelna koalicija

Igor Štimac, jedan od Ćirinih sinova i potpisnika spomenute peticije, postao je izbornikom hrvatske reprezentacije 5. srpnja 2012. pred kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. U skupini s Hrvatskom bila je i Škotska. Uoči maksimirske utakmice sjatilo se u Zagreb nekoliko tisuća škotskih navijača.

Tartan Army s Hrvatima je uvijek održavao prisan odnos, ponajviše zbog zajedničke nesnošljivosti prema "bahatim" Englezima. Čak je odigrana i prijateljska utakmica škotskih i hrvatskih navijača...

No, idilično ozračje "pokvarili" su Škoti. Golom Snodgrassa pobijedili su usred Zagreba i zakomplicirali situaciju u skupini. Štimčev kredibilitet tada još nitko nije dirao budući da je tri mjeseca ranije, na istom mjestu, pobijedio Sinišu Mihajlovića i reprezentaciju Srbije (2-0).

Ali, neprincipijelna koalicija Zdravka Mamića, Davora Šukera i Igora Štimca počela se urušavati nakon poraza od Belgije u Maksimiru (1-2). A kada je nekoliko dana kasnije, na Hampden Parku, hrvatska reprezentacija doživjela i treći (rekordni) poraz u istim kvalifikacijama (Škoti su slavili 2-0), Štimac je smijenjen još u zrakoplovu. Tako su izborniku, koji je od igračkih dana uživao status macho tipa, na koncu presudili – ‘‘dečki u suknjicama‘‘.

image
DAMIR KRAJAC/ CROPIX Cropix

I Ćiro i Štimac su reprezentaciju napustili nakon poraza od Škotske. Dalić ju je jedini pobijedio

Linker
09. listopad 2024 18:57